Nästa artikel
Bilfrågan: Lagligt lyse?
Bilfrågan

Bilfrågan: Lagligt lyse?

Publicerad 24 maj 2013 (uppdaterad 27 maj 2013)
"Är det lagligt att spraya bakljuset i svart och ha blinkande ventilhattar på bilen medan man kör?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Är blinkande ventilhattar lagliga att ha på bilen medan man kör? Är det lagligt att spraya bakljuset i svart (toning)? Går det igenom besiktningen?

Majid Naderi

SVAR:
All blinkande extrabelysning är i princip förbjuden men det måste ju i grunden handla om hur ljusstarka blinkljusen är. Att de bara är i funktion när bilen rullar med en viss hastighet lär inte hjälpa.

Bakljuset är godkänt i det utförande det är monterat på bilen. All modifiering är förbjuden och om svarttoningen upptäcks vid kontrollbesiktningen blir det tummen ner.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om reglerna för belysning?

LJUSTEST

 

Kia Halvljus Helljus
Längd, m 137 177
Bredd, m 27 15
Betyg 5/5 2/5

Spolning: Nej.

Ämnen i artikeln

#1 • Uppdaterat: 2013-05-24 09:19
Hackenbush

Har aldrig förstått varför man skulle vilja ha svarttonade baklyktor, skall det vara snyggt eller? Tur att det är förbjudet. Man kan ju också undra om det blir böter om trafikpolisen stoppar en och man har svarttonade baklyktor.

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Svarttonade framlyktor då?
Något som man ser allt oftare, speciellt på bilar från nittiotalet (Audi, BMW är överrepresenterade) sänkta med 19" fälgar, breda Ling Longdäck, kolsvarta rutor runt om, jättevinge och dekal i framrutan som det står "Bonnmeck racing" på...

#3 • Uppdaterat: 2013-05-24 12:53
Hackenbush

Japp Jes, det bör ALLA lyxbilar ha så stick iväg och köp. :-)

#4 • Uppdaterat: 2013-05-24 13:03
Roger Skagerström

Svarttonade baklampor är rätt snyggt beroende på bil då. Min gamla Sierra från 92 hade tex röktonade bakljus orginal. Tillsammans med plastbiten som satt bakom nummerplåten (fyllde hela utrymmet mellan ljusen) som var blanksvart blev det väldigt snyggt. Det snyggaste på den bilen :P

Även gamla E90'n (den med "babianröv-bakljusen) kunde man köpa orginal röktonade glas till som var mycket snyggare än de illröda orginalen.

Men det hänger på hur ljusen ser ut från början...

#5 • Uppdaterat: 2013-05-24 14:08
FullBrew

Självklart måste nörden ha detta, kul 2 sekunder.

http://www.youtube.com/watch?v=hquRXl-PL3E

Bättre doningar, lagligt?

http://www.youtube.com/watch?v=3Q7DEYMpKdo

Ang. tonade rutor runt om förutom fram, att inget se en mörk kväll på parkeringen när man backar, självklart kul att köra på något?????

#6 • Uppdaterat: 2013-05-24 15:00
Hackenbush

Angående mörka plastfilmförsedda rutor runt om utom fram så tycker jag det är jättefult. Jag skulle aldrig köpa en bil utrustad med detta.

#7 • Uppdaterat: 2013-05-24 16:20
Mr. T

Blinkande ventilhattar och svart bakljus....Varför inte damma på en enorm vinge också så blir det om möjligt ännu mer patetiskt?

#8 • Uppdaterat: 2013-05-24 20:00
Roger Skagerström

Vad är det med folk och oförmågan att använda backspeglarna?

#9 • Uppdaterat: 2013-05-24 22:51
poppo

Blanda inte in tonade bakrutor i det här nu. :-)
Med små barn och/eller hund i bilen är fördelarna uppenbara. Att det med en kombi blir svårt att se om det ligger något i bagageutrymmet är en annan fördel. Ljusgenomsläppet är ändå förvånansvärt ok.

Poängen med svarta fram/bakljus är väl att den ska se råare ut och få bort allt krom? Till syvende och sist så handlar ju tuningmodet ytterst om smak (och intresse)? Och den är delad. Egentligen, är det så värst mycket slugare att köpa Cross Country-versioner av standardbilar? Lägga massa pengar på ofta missprydande plast runt hjulhus etc som helt saknar funktion och ofta är en som en skrevspark på bilens grundlinjer (tänk ex A6 Allroad (särskilt C7) och A4 Allroad (B8)? Se det positivt, lite toningsfilm på framljusen gör fulxenonkonverteringen mindre jobbig för oss andra. :-)

Mitt elaka jag skulle säga att dålig smak är något som det generellt inte råder någon brist på - en del tar ut det på bilen, andra på klädstil eller varför inte heminredning?

#a • Uppdaterat: 2013-05-24 22:53
poppo

Jes_, jag tror Roger menar att bakåtsikten i den inre backspegeln inte nödvändigtvis är livsnödvändig om föraren lärt sig bemästra konsten att faktiskt använda de yttre...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.