Nästa artikel
Svenskar väljer kombi på semestern
Nyheter

Svenskar väljer kombi på semestern

Publicerad 22 april 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
TT-Line har undersökt vilken typ av bil som svenskarna föredrar att köra när det är dags att ge sig iväg på bilsemester.

Om du planerar att lämna de svenska vägarna och ge dig ut med utländsk asfalt under hjulen på semestern föredrar du antagligen att göra det i en kombi. Över två av tre svenskar, 67 procent, skulle välja att köra en kombi på semestern, visar en ny undersökning som undersökningsföretaget Netigate har gjort på uppdrag av färjeföretaget TT-Line.

Kombin får anses vara någon form av svensk klassiker och vinner också överlägset mot de andra typerna av bilar som ingår i undersökningen. Miljöbilen är långt efter på andraplatsen med sina 17 procent, medan suven landar på tredje plats med nio procent.

– När det kommer till bilsemestern prioriterar allt fler säkerhet och bekvämlighet. Bilisterna vill sitta skönt och säkert i bilen under resan, säger Tony Hansson, marknadsansvarig TT-Line.

Miljöbilen var något populärare bland män än bland kvinnor. Samtidigt var män mer benägna att välja suvar eller sportbilar.

1 137 personer i åldrarna 18 till 90 år med körkort eller tillgång till bil har deltagit i undersökningen.

Diskutera: Vilken bil kör du helst på semestern?

Topplista

Populäraste bilarna att köra under bilsemestern

1. Kombi, 67 procent
2. Miljöbil, 17 procent
3.
Suv, 9 procent
4.
Sportbil, 3 procent
5.
Cabriolet, 1 procent
6. Veteranbil, 1 procent

Källa: TT-Line.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-22 12:04
Hackenbush

Det är rätt underligt att man väljer en kombi när man behöver lasta som mest. Vi svenskar är underliga.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-22 12:56
saabnisse

:o)

#3 • Uppdaterat: 2013-04-22 13:24
Peugeote-Pär

Klart 67% väljer kombi när det är den typen av bil som vi svenskar äger mest av... Verkar ju bara vara kombi som vi svenskar kan köpa!

#4 • Uppdaterat: 2013-04-22 14:58
Focus

Behövdes det verkligen en undersökning för detta, det är ju bara att se sig om i trafiken före att konstatera att kombin är den ledande fordonstypen och det avspeglar sig också bland utlandsresenärerna. Svensken är inte mer korkad än att hen väljer det mest praktiska alternativet vid alla resor.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-22 18:27
trasten

Det finns lastnät och galler!

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Fast det är skrämmande många som proppar lastutrymmet fullt med semesterpackning ända upp i taket utan att använda vare sig nät eller galler.
Gäller iofs. inte bara i semestertider, titta bara på IKEAS parkering nästa gång ni är där så ser man flera skräckexempel på hur bilarna stuvats fulla med platta paket utan förankring.
Borde egentligen vara böter på att åka med osäkrad last även i skuffen...

#7 • Uppdaterat: 2013-04-22 23:20
Raphael

Märklig undersökning. Om man har en miljöbil och den är en kombi, vad kryssar man i då om man bara får välja ett alternativ? Och varför finns inte minibussar med i undersökningen, eller halvkombis? Kan en halvkombi räknas som kombi, iaf nästan?

Om man har en Volvo Duett. Räknas den som kombi eller som veteranbil?

Kort sagt - värdelös undersökning.

#8 • Uppdaterat: 2013-04-23 06:58
Leif Larsson (ej verifierad)

Varför väljer de flesta en kombi?
Kan vara för all den öl och sprit som skall inköpas och fraktas hem.
En vanlig bil av "golfmodell" räcker bra att åka på semester med, i synnerhet om man bara är två personer.

#9 • Uppdaterat: 2013-04-23 08:25
Raphael

En minibuss är rymligare än en kombi, till lägre "footprint". Jämför gärna utrymmena mellan en Volvo V70 och en Peugeot 5008... Peugeoten rymmer betydligt mer i bagaget, ändå är den kortare och kostar mindre. Man sitter högre och bättre, även baksätespassagerarna har mer plats, man åker skönare. Finns ingen anledning att köpa kombi som jag ser det, det är mer gammal vana hos svenskar. Ute i Europa säljs det allt fler minibussar, särskilt i Sydeuropa. De har insett fördelarna.

#a • Uppdaterat: 2013-04-23 11:40
Mistro

Märklig artikel som om vi köpte bil efter hur praktisk den är för en ev. bilsemester!?
Har man två eller fler bilar i hushållet och skall lasta mycket så är det väl inget konstigt att man tar den bilen som lämpar sig bäst för detta vid en långresa?
Många har bara en bil och den är vanligtvis vald efter hur vardagen ser ut.
En kombi är helt enkelt mer praktisk än en sedan oavsett hur man vänder det och många vill som sagt kunna använda sin bil till så mycket som möjligt.

Som "Raphael" också är inne på så finns det än mer praktiska bilar som även vi trångsynta Svenskar börjar att uppskatta och även om de inte passar alla i smaken så är de oerhört praktiska utan att vara stora,klumpiga och törstiga.
Så oavsett val utav bil så känns det väldigt långt borta att detta valet baserar sig på att klara bilsemstern. ( som dessutom långt ifrån alla har )
Man skulle dock kunna tro att vi tänker så ibland då vi ratar elbilen och ofta pratar om den där låga bränsleförbrukningen satt under just bilsemstern som sedan får fungera som "mall" under resten utav året.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.