Nästa artikel
Kvinnor bryr sig mer om säkerhet
Nyheter

Kvinnor bryr sig mer om säkerhet

Publicerad 10 april 2013 (uppdaterad 10 april 2013)
Bilens säkerhet är viktigare för kvinnor än för män när det är dags att köpa bil, visar en ny undersökning. Priset är dock allra viktigast.

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa en begagnad bil, allt från vad bilen kostar till utseende, prestanda och säkerhet. Och det är stor skillnad på hur män och kvinnor rangordnar de olika variablerna, visar en ny undersökning som SIFO genomfört på uppdrag av KVD Kvarndammen.

Det är framför allt stor skillnad i hur stor uppmärksamhet som tillägnas säkerheten vid köp av begagnad bil. Kvinnorna är klart mer säkerhetsmedvetna än män. 61 procent av kvinnorna tycker att säkerheten är en av de viktigaste egenskaperna, jämfört med 39 procent av männen.

Samtidigt är män betydligt mer intresserade av märket och utseendet än kvinnor. 46 procent av männen tycker att märket är bland de viktigaste faktorerna, jämfört med 24 procent av kvinnorna. För utseendet är siffrorna 36 procent av männen och 24 procent av kvinnorna.

Priset viktigast
Män och kvinnor har dock gemensamt att priset är den absolut viktigaste faktorn när man köper begagnad bil. 79 procent av männen och 76 procent av kvinnorna tycker att priset är en av de viktigaste egenskaperna hos en begagnad bil. För männen kommer sedan mätarställningen på andra plats och en ifylld servicebok på tredje plats, medan kvinnorna tycker att säkerheten är näst viktigast och mätarställningen tredje viktigast.

Samtidigt tas besluten om bilköp ofta gemensamt. 47 procent av de svarande säger att de tar beslutet tillsammans med sin partner. Det är dock vanligare att männen tar beslutet ensamma, 35 procent, än att kvinnorna gör det, 13 procent.

Lättnad, stress och saknad är de vanligaste känslorna hos den som nyss har sålt sin begagnade bil. 30 procent känner sig lättade, 19 procent blir stressade och 17 procent saknar sin gamla bil. Män känner oftare saknad än kvinnor, men kvinnor blir oftare stressade.

981 personer med körkort deltog i undersökningen, 496 män och 485 kvinnor.

Diskutera: Vad är viktigast för dig när du köper bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-10 11:26
Hackenbush

Jag köper mest begagnat och då är pris i förhållande till mil och skick viktigt, men jag letar gärna tills jag hittar en bil med farthållare, acc, automatlåda, färddator, antispinn/sladdsystem, aktivt whiplashskydd, gott om krockkuddar och gärna som i min senaste bil krockgardiner längs sidorna, så visst är säkerheten viktig för mig med.
Frugan och jag köper alltid bil tillsammans för vi skall trivas bägge med den, så utseende och färg är något vi dividerar om ibland men vi har inte så olika smak utan vi blir ganska enade i vårt bilval.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-10 11:58
Björn Sala

Gumman och jag har varsin bil. Hon påverkar mitt bilköp. Hon tjatade i ett år om att jag skulle köpa en Chrysler 300C med V8-motor. Nej den kostar för mycket sa jag. När vi skulle till USA och hyra bil beställde hon en sådan. Sen blev jag Chryslerägare snabbt. Sen provkörde hon min några gånger och skulle absolut ha en kombi sådan. Men den finns inte som kombi annat än Europavarianten, så det blev en Dodge Magnum V8 istället. Ska man ha en jänkare ska den vara Amerikansktillverkad.

#3 • Uppdaterat: 2013-04-10 12:20
KaptenOberkommando

Intressant att se hur olidligt låga krav en del har på bilen när man "pladaskar" för amerikansk bottenkvalitet i allmänhet och Chrysler i synnerhet. Det fanns i praktiken bara en sak som Mercedes fick lägga krutet på i idiotäktenskapet med Chrysler: att använda Mercedes vinster till att betala Chryslers alla förluster. I övrigt var Chryslers allmäntillstånd som patient så dåligt att skräpet var helt oemottagligt för all form av hjälp. Dåvarande vd:n Jürgen Schrempp talade om det "optimala äktenskapet". Pyttsan.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-10 16:37
Björn Sala

Kapten, Håller med om att Chrysler har dålig kvalitet på en del prylar i samband med det tyska samarbetet. Sämst rykte har växellådorna från de första åren. De vreds sönder av de starka jänkarspisarna. Bromsarna har också dåligt rykte. Dessa liksom lådorna tagna direkt från Mercedes E-klasse. Men resten är bra på de amerikatillverkade. Något sämre på de Österrikiska som har fler Tysk-komponemter.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-10 16:51
KaptenOberkommando

Rolig du, Björn ... Har du läst Rödluvan också?

#6 • Uppdaterat: 2013-04-11 09:04
Leif Larsson (ej verifierad)

Så kvinnor bryr sig om säkerhet! Hur kommer det sig då att man ser så många kvinnor framföra "småbilar"?
En prioritering de flesta kvinnor har, är att det finns sminkspegel i bilen.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-11 09:25
Mistro

Blev också förvånad utav resultatet då inga kvinnor i "min närhet" har en susning om hur säker bilen de kör är.
Däremot är färgen väldigt viktig och som redan nämnts bilens storlek. ( som ofta brukar föredras i mindre versioner )
Det är i min familj jag som måste påpeka allt som skiljer alla bilar åt och slåss för en vettigare krocksäkerhet och bränsleekonomi.
Min fru vill gärna ha en så stor bil som möjligt,..vilket inkluderar suvar med V8:or ....No no säger jag och pekar med hela handen mot de mindre bilarna .. ;)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.