Nästa artikel
Bilförsäljningen rasade i mars
Nyheter

Bilförsäljningen rasade i mars

Publicerad 4 april 2013 (uppdaterad 4 april 2013)
För tredje månaden i rad backade bilförsäljningen i Sverige. En väntad utveckling, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Under mars registrerades 22 493 nya personbilar i Sverige, en minskning med 21 procent jämfört med samma månad i fjol och tredje raka månaden med tvåsiffriga minussiffror för bilhandeln. Hittills i år har marknaden rasat 17,5 procent.

Bil Sweden förklarar nedgången med att 9 000 miljöbilar registrerades innan de strängare miljöbilsreglerna trädde i kraft vid årsskiftet.

– Nedgången förstärktes av att det var två färre registreringsdagar jämfört med mars förra året. Två färre registreringsdagar innebär nästan tio procent färre registreringar, tillägger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

De nya miljöbilsreglerna har också inneburit att andelen miljöbilar minskat rejält. Under mars var andelen 9,1 procent, jämfört med 44,3 procent i mars 2012.

Däremot ökar registreringarna av "supermiljöbilar", det vill säga bilar med koldioxidutsläpp under 50 g/km. Under perioden januari-mars i år registrerades 590 sådana bilar, jämfört med 181 under hela 2011 och 928 under hela 2012.

– Vi tror att det går att snabba på introduktionen av dessa bilar genom att införa ytterligare stimulanser, vilket Norge är ett bra exempel på, säger Bertil Moldén och syftar på grannlandets kraftiga subventioner och förmåner för elbilar.

I statistiken kan också skönjas att andelen dieselbilar bland registreringarna minskar, från 66,6 procent i mars 2012 till 63 procent under den gångna månaden.

Diskutera: Vad tycker du om statistiken?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-06 09:49
Peter i Sydney

Även i Australien minskade försäljningen i mars men bara med 0,2%. Mars 2012 registrerades 97616 nya bilar. I år registrerades 97400 bilar mtsvarande månad. Dock ökade försäljningen av SUVar med hela 13% så det är vanliga personbilar som minskar ganska kraftigt i försäljning. Försäljningen av sk. lätta kommersiella fordon dvs. pick upper och små skåpbilar har ökat med hela 25% hittills i år. De stora vinnarna är Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Toyota HiLux och Ford Ranger.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.