Nästa artikel
Klippens tid är inne!
Ledare

Klippens tid är inne!

Publicerad 18 februari 2009 (uppdaterad 22 september 2010)
"Snön ligger vit utanför fönstret men känslan finns där ändå – det är vår i luften, det går inte att förneka. Den spröda vårsolens mjuka värme har en speciell inverkan på mig. Visst njuter jag som alla andra vid anblicken av smältande drivor och ljudet från takdropp, men min egen våryra är att jag plötsligt blir hejdlöst sugen på att byta bil."

Jag plöjer tidningarnas och bilsajternas annonser från första till sista raden, utan att jag egentligen behöver, jag är nöjd med den kärra jag har, men det är kul och lockande att ögonshoppa, man vill ju ha koll.

Den här våren finns det större anledning än någonsin att ha koll - en veritabel prisfest väntar till följd av finanskrisen som gjorde att bilhandeln tvärnitade i höstas. Den enes död den andres bröd, skulle man kunna säga, men det är inte riktigt sant. Samtidigt som de bilar vi vill köpa i många fall blivit tiotusentals kronor billigare har värdet på våra egna ägandes bilar sjunkit, i en del fall drastiskt.

Ett exempel är killen som på eftersommaren förra året preliminärt blev lovad 60 000 i inbyte för sin gamla Saab mot en ny bil och slog till. Efter några månaders väntetid, när det var dags för leverans och en inbytesvärdering kom chocken - bilfirman bjöd futtiga 10 000 kr. Dessvärre var det nog med hänsyn till utvecklingen ett helt adekvat bud.

Bästa utgångsläget och chansen till en kanonaffär denna vår har den som inte har något inbyte. Har man en äldre bil kan det löna sig att försöka sälja den själv och göra ett "rent" köp hos handlaren, men det gäller att ha is i magen och pruta, pruta, pruta.

De som rasat mest i värde, både som nya och begagnade, är stora och bränsletörstiga bilar, inte minst suvar och flexbilar. En ny Chrysler Voyager exempelvis, rabatteras med 75 000 kr men även på vissa modeller av nya Saab 9-5 och Volvo V70 kan man få stora rabatter.

Ett nybilsköp handlar, rabatterna till trots, om ganska stora pengar i den ekonomiska situation som råder just nu. En några år gammal bil, med inte allt för många mil på mätaren, ter sig kanske mer lockande för många.

Vi har av den anledningen gjort en djupdykning i begmarknaden och synat prisutvecklingen för flera märken sedan i somras.  Även här handlar det i många fall om mycket stora prissänkningar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-05-04 18:28
lisa (ej verifierad)

Hej Nils-Eric Frendin
Jag funderar på att köpa bil. En mellanklassbil begagnad ca 2-5 år gammal. Har du tid att ge förslag på en trygg, säker och barn vänlig bil. En bil som står ut lite mer än andra. Priset bör ligga under 200 000 kr. Vad för tillbehör bör vara inkluderad till bilen? En som inte kan så mycket om bilar.
Hoppas att du har tid att skicka mig ett svar.
Tacksam Lisa

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.