Nästa artikel
Lada: Vi besöker fabriken i Ryssland
Reportage

Lada: Vi besöker fabriken i Ryssland

Publicerad 2 juni 2010 (uppdaterad 12 juli 2011)
Var fjärde bil som säljs i Ryssland är en Lada. Men finanskrisen har satt ryska märket Lada under press. Vi har gjort ett besök i Rysslands svar på Detroit.

AvtoVAZ vice vd Eduard Vaino har sitt kontor på den 22 våningen i företagets huvudbyggnad i den ryska staden Toljatti. Även om många associerar AvtoVAZ och Lada med Sovjetunionens byråkratiska femårsplaner ger Vaino intrycket av en modern företagsledare.

Han skrattar mycket och är mån om att svara på frågor.

– Man kan se Volga härifrån, berättar han. Jag ska visa dig.

Framme vid fönstret upptäcker vi att det i dag är för disigt för att se floden. Men utsikten är nog så intressant. Nedanför ligger AvtoVAZ enorma fabriksområde. Det skulle kunna vara en egen stad, tills nyligen arbetade 100 000 av Toljattis 700 000 invånare här.

Rysslands motsvarighet till Detroit ligger 80 mil öster om Moskva. Den som tar en promenad genom Toljatti upptäcker snart att fabriken inte bara är den största arbetsgivaren utan att nästan allt i staden är kopplat till AvtoVAZ.

I varje gathörn säljs något som har med att Lada göra. Det framgångsrika lokala hockeylaget heter Lada och den som vill kan på se Lada-tv.

– För att förstå Lada måste man känna till företagets sovjetiska historia, forsätter Vaino.I år är det 40 år sedan den första Ladan rullade av det löpande bandet. Det var brist på personbilar eftersom ingen import förekom.

– Sovjetunionen köpte en licens av Fiat och staden och fabriken byggdes efter ett politiskt beslut. Innan fanns nästan ingenting här. Bostadshus, dagis, skolor, sportanläggningar, hotell, ja allt byggde man. Folk flyttade hit från hela landet. Målet var att producera 660 000 bilar per år och det nåddes på kort tid.

Varslade 25 000 anställda
I dag är tiderna inte lika lysande för Lada. Man har, precis som alla andra bilmärken, drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Förra året gick biltillverkningen i Ryssland ned med 60 procent.

Under en månad stod produktionen hos AvtoVAZ helt stilla och man har minskat personalstyrkan med omkring 25 000 anställda. Även om företagets problem blev akuta under den ekonomiska krisen har de sin grund i Sovjetunionens ekonomiska system.

För många är Lada en hopplöst omodern bil och fortfarande tillverkas modeller, som till exempel 2105, vars design i princip inte förändrats de senaste 30 åren.

– Under sovjettiden var det inga problem att sälja bilar. Man fick stå i kö för att köpa en bil, kan du tänka dig? säger Vaino och ler åt minnet.

– Jag fick min första Lada 1975. Då hade jag väntat i mer än ett år. Detta spelade stor roll för utvecklingen av företaget. Om du inte har några problem att sälja bilar, kommer du då att fundera på hur man kan göra drastiska förbättringar?

– Nej, du sålde i vilket fall som helst eftersom det fanns en så stor efterfrågan.

Stöd från staten
Att villkoren förändrats märktes redan på 1990-talet då många ryssar började köpa begagnade utländska bilar.

– Det var den första signalen att vi hade konkurrenter. Vi var tvungna att förbättra oss och tänka på nya modeller. Och det gjorde vi. 1996 kom modellen 2110 och år 2003 började vi med Kalina och sedan Priora.

Att Lada sagt upp och förtidspensionerat så många anställda har förstås skapat problem, inte bara för staden Toljatti utan också för den ryska regeringen. I Ryssland talar man om mono-städer, alltså städer där befolkningens är beroende av en enda industri. Toljatti är en sådan.

Politiska protester är ovanliga i Ryssland, men det senaste året har det varit förhållandevis stora demonstrationer runt om i landet. Därför har regeringen beslutat att hjälpa AvtoVAZ.

Premiärminister Vladimir Putin har setts köra Ladas jeep Niva till möten med pressen. Men, förmodligen viktigare, regeringen har ett ambitiöst program med lån och stöd på 140 miljarder kronor till den ryska bilindustrin under de kommande tio åren.

Den som skrotar sin gamla bil får ett bidrag på upp till 12 000 kronor om man samtidigt köper en ny rysk bil. En Lada Kalina kostar cirka 63 000 kronor och bidraget är därför en ansenlig del av priset.

Oförtjänt dåligt rykte
Trots den ökande konkurrensen har Lada fortfarande 25 procent av den ryska marknaden (under sovjettiden hade man 70-80 procent). I Sverige är Lada ett bilmärke som många inte tar riktigt på allvar, så varför är bilen så populär i Ryssland? Vaino räknar upp fyra orsaker.

– För det första så är det ett känt märke här. Det är också en bil folk har råd med.

– Levnadsstandarden i Ryssland förbättras, men det går mycket sakta tyvärr. I Ryssland är den enkel att serva. Och så klarar den våra vägar. I städerna är vägarna okej, men på landsbygden, till exempel i Sibirien, saknas det ibland vägar helt och hållet.

Innan intervjun med Vaino har en pressekreterare visat det löpande bandet där Lada Kalina tillverkas. Förman Dmitrij Skatjkov menar att fabriken moderniserats enormt de senaste 20 åren och att Lada har ett oförtjänt dåligt rykte.

– I dag har vi moderna robotar från Europa. Och modellerna Kalina och Priora produceras helt och hållet i enlighet med EU:s säkerhetsnormer, säger han.

Trots svåra ekonomiska tider tror AvtoVAZ på framtiden. Inom två-tre år kommer den ryska bilmarknaden vara den största i Europa, menar Eduard Vaino.

– Det var den nästan 2008 före krisen och vi kommer fortsätta ha 25 procent av den, säger han.

Samarbetar med väst
Alla är inte lika hoppfulla. Inne i Toljatti träffar jag Aleksej, 52, som tidigare jobbade hos AvtoVAZ, men som nu kör minibus.

– Situation är hopplös och det kommer bara bli värre, säger han. Vore jag ung skulle jag flytta till Europa, kanske till Finland eller Tyskland, men nu är jag för gammal.

Statens stödpaket tror han inte heller kommer hjälpa.

– Ha! Pengarna kommer bara hamna i fickorna hos våra byråkrater, säger han upprört.

Ryssland är notoriskt korrupt och statliga medel har en förmåga att försvinna. På organisationen Transparency Internationals lista över korruptionen i världen hamnar Ryssland på plats 146 av 180, samma som Sierra Leone och Zimbabwe.

Även om korruption är ett problem är AvtoVAZ inte ensamma om att tro på en framtid för biltillverkning i Ryssland. Man har samarbete med Renault, som äger en del av AvtoVAZ, Nissan och GM.

Enligt vice vd Vaino planerar man att, tillsammans med Nissan och Renault, fram till år 2020 producera mer än en miljon bilar

Har ni några planer på att ta er in på marknader i väst?
- Vi är realister, säger Eduard Vaino och lutar sig tillbaka i stolen. Vi gör oss inga illusioner om att ta oss in på marknaderna i USA och Japan.

Diskutera: Vad tycker du om Lada?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-06-02 13:22
Gösta (ej verifierad)

Lada är ett bilmärke på frammarsch. Skulle inte vara förvånad om de inom närmsta 10 åren kommer ta åtskilliga marknadsandelar i västeuropa. Robusta bilar har de alltid gjort. Lada Niva är en sällsynt kompetent terrängbil. Perfekt för jakt och fiske. Bara de inte börjar rucka på sina socialistiska principer kommer de lyckas.

#2 • Uppdaterat: 2010-06-02 17:58
Jarl (ej verifierad)

En bra bil om man har många kamrater.

#3 • Uppdaterat: 2010-06-02 19:09
Tobbe (ej verifierad)

Jag vet inte vad jag ska tro om Lada. Har ju hört vad äldre sagt om märket, men saker och ting kan förändras. Vem vet, Lada kanske överraskar stort inom en snar framtid?

#4 • Uppdaterat: 2010-06-03 12:17
Saabnisse (ej verifierad)

Man måste nog vara en gammal övervintrad kommunist för att se något positivt med dessa totalt frånåkta bilar.
Jag har en svåger som utan att ha några kommunistsympatier, köpte en ny Samara för ca tjugo år sedan.
Det måste vara den sämsta bil som tillverkats.
Han stod ut i tre år, då hade han bytt ut hela tändsystemet och en hel del annat för att bilen skulle vara körbar, men det var ändå som att köra en lastbil från 1930-talet.

#5 • Uppdaterat: 2010-06-03 21:49
Fredde (ej verifierad)

Tittar man på bilderna så tycker jag inte att det rent visuellt är nåt större fel på dagens Lada-bilar.......sen hur det är i praktiken vet man ju inte.....

#6 • Uppdaterat: 2010-06-04 11:19
Saabnisse (ej verifierad)

Ja Fredde, jag håller med.
Det är inget större fel på utseendet, men det var det inte på svågerns Samara heller, jag tyckte den var riktigt snygg.
På avstånd!
När man kom närmare märkte man först apelsinskalslacken och invändigt den billiga plasten med obehaglig lukt.
När den startades kändes samma vibrationer som på en väl använd lantbrukstraktor.
Naturligtvis kan det vara annorlunda nu, men som framgår av artikeln tillverkas fortfarande modeller som inte ändrats på trettio år.

#7 • Uppdaterat: 2010-06-04 19:54
Matti (ej verifierad)

Hur många var det som trodde att Skoda skulle återuppstå som i det närmaste ett statusmärke. T.o.m. Felician utan servo sålde som smör 1998. Jag har sett den nya Prioran i verkligheten och konstaterar bara funktion, praktisk och robust. Jag tycker att det är helt fel att jämföra denna med t.ex. Samaran. Eftersom Renault och Nissan numera är inblandat skulle det bli kul att få gå och flanera bland Ladas bilar i deras bilhallar.

#8 • Uppdaterat: 2010-06-05 12:56
JD (ej verifierad)

Om man följer svenska hastighetsbegränsningar kan man tom åka trampbil!

#9 • Uppdaterat: 2010-06-05 21:49
SmygeBosse (ej verifierad)

Jag tycker det är mycket konstigt och väldigt trist att vi har så dåligt handelsutbyte med vår store granne i öster. Kan det vara gammal ryss skräck som håller igen affärerna? Det är inte lätt att hitta någon rysk konsumtionsprodukt till salu i Sverige!
Tänk själv efter hur många ryska prylar du har och du finner att det är rätt få - men kinesiska finns det gott om!!!

#a • Uppdaterat: 2010-06-06 08:11
Kalina 1119 (ej verifierad)

Om man händelsevis skulle köpa en rysk produkt blir man misstänkt för att vara övervintrad kommunist, det tror jag ingen blir misstänkt för som köper produkter från det kommunistiska Kina. Det finns för övrigt några få tappra Lada-handlare runt om i vårt land, i bland annat: Nossebro, Hällefors, Norrköping, Umeå.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.