Nästa artikel
Toyotas goodwill räcker inte åt Leif
KONSUMENT-FALLET:

Toyotas goodwill räcker inte åt Leif

Publicerad 21 januari 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Goodwill är godtyckligt hos Toyota. Det tycker Leif Bergman i Hudiksvall som köpte en begagnad Toyota Avensis, -02, med 1,8-litersmotor.
- Jag är mycket besviken på hur världens största biltillverkare behandlar en enskild kund, säger Leif Bergman till Vibilagare.se.

Avensis av årgång 00-02 med 1,8-litersmotor har ett fabriksfel på skrapringarna till kolvarna och materialet i cylinderfodret som resulterar i onormalt hög oljeförbrukning. Leif Bergmans bil drar fem liter olja per 1 500 mil.

- När jag vände mig till Toyota-verkstan i Hudiksvall fick jag vet att Toyota åtagit sig att byta motor på bilar med dessa problem som en goodwill-åtgärd. Verkstan sa också att min bil var ett solklart sådant fall som skulle få utbytesmotor.

Men sen ändrade sig både verkstad och fick stöd av Toyota centralet i Rissne utanför Stockholm. Leif Bergman hade visserligen servat sin bil enligt gällande serviceprogram men han hade inte gjort det hos en Toyota-verkstad. Det hjälpte inte att servicen skett hos en auktoriserad bilverkstad.

Hade de gällt en garantiåtgärd så hade det räckt för Leif Bergman men goodwill är ett frivilligt åtagande och i det fallet bestämmer tillverkaren själv villkoren.

Leif Bergman är ändå djupt besviken på Toyota.

- De har tillverkat en dålig motor och borde stå för det fullt ut. Bara här i Hudiksvall har de bytt ett 20-tal motorer på Avensis-bilar. Jag tycker att det är skitdåligt av Toyota.
---------
TOYOTAS SVAR:

Vi har tidigare svarat på detta kundärende i Hudiksvalls Tidning som gäller en 6 år gammal bil, så jag citerar vår garantihandläggare från detta tillfälle.

- Vår goodwill är begränsad. Kunder som varit lojala mot märket kan få tjänster i högre utsträckning. Dessutom kan personalen i verkstaden, som är utbildade på våra bilar, på ett tidigare stadium upptäcka om det är något fel på bilen.

Det görs en individuell bedömning om vilka bilar som omfattas av goodwill där hänsyn tas till servicebokens historik, fakta om bilen, körsträcka och om bilen har servats hos en av Toyota auktoriserade verkstäder.

Bengt Dalström
General Manager
External Affairs / PR
Toyota Sweden AB
--------------
DISKUTERA: Detta är det första konsument-fallet på Vibilagare.se. Har du varit med om något liknande? Vad tycker du om detta fall? Ta chansen att diskutera!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-01-21 11:58
bertil karlsson (ej verifierad)

Vår saab 9-3 servas aldrig hos saab
pga dyrt och mindre bra bemötande. Kanske är det så också för Toyota-ägaren.

#2 • Uppdaterat: 2009-01-21 12:03
Markus (ej verifierad)

Jätteintressant artikel Vibilägare.se! Hoppas ni fortsätter med sånt här. Kul att både Leif och Bengt får förklara hur de ser på detta. Själv håller jag lite på Leif.

#3 • Uppdaterat: 2009-01-21 12:56
Ola (ej verifierad)

Det är anmärkningsvärt att Toyota som skryter vitt och brett om sin Kaizen-kultur, där ett fel omgående tas om hand för att hitta en bättre lösning. Uppenbarligen har inte Bengt Dahlström tillsammans med sitt team inte förstått vikten av att tidigt ta hand om sina badwill problem som ju detta nu blivit tack vare att det redan startat i media. Helsidan på Expressen nästa kanske, räkna på den kostnaden i relation till att fixa problemet tidigt i processen. Vilka tomtar det jobbar på Toyota!

#4 • Uppdaterat: 2009-01-21 13:01
B. Lag (ej verifierad)

Det är märkligt att försäljare av märkesfordon kan tvinga bilägare att serva på deras egna verkstäder.
När man som jag har blivit taskigt bemött på en sådan verkstad, både vad gäller service och prissättning.Denna händelse inträffade för några år sedan.
I mitt fall fick jag betala för den tid som bilen var inne på verkstadsgolvet i väntan på att en dator blev ledig, detta tog en halvtimme.
Själva reparationen tog 40 minuter, men jag fick betala för 1,5 timme, jag var med hela tiden, så själva tidsåtgången höll jag koll på.
Cirka 1 vecka senare ville Upplands motor i Uppsala brevledes fråga mej om vad jag tyckte om
verkstadsbesöket.
Jag berättade om min upplevelse,men fick inget svar från dom, sedan dess gör jag alla mina service och reparationsarbeten på en mindre verkstad där bemötande och prissättningen är bra mycket bättre, även om garanti åtaganden på bilen kan komma att diskuteras, så tycker jag att det är värt detta.

#5 • Uppdaterat: 2009-01-21 13:08
Kalle R (ej verifierad)

Ja, det är inte alltid Toyota lever upp till sitt goda ryckte. Har själv erfarenheter av att man på verkstaden vid Arlanda stad istället för att fixa en display på en Prius 07 som inte bländar av som den ska skickar en faktura på 1000:-. Felet var påtalt vid två tillfällen men man verkar inte förstå sig på bilen. Ingen har reagerat på att jag är missnöjd som kund trots att jag svarat på Toyotas uppföljande kundenkät...

#6 • Uppdaterat: 2009-01-21 13:15
Bertil (ej verifierad)

Samtidigt måste ju Toyota sätta gränsen någonstans och kan inte ge goodwill till precis alla.

#7 • Uppdaterat: 2009-01-21 13:20
CA (ej verifierad)

Tänk om alla fattade att 'kunden alltid har rätt'. Uttrycket kommer från USA (förstårs) och medför att en kund som får upprättelse (även om hon kanske inte borde få det/har rätt), blir en suverän marknadsföraren för produkten. Skulle i detta fall kunnat vara Toyota! Där kan man göra 'affär', för där ställer de alltid upp....men fattar inte kundansvariga detta så får dom skylla sig själva. Som kund är det bara att 'rösta med fötterna', dvs byt leverantör.

#8 • Uppdaterat: 2009-01-21 13:54
Lasse J (ej verifierad)

Hur är det egentligen med EU:s regler?
Servicen behöver vare sig ske på en märkesverkstad eller auktoriserad dito utan "kunnig kompetent" räcker för att garantin ska gälla?
Ligger inte ett ärende hos marknadsdomstolen mot bakgrund av att KIA tvingar kunderna till sina egna verkstäder för att garantin ska gälla?
VIB kanske vet.
För övrigt tycker jag att Leif har rätt.
Ett konstaterat fabrikationsfel!!
Gör det samma hur gammal bilen är!

#9 • Uppdaterat: 2009-01-21 14:09
Shogun (ej verifierad)

Det är ju tråkigt för Leif detta att han drabbas. Men det talas inte något om alla dessa som Toyota hjälpt i artikeln och hur nöjda dom är ! Jag menar det kanske hade lönat sig att göra servicen hos en auktoriserad Toyota verkstad nu med facit i hand, även om man har rätt att välja var man har rätt att serva bilen så kan det bli så här när man valt att serva bilen på annan plats. Därför servar jag alltid på Toyotas egna verkstäder, då blir det inget tjafs senare som det uppenbarligen är i Leifs fall.
Kan ju nämna att jag köpte en Yaris Verso en begangnad, jag visade försäljaren på firman där jag köpte bilen på lite små bubblor på insidan huven i framkant. (icke Toyota handlare) Det tar du med Toyota sa han. Så gjorde jag åkte till min Toyota handlare och påtalade att det var små bubblor på insidan huven. Jag fick en ny motorhuv lackerad och klar monterad.
Likaså då jag 1998 köpte en Toyota previa som gått 23000mil och av årsmodell 1992, alltså garantin var utgången på bilen. Bilen hade en rostfläck stor som en 5krona intill gummilisten mot rutan på bakluckan. Åkte ner till plåtverkstan som Toyota anlitade då för att få prisförslag på vad det skulle kosta att lacka om bakluckan. Killen som följde med mig ut tittar på bakluckan och säger. " Det här oberopar vi rostskyddsgarantin på sa han" Va, sa jag på en bil som gått 23000mil och garantin är utgången ! Det kan aldrig gå igenom sa jag. Jo, Toyota brukar vara väldigt generösa med detta sa han, du vet ju hur ryktet går om att Toyota rostar mer än andra sa han.
Mycket riktigt Toyota stod för allting även då. Kan man som kund då bli annat än nöjd ?!
Det jag menar är Toyota måste som sagt som någon tidigare sa dra gränsen någonstans. Hade Leif servat bilen hos Toyota kanske man godkänt byte av motor på hans bil. De kronor han sparade på att serva bilen på annan plats än Toyotas auktoriserade verkstad får han betala nu istället pga av detta tråkigt nog. Jag har bara positiva erfarenheter av Toyota när det gäller problem som jag drabbats av så har man ställt upp på ett otroligt bra sätt. Sedan kan ju också Vibilägare forska i hur många bilägare med samma problem som Leif har som faktiskt fått hjälp av Toyota och som faktiskt är nöjda Toyota ägare, men sådant kommer sällan fram när det gäller sådant här i artiklar. Så jag kan inte klaga på bemötandet hos Toyotas verkstäder, alltid lika trevliga när man är där. Kanske också därför man ligger bra till hos Vibilägares Autoindex. Bra kvalitet på bilarna överlag, ger också nöjda kunder överlag i jämförelse med andra.
Jag skulle vilja rekommendera att serva bilen på auktoriserad verkstad oavsett om man sparar några kronor på annan verkstad, då slipper man sådant här tjafs som Leif drabbats av, tyvärr.

#a • Uppdaterat: 2009-01-21 14:47
j.w (ej verifierad)

Jag tycker helt klart att Toyota gjort rätt. Garanti är garanti och har den gått ut så har den. Lämna goodwill på en bil som Toyota inte ens själva fått ta hand om är ju vrickat. Men det passar ju självklart bra att knalla in hos den när det visar sig vara ett fel på bilen...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.