Bild
Nästa artikel

Volkswagen Golf - en kamp mellan nutid och dåtid

Test

För sjätte gången på 34 år har Volkswagen presenterat en ny Golf. Nåja, ny och ny… Åtskilligt går att känna igen från gamla modellen och inte många märker att Golf förändrats. Men det har den - och blivit mycket bättre. Nygamla Golf är herre på täppan i sin klass.

Att jobba på motortidning och köra omkring i nya bilar är kul på många sätt. Folk tittar nyfiket och många trevliga kommer fram och är intresserade och frågar och snackar om de nya modellerna.

Men under de dagar vi körde omkring med nya VW Golf var det glest med både blickar och kontakter. Trots att det finns massor av människor som äger en äldre Golf - det har sålts 330 000 sedan 1974 - var det mycket få som märkte att det var något speciellt med den röda bil som dekorerats med Vi Bilägares testdekaler.

Man måste ställa gamla och nya Golf bredvid varandra för att tydligt upptäcka att något hänt. En del betraktare såg det inte ens då.
- Golf är en ikon som inte får förändras så mycket. Därför har vi arbetat med bilens historiska DNA. Det ska vara en tydlig Golf från alla vinklar.

Designchefen Walter de Silva försvarar sig ettrigt när någon tycker att nya karossen är fegt förändrad.

Volkswagen slår våldsamt på reklamtrumman för att lansera Golf som en ny bil. Motorjournalisterna har begåvats med en tung informationspacke där VW brer på om nya bilens förträfflighet över hela 69 sidor. Om det varit någon annan tillverkare, en japansk exempelvis, hade bilen säkert bara kallats för "ansiktslyft". Men VW kan konsten att övertyga och Golf anses så ny, att den till och med fick komma med i finalen till Årets Bil 2009.


Känns igen
Detalj efter detalj går att känna igen från Golf nummer fem som kom 2003. Inte minst när man hissar upp bilarna på en lyft. De är i stort sett identiska undertill; samma typ av hjulupphängning, likadant balksystem. Nya karossen har exakt likadana sidorutor som den gamla. Bagageutrymmet är oförändrat.

Hur mycket som Golf VI fått ärva är en fråga som får olika svar.

- Ungefär 60 procent har flyttats över från gamla bilen, säger VW:s högste chef Martin Winterkorn.

- Njae, det är snarare 60 procent nytt, hävdar VW:s tekniske informatör Bernd Schröder när VD är utom hörhåll.

Man kan ju fråga sig varför VW presenterar en halvt omgjord nyhet bara fem år efter det att Golf V lanserades. Svaret är: kostnader. Den nya modellen är cirka 30 procent billigare att tillverka och byggs på drygt 20 timmar. Det är halva tiden jämfört med vad VW-jobbarna behövde för att skruva ihop en Golf för några år sedan.

Passar de flesta
Gnället om att att nykomligen är alltför lik den gamla Golfen kommer till viss del av sig när man börjar syna bilen i sömmarna. Sexan är tveklöst en förbättrad bil.

Så mycket större har den inte blivit (se tabell på sidan 30). Karossen har fått lite bredare "skuldror" under sidorutorna, men det påverkar inte innerutrymmena. Tre något så när vuxna får plats i baksätet, men de sitter inte bekvämare än i gamla Golf. Sätet är hårt som en parkbänk.

Fram är komforten desto bättre: Rejäla säten med fast stoppning. Förarsätet ställs i höjd och längd med exakt likadana reglage som hos föregångaren och inställningsmöjligheterna är imponerande - stolen går att skjuta 31 centimeter i längd och pumpa över sex centimeter i höjd. Körställningen ska fungera för förare mellan 155 och 190 centimeter och vi har inte hittat någon som inte sitter utmärkt bakom ratten.  

Stolarna känns precis som i föregångaren, men det har skett en väsentlig förbättring. Nya Golfsätena har inbyggt skydd mot whiplashskador.
Ã-vre delen av framstolarnas ryggstöd har en polstring som ger efter och tillåter kroppen att sjunka in lite om bilen blir påkörd bakifrån. Huvudet fångas upp av nackskydden som också är stoppade på ett speciellt sätt. VW har tagit patent på konstruktionen.

Vid en krock förvandlas VW Golf VI till en madrasserad cell. Sju krockkuddar är standard - varav en på 18 liter som skyddar förarens knän. För 3 000 kr kan bilen även förses med sidokuddar i baksätet.

Snålare motorer
Kudd- och bältessystem styrs av nya sensorer som "lyssnar" hur metallen deformeras och anpassar skyddet efter hur våldsam kraschen är. Ännu är inte nya Golf testad av Euro NCAP men väl av den tyska bilistorganisationen ADAC som krockar bilarna på exakt samma sätt. Betyget blev fem stjärnor, bara en enda pinne från maxpoäng.

De flesta av VW-koncernens bilar startas med exakt likadana nycklar och så gör även nya Golf. Men motorn som väcks till liv har programmerats om för att bli snålare och tystare.

Som tidigare finns en hel rad maskiner att välja mellan. Fem kommer till Sverige. Minsta och renaste motorn är en äldre 1,6-litersmaskin som går att köra på etanol. Den kommer senare. I början är basmotorn en direktinsprutad och turbomatad liten snurra på 1,4 liter med 122 hk. Den har ett vridmoment på hela 200 Newtonmeter som utvecklas mellan 1 500 och
4 000 varv, vilket ger en härlig segdragningsförmåga.

Hur bra som helst
Växellådan har sex lägen och den som inte har alltför bråttom att köra om behöver nästan aldrig röra växelspaken ute på landsvägen. Motorn orkar hur bra som helst.

Med manuell låda är 122-hästarsmaskinen bara någon centiliter snålare än tidigare. Lite till går det att pressa förbrukningen med automatväxlad låda, så kallad DSG. Den kostar 5 100 kronor. Någon vanlig automatlåda kommer inte att finnas till nya Golf.

Turbomotorn på 122 hk är inte bara en imponerande stark liten maskin, den arbetar dessutom näst intill knäpptyst. När testbilen gick på tomgång gasade man ofta till lite för att kontrollera om motorn verkligen var i gång.

VW har lagt ned massor av tid och kraft på att eliminera oljud. Väggen mellan motorrum och kupé har isolerats med ett nytt, lätt material som också använts i skärmar, runt pedalstället och i bagageutrymmet. Vindrutan är uppbyggd av två glaslager med en mellanfilm av isolermaterial. Sidorutorna är tio procent tjockare än förut. Bakdörrarna ramas in av gummilister som dämpar vindbrus och de nya backspeglarna glider tyst genom fartvinden.

En tyst bil
Ljudteknikerna har lyckats bra. Nya Golf är en tyst bil. Det går att samtala obehindrat med låga röster mellan fram- och baksäte även i höga farter. På släta landsvägar verkar bilen nästan sväva fram.

Så byter vägen beläggning och allt blir förstört. Från däcken stiger ett dånande muller som överröstar både samtal och radio och misshandlar trumhinnorna på besättningen. På de sönderkörda grovporiga vägarna runt Stockholm  är nya Golf lika bullrig som den gamla. VW:s bullerjakt nådde tydligen aldrig ned till hjulen.

Men så länge vägbeläggningen är snäll kan få konkurrenter matcha komforten och kvalitetskänslan i nya VW Golf.
Intrycket byggs upp av små detaljer: den precisa känslan i reglagen, panelernas ytor, de välgjorda detaljerna och många genomtänkta funktioner.

Som en Rolex
Det finns helt enkelt inte så många missar att notera. Eller, som VD Martin Winterkorn stolt hävdar:

- Bilen är lika välbyggd som min Rolexklocka.

Nya VW Golf drar ifrån sina klasskonkurrenter på flera sätt. Inte minst genom att erbjuda utrustning som annars bara finns i betydligt dyrare bilklasser. Från Passat CC kommer inte bara de nya instrumenten och ratten utan även ställbara stötdämpare. DCC (Dynamic Chassis Control) kostar 8 400 kr.

Väl utrustad
Park Assist för 5 600 mäter upp parkeringsluckor med ultraljud och om det finns tillräckligt utrymme fickparkerar systemet bilen utan att föraren behöver röra ratten.

En adaptiv farthållare, vars laserögon spejar av vägen och automatiskt håller avståndet till framförvarande bilar, kommer att introduceras senare.
Redan i sin grundversion är VW Golf tämligen väl utrustad och i paket finns prisvärda prylar. Tillnamnet "Masters" innebär att bilen innehåller luftkonditionering, farthållare, ratt med radio- och färddatorkontroller, aluminiumfälgar, m m. Allt för den måttliga kostnaden 8 900 kronor.

Med nya Golf ser Volkswagen om sitt hus, för egentligen brådskade det nog inte med modellbytet. Gamla Golf står fortfarande på toppen av sin karriär. I fjol såldes 763 491 Golfar i världen, varav 9 274 i Sverige. Hittills i år har den svenska Golfförsäljningen stigit med nästan 28 procent.

Just nu surfar Volkswagen på en framgångsvåg som bryter igenom bilkrisen. Det våldsamma självförtroende som VW-folket visar för sin halvnya Golf speglar andan i hela koncernen. Med över 3,3 miljoner byggda bilar första halvåret har VW passerat Ford och blivit världens tredje största tillverkare.  

Alla tror på nya Golf
Framgång föder framgång på alla plan. Under ett par dagar i slutet av oktober steg VW-aktien från 210 till 990 Euro. Hela världen tror på Volkswagen. Och på nya Golf.
Det gör vi också.             

Taggar: Test

Kommentarer

#1
DYLAN
2008-12-10 11:30

Larvigt av VW att inte våga göra om Golfen. Nya Golf är ingen bil - det är en fegis på hjul...

#1
pa_forsgen
2008-12-10 12:57

Ändå kommer den att sälja som smör pga att den är så bra på mycket.

#1
Gabbe
2008-12-10 22:20

Tycker det är kul med Dylans inlägg, han har säkert ingen aning om hur en bil ser ut, men okej då, kallar du nya Golfen fegis så är det säkert så.
Tyskarna vet vad de håller på med...

#1
Henke
2008-12-11 14:09

Såg en svart Golf på stan igår, riktigt snygg.

#1
mikael
2008-12-11 15:17

De e bättre att man gör som Volvo och säljer samma modeller i 8-10 år (s60 t.ex.) där man byter ut svarta lister till krom efter halva tiden ungefär.
Nä jag gilla Golfen, men jag förstår inte vitsen med att köpa Golfen om man utrustar den lite jämfört med Scirocco. Scirocco alla dagar, även om den e lite mindre praktisk

#1
Per K.
2008-12-11 23:52

Väldigt bra att VW satsat på whiplashskydd! Bilen klarade sig mycket bra i Euro NCAPs senaste testomgång. Synd bara att de inte lyckats få bukt med bullerproblemet. På min önskelista står också en gasdriven version, med den motor som sitter i Passat EcoFuel.

#1
Tobbe
2008-12-13 20:19

Nya golfen är väll ingen fegis ändå. Skulle mycket väl kunna tänka mig att äga en sådan men har för tillfället inte råd.

#1
Jonas
2008-12-14 13:26

Kostar DSG lådan bara 5100 kr eller är det ett tryckfel? För med det låga priset lär ju nästan alla välja automat.

#1
Peter
2008-12-17 21:09

Besökte en VW-handlare för att kika på underverket. Blev djupt besviken, när jag såg den dåliga passformen på karossbitarna. Även Sciroccon och Passat CCn hade skeva glipor mellan plåtarna. Hu, vilken dålig kvalitet!

#1
JB
2008-12-21 17:12

OM VW ändrar sina TDI motorer i sp motto att man kan köra dieslarna med Rapsdiesel, RME, kommer min arbetsgivare att köpa in ett flertal Golfar igen. Vi har inte bytt bilar sedan 2006 eftersom det var då det inte gick att tanka miljövänligt längre i Golf TDI.

#1
Jon
2008-12-22 01:02

DSG kostar ca 14000:-. Peter, vad var det du tyckte var dåligt hopsruvat?? Jag var inne och tittade på dessa bilar och tyckte precis tvärt om! Mycket tight kaross med bra passform!

#1
mctar
2009-04-07 17:50

Jag tror Peter gick in på plåtverkstan, där stod det krockade bilar.

#1
Conny Karlsson
2009-08-27 01:09

VIB ta gärna bort denna artikel nu. den har legat uppe sedan Decmber 2008 ! Fyller ingen funktion längre. Lägg in en artikel som kommenteras och fyller lite intresse de kan få vara kvar. Men denna har ingen svarat på sedan April 2009. TA BORT DEN !

#1
peter
2009-09-01 19:03

Men Conny...är du fortfarande så intresserad av Golfen så du tittar in här...*L*

#1
Roland i Huskvarna
2009-10-01 13:49

Köp aldrig en golf med 1.4 liters TSI motor . Problemen med Kamkedjespännaren kvarstår och VW vägrar stå for kostnaderna so kunden drabbas av pga en undermålig motordesign.Kul bil att köra Värdelös att äga . Att nöjda kunder återkommer vid nästa bilköp är tydligen okänt för VW. Hyundai forever med superba garantier.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.