Bild
Nästa artikel

Rosttest: Volvo S40 1.6D Summum (2008)

Rost

Volvo S40 är i grunden betydligt bättre rustad för att stå emot rosten än Mitsubishi Lancer. Volvo har dessutom passat på att ytterligare förstärka rostskyddet i samband med den uppgradering av S40-modellen som nyligen gjordes.

Bakluckan är noggrannare tätad än tidigare och bränslepåfyllningsröret är i rostfritt stål. Även vaxbehandlingen inuti balkarna under bilen har förbättrats. Innerskärmarna bak är omkonstruerade och består numera av både plast och filtmaterial, där plasten ligger mot skärmkanten.

Pluspoäng blir det också för motorhuv i aluminium, att dörrarna är invändigt behandlade och att slitskyddet under bilen är hyfsat bra. Sämre är att skärmkanterna bak har ett smutssamlande veck, att vissa skarvar under bilen är otätade, att stänklappar saknas och att tröskellådorna har skarvarna rakt nedåt.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Revidering: Efter Vi Bilägares egna uppföljningar och Kimab-rapporten, där karossdelar sågats loss och analyserats på 4-7 år gamla bilar, har betyget sänkts från 4 till 3. Bakre hjulhus blir relativt tidigt rostangripet i i punktsvetsar och skarvar. Området mellan tank och reservdelsbalja är också känsligt för angrepp.

Testinformation

Betyg: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Volvo C30
Rosttest: Volvo S40 1.6D Summum (2008)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.