Bild
Nästa artikel

Rosttest: Toyota Prius II (2006)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Förra Priusmodellen är den bäst rostskyddade Toyotan som Vi Bilägare stött på. Tyvärr har det goda rostskyddet inte följt med till nästa generation. 

Undertill saknas exempelvis slitskydd helt och hållet. Istället täcks delar av underredet av plastsköldar vars främsta uppgift är att förbättra aerodynamiken. Där inga sköldar finns, är plåten täckt endast av grundfärg utanpå galvlagret.

Inuti bottenplattans balkar finns inte ett spår av någon behandling. Däremot är vissa skarvar tätade. Den gammalmodiga skarven längs med sparklådan är dock öppen och känslig. Vid trösklarna sitter plastsköldar som samlar lort och fukt.

Inuti dörrarna saknas också behandling. Kanterna är dock limmade nedtill, vilket ger ett visst skydd.  Huv och baklucka är av aluminium och rostar inte.

Det sitter innerskärmar i alla fyra hjulhusen. Framtill är de av en bra och väl täckande hårdplast, baktill är de av ett filtliknande material om vilket saltvattnet rann vid rostbesiktningen. Rena rostodlingen. Trots bra grundkonstruktion, aluminiumdetaljer och bränsletank av plast får Prius II bara en tvåa i rostskyddsbetyg.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Toyota Prius

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.