Bild
Nästa artikel
Toyota Aygo.
Toyota Aygo.

Rosttest: Toyota Aygo (2018)

Rost

Toyota har förbättrat rostskyddet jämfört med tidigare Aygo, men det finns fortfarande anmärkningar. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.

Läs hela testet!

Vill du veta allt om de testade bilarna? I det kompletta testet redovisas samtliga testmoment, all fakta och fler bilder. Där kan du läsa mer om bland annat bränsleförbrukning, bilekonomi, rostskydd, ljus, kupébuller, barnsäkerhet, prestanda, kupé- och lastmått, krocksäkerhet och utrustning. PDF 14 sidor. OBS! Du som är prenumerant kan läsa testet gratis på vibilagare.se/fri. Du behöver prenumerationsnummer och postnummer.
Toyota har lagt ned lite mer krut på rostskyddet i Aygo – och det var behövligt. När modellen senast granskades (2012) fick den sämsta tänkbara betyg, en etta! Numera är det lite bättre ställt. Skärmkanterna bak är av modern konstruktion och slitskyddet under bilen har förbättrats. En minimal inre behandling finns i dörrar och motorhuv, men i båda fallen är hörnen bristfälligt tätade.

Även många av underredets skarvar har dålig tätning och dessutom saknas invändig behandling i balkar och hålrum. Plastinnerskärmar finns i de främre hjulhusen, men inte bak. Bakluckan, helt av glas, dock ett plus från rostskyddssynpunkt.


Rostskyddsgaranti: 12 år.

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Toyota Aygo
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Kriterier för bedömningen:

Material: Upphängningar av aluminium och karossdelar av aluminium eller plast ger plus i kanten. Så länge materialet enbart består av stål finns alltid rostrisk. Aluminium kan vid galvanisk korrosion ge så kallad vitrost.
Design: Konstruktioner med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar desto bättre. Stänkskydd för att förhindra blästring är också en del i bedömningen.
Rostskyddsmedel: Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrum och skarvar ses som en bra gardering.
Tätning: Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt: Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisnivå: Rostskyddsbetygen sätts i relation till den pris- och storleksklass som granskad bil tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisnivå som bilen har.

Kommentarer

#1
2018-10-31 12:56

Inga stänkskydd fram lär ge skador tämligen omedelbart, och hur är det med tank och dess påfyllningsrör? Plåt fortfarande?
Ibland är dessa rapporter ofullständiga.

#2
2018-10-31 16:43

Va? Inte rostig från fabrik?? Bättre än Lexus alltså.
Jag som trodde Lexus var finmärket.

#3
2018-10-31 22:19

Spelar ingen roll vilket betyg toyota får eftersom de rostar inte! Det finns mängder av toyotabilar som rullar på våra vägar och jag ser ytterst sällan någon som helst rost på dem. Totota har ett ypperligt rostskydd som ej behöver kostas på extra behandlingar!

#4
2018-10-31 22:20

Spelar ingen roll vilket betyg toyota får eftersom de rostar inte! Det finns mängder av toyotabilar som rullar på våra vägar och jag ser ytterst sällan någon som helst rost på dem. Totota har ett ypperligt rostskydd som ej behöver kostas på extra behandlingar!

#5
2018-11-01 08:17

@Stoor: Man ser ytterst sällan i balkarna på bilar som rullar på våra vägar.

#6
2018-11-01 17:58

Japan kvalité..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.