Nästa artikel
Rosttest: Toyota Aygo (2012)
Rost

Rosttest: Toyota Aygo (2012)

Publicerad 19 april 2013 (uppdaterad 28 november 2016)

Aygo får sämsta tänkbara omdöme i vår rostskyddsbedömning. När bilen granskades förra gången, år 2007,  fick den en tvåa. Men sedan dess har konkurrensen hårdnat och det gör att betyget nu sänks till en etta.

På minuskontot noteras att skärmkanterna bak är av gammaldags rostkänslig konstruktion och att underredet är närmast plåtrent. Där finns även en mängd otätade skarvar.

En minimal inre behandling har gjorts i dörrar och motorhuv, men inuti balkarna under bilen är det tomt. Innerskärmar bak saknas och tätningen av dörrarnas plåtomvikningar är bristfällig. Bakluckan i glas, som inte kan rosta, är ett av få plus.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

Toyota Aygo 1.0 Colour Line, 5d
Betyg rost: 1 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.