Bild
Nästa artikel

Rosttest: Toyota Aygo (2005)

Rost

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Toyota Aygo har tolv års rostskyddsgaranti. Men den kommer att vara rejält rostig när garantitiden går ut, bedömer Vi Bilägares rostexpert.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Toyota Aygo har tolv års rostskyddsgaranti. Men den kommer att vara rejält rostig när garantitiden går ut, bedömer Vi Bilägares rostexpert.

- Oj, oj, oj! Ska det vara så här, utbrister han häpet när han hissar upp bilen.
 
Det är så gott som rent undertill. Ett par av de mest utsatta skarvarna har fått en sträng tätning, annars inget skydd utöver grundlack. Bak saknas innerskärmar, fram sitter ett par halvdana skydd.

- Sämsta Toyotan på många år, bedömer Thomas Widström.

Men han hittar några förmildrande detaljer. Bakluckan är av glas och rostar inte, dörrarna har både limmats och behandlats inuti, liksom motorhuven. 
 
Rostexperten förutspår att Toyota Aygo kommer att drabbas av smygande rostangrepp som inte syns förrän det är för sent:

- Den här bilen ska man inte köpa som begagnad efter två år om den inte har fått en extra rostskyddsbehandling, råder Thomas Widström.

Toyota Aygo får näst sämsta betyget, en tvåa.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Taggar: Rost, Toyota Aygo

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.