Nästa artikel
Rosttest: Mini Countryman (2017)
Rost

Rosttest: Mini Countryman (2017)

Publicerad 8 juni 2017 (uppdaterad 28 augusti 2018)
Mini Countryman.
Ny typ av limning med öppen bakvänd skarv i huv och dörrar. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Kaross av stålplåt. Behandling finns i motorhuv, dörrar och baklucka. Skarvarnas limning i huv och dörrar är av ny BMW-/Minityp med öppen, ”bakvänd” skarv. Bakluckans limning är normal och väl utförd. Bra skärmkantskonstruktion bak. Innerskärmar av filtmaterial bak, av plast och filtmaterial fram. Tröskelskarvarna har bra konstruktion. Fram- och bakvagn är av stål, bakre delen av avgasröret och bakre dämparen är rostfria.

Stora plastsjok undertill, extremt bra slitskydd under dem. Den invändiga behandlingen av hålrum under bilen är mycket väl utförd, med vax i samtliga balkar. Ingen blästerrisk längs karossidorna.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Besiktningen gjordes av Rostskyddsmetoder AB

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.
Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.
Prisklass. Rostskyddsbetygen sätts alltid i relation till den storleks- och prisklass som objektet tillhör. Det betyder att kraven ökar ju högre status och prisklass som bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-06-09 08:01
hultarn

Rakt igenom mycket positiva kommentarer, men ändå en 4:a. Detta medan Audi fick en 5:a trots följande kritik "Mindre bra är att flera av skarvarna under bilen är otätade och att slitskyddet inte håller högsta klass. Dessutom saknas vaxbehandling innanför de plastsköldar som täcker stora delar av underredet." Logiskt?

#2 • Uppdaterat: 2017-06-09 21:35
Bond

Shogun, du är lika smart som en fisk ja?

#3 • Uppdaterat: 2017-06-17 02:43
Hanzzon

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.