Nästa artikel
Rosttest: Mini Cooper (2001)
Rost

Rosttest: Mini Cooper (2001)

Publicerad 22 september 2001 (uppdaterad 28 november 2016)

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Mini Cooper är en modernt konstruerad, välbyggd bil med få skarvar i karossen och förutsättningarna att motstå rosten är i grunden bra. Skärmkanterna bak är vettigt utformade utan "hyllor" som samlar smuts och fukt. Vältäckande innerskärmar finns både bak och fram. Plus blir det också för att bränsletank och bränsleledningar är av plast.

Det invändiga rostskyddet i hålrummen är mycket bra och samtliga hålrum är behandlade. Även limningar i dörrar, motorhuv och baklucka är välgjorda. På minuskontot noteras att slitskyddet på underredet inte är heltäckande, bara utsatta delar är sprutade med pvc-plast. Varning också för de svarta plastsköldarna runt skärmkanterna och på sparklådorna. På sikt kan dessa vålla rostproblem. Hela karossen är också tillverkad i plåt, vilket inte är helt lyckat från rostskyddssynpunkt.

Aluminium är ett bättre material att använda exempelvis i motorhuv och baklucka. Men trots en del missar är Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström i huvudsak nöjd med Mini Coopers rostskydd och ger bilen näst högsta betyg.

Rostskyddsgaranti: 6 år.

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.