Bild
Nästa artikel
Rosttest: Mercedes GLB, Subaru Forester och Volkswagen Tiguan (2020)

Rosttest: Mercedes GLB, Subaru Forester och Volkswagen Tiguan (2020)

Rost

Så bra är rostskyddet i Mercedes GLB, Subaru Forester och Volkswagen Tiguan.

Mercedes
Mercedes

Mercedes

 GLB har grundkaross, dörrar och baklucka av stålplåt. Motorhuv och framskärmar är av aluminium. Vaxbehandling i dörrar och baklucka, överlag är all tätning i huv, baklucka och dörrar väl utförd. Bakdörrarna är en del av skärmkanten där smuts kan samlas. Framdörrarna var feljusterade i nederkant på testbilen – blästerrisk. Plast runt skärmkanter och tröskellådor kan samla smuts och fukt. Plastsköldar täcker underredet, inget slitskydd under dem (bild 1). Vaxbehandling i hålrum och väl tätade skarvar överlag. Innerskärmar av plast fram, av filtmaterial bak. Fuktsamlande ljuddämpning bakom främre innerskärmar.

Rostskyddsgaranti: 30 år

Betyg: 3/5

Subaru
Subaru

Subaru

Forester har grundkaross, dörrar och baklucka av stålplåt. Motorhuv och framskärmar är av aluminium. Tätningen av skarvar i baklucka, huv och dörrar är OK, men behandling saknas i baklucka och dörrar. Plastlister runt hjulhus och trösklar, bakdörren en del av skärmkanten bak – smuts och fukt kan samlas (bild 2). Plastsköldar täcker underredet, slitskydd saknas och trösklarnas nedåtvända skarvar är sparsamt skyddsbehandlade. De flesta skarvar har dock OK behandling. Chassit saknar aluminiumdetaljer och någon behandling i hålrum undertill finns inte. Innerskärmar av plast fram, av filtmaterial bak. Stänklappar saknas. Bensintank av plast.

Rostskyddsgaranti: 30 år

Betyg: 3/5

 

Volkswagen
Volkswagen

Volkswagen

Tiguans hela kaross är tillverkad av stålplåt. Dörrar, baklucka och huv är ej behandlade inuti. Tätningarna är däremot väl utförda. Dörrarnas dräneringar under gummilisten är svåra att kolla och rensa. Nedåtvänd tröskelskarv med bra PVC-skydd. Innerskärmar av plast fram och filtplast bak. Ljuddämpande kuddar under innerskärmen fram binder fukt (bild 3). Bra slitskydd men ej under plastsköldarna, där heller inte alla skarvar är tätade. Gäller också bakom innerskärmarna. Mycket bra behandling i hålrum/balkar. Stänklappar fram. Dåligt justerade dörrar innebär blästringsrisk. Hjulspindlar av aluminium. Bränsletank av plast.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 4/5

Mercedes
Mercedes

Mercedes

 GLB har grundkaross, dörrar och baklucka av stålplåt. Motorhuv och framskärmar är av aluminium. Va

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.