Nästa artikel
Rosttest: Kia Carens 2,0 CRDi EX (2006)
Rost

Rosttest: Kia Carens 2,0 CRDi EX (2006)

Publicerad 22 september 2006 (uppdaterad 10 november 2011)

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Carens är den bäst rostskyddade Kia som Vi Bilägare hittills granskat. Motorhuv, baklucka och dörrar är invändigt vaxbehandlade och har hyfsat bra limningar.  Stänklappar och plastinnerskärmar finns både bak och fram. Skärmkanterna bak är vettigt konstruerade för att motstå rost och underredets skarvar är noggrant tätade.

Plus blir det också för att Kia har kostat på ett slitskydd under bilen. Problemet är att skyddet inte är riktigt heltäckande och dessutom i tunnaste laget för att fungera på lång sikt. Invändig behandling finns i underredets mest utsatta balkar, men inte i alla.

På minuskontot noteras även att hela karossen är i stål, liksom bränsletanken. Sparklådorna har skarvarna rakt ned mot marken, en konstruktion som är känslig för rost. Dessutom har dörrtrösklarna ett antal förborrade hål (varför är oklart) som täcks av gummipluggar. Kanterna runt hålen är bristfälligt lackerade,  rosten kan få fäste.

- Men trots vissa brister har Kia tagit ett rejält kliv framåt när det gäller rostskyddet, säger Vi Bilägares expert Thomas Widström, som ger bilen en trea i betyg.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.