Nästa artikel
Rosttest: Honda HR-V (2016)
Rost

Rosttest: Honda HR-V (2016)

Publicerad 4 april 2016 (uppdaterad 28 november 2016)
Honda HR-V.
”Helheten är bland det värsta jag sett”, kommenterade vår rostskyddsexpert. Läs mer i Vi Bilägares rosttest.
Kaross av stålplåt, behandling i motorhuv, baklucka och längsgående ”krockbalkar” fram.

Dåliga limningar i dörrar och luckor. Innerskärmar av filtmaterial. Underredet täcks till stor del av en fuktsugande filtskiva. Ovanpå den, mot det obehandlade karossgolvet, finns en ljuddämpande ”madrass”. Den samlar också fukt och hade en reva på testbilen. Bränsleröret av plåt går genom filtskivan/”madrassen” och är utsatt för hög rostrisk.

Åtskilliga otätade skarvar i underredet, illa anbringade tätningssträngar, slask kan spruta in mellan tröskelplast och kaross. ”Helheten är bland det värsta jag sett”, kommenterade vår rostskyddsexpert.
 
Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 1 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

  

Faktorer som påverkar bedömningen:

Materialval. Karossdelar av aluminium och plast ger plus i kanten. Så länge materialet består av stål finns alltid rostrisk.
Konstruktioner. Design med avsikt att bygga bort rostfällor premieras, ju färre skarvar, desto bättre.
Rostskyddsmedel. Förzinkningen (galvaniseringen) nöts ned med tiden, liksom grundlacken. Nötningsskydd och vax i hålrummen ses som en bra gardering.
Tätning. Skarvar behöver limmas och tätas. Hur väl detta har gjorts påverkar bedömningen.
Instängd fukt. Plastskydd som inte håller tätt och filtmaterial/polymerer som binder fukt är en grogrund för framtida angrepp.

Så här går rosttestet till:

Det är insidan som räknas. En vacker utsida behöver nödvändigtvis inte betyda inre egenskaper av toppklass. Vi Bilägares rostskyddstester bygger på prognoser, en samlad bedömning av hur väl en bilmodell kan motstå angrepp under garantitiden. Som ett viktigt instrument används fiberoptik för att kunna kika in i hålrum och balkar. Märk väl att prognoserna inte inkluderar lackkvalitet som också kan ge rostskador, utan enbart grundskyddet. Framtida lack- eller limsläpp är omöjliga att förutse. Revidering av betyg förekommer om uppföljningar efter några år visar på annat resultat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-04-04 16:00
Pi

...fast den är ju japansk och då rostar den väl inte ? Skämt åsido - tråkigt att till synes trevliga bilar skall vara så ogenomtänkta på ställen där man som bilköpare inte normalt kan se och bedöma.

#2 • 2016-04-04 16:43
crylen

Pi håller med dig där, Men borde inte generalagenten bry sig eller läser han inte Vib eller läser han Vib och hoppas att alla som dömer ut Vib s rosttest har rätt ? De är ju katastrof för dom stackare som köper en bil med de rostskyddet som Hondan tydligen har.

#3 • 2016-04-04 17:12
N-iklas

En 1, trodde inte man skulle få se det, intressant.
Annars är det väl som vanligt att man prioriterar nybilsförsäljning och räknar med att de som hela tiden köper nya bilar inte hinner få rostproblem och därför kommer att fortsätta köpa nya utan att bry sig ett smack om vad som sedan drabbar senare köpare.

#4 • 2016-04-04 17:38
Swemba

N-iklas är konspiratorisk som vanligt, ser jag.
Tror snarare det handlar om att Sverige är en liten marknad med ganska speciella krav på rostskydd, ljudisolering och fjädringskomfort.

#5 • 2016-04-04 18:00
Focus

Var inte oroliga, Honda lämnar 12 års rostskyddsgaranti. De tar säkert sig an rostskador under denna tid, eller?

#6 • 2016-04-04 18:08
HT19

Japaner japaner..

#7 • Uppdaterat: 2016-04-04 19:35
Olo

Hur har det varit med VW tester som har blivit rosade genom åren
Har kört honda sen 98 och har under alla dessa år läst hur dåligt rostskyddet har varit, men själv har jag aldrig haft något på mina bilar

#8 • Uppdaterat: 2016-04-04 20:09
2fast4you

Her er det mere rust
http://www.dinside.no/936194/nye-biler-ruster-som-aldri-for

#9 • 2016-04-04 20:42
P.H

Har kört Honda ca 20 år tycker själv att jag är den bästa experten på märket.
Har haft Honda accord års modell 91 utan galvad kaross 32 tusen mil på mätaren lite små rost bara.
Andra bilen också accord års modell 00 efter 14 år och ca 15 tusen mil ingen rost alls behövde inte byta någon del pga rost.
Idag civic hybrid års modell 09 ingen rost.
Tycker att experter ska titta på 10-15 år gamla Honda bilar.

#a • 2016-04-05 07:56
Hackenbush

Varför skall experterna titta på 10-15 år gamla Honda-bilar? Det är ju nya bilar de rosttestar och det är ju intressant idag när konsumenter skall köpa nya bilar. Varför vill de veta hur rostskyddet på 10-15 år gamla är?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.