Bild
Nästa artikel
Rosttest: Ford Fiesta, Hyundai i20 och Kia Rio (2020)

Rosttest: Ford Fiesta, Hyundai i20 och Kia Rio (2020)

Rost

Så bra är rostskyddet i Ford Fiesta, Hyundai i20 och Kia Rio.

Rostskyddsprognos

(Bilarna är besiktigade av Rostskyddsmetoder AB.)

Ford
Ford

Ford

Bottenplattan har många otätade skarvar samt bristfälligt slitskydd på de ytor som inte täcks av plastsköldar. Tröskellådornas nedåtvända skarvar är ett effektivt sätt för att ge en styv och kostnadseffektiv konstruktion, skarven har tätats dåligt och blir känslig för sprut och smuts. Bara några av bottenplattans balkar/förstyvningar har behandlats invändigt. Hela karossen är av stålplåt och bakdörrarna är bra tätade. Huv, framdörrar och baklucka har dåligt tätade hörn och det är bara dörrarna som har fått invändig behandling. Vattensugande isolermaterial vid framskärmarna är på sikt en rostrisk.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 2/5

Hyundai
Hyundai

Hyundai

Hela karossen är i stål. Underredet skyddas delvis av plastsköldar. Under sköldarna saknas slitskydd, på utsatta platser är slitskyddet acceptabelt. Bottenplattans skarvar är med få undantag väl tätade. Dörrtröskelns nedåtvinklade skarv är otätad. Insidan är vaxbehandlad. Dörrar, baklucka och motorhuv har behandlats. Tätningen av framdörrarnas hörn kunde gjorts bättre, bakdörrarna är väl tätade. Trots att stänklappar saknas finns ingen större blästerrisk. De bakre hjulhusens skärmar har bra utformning, men det finns ett smutssamlande fack bakom innerskärmarna (av plast fram och bak) fram. Tank av plast.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 3/5

Kia
Kia

Kia

Rio bjuder inte på några större överraskningar. Kaross, bränsletank och avgassystem av plåt. Det finns ingen användning av aluminium i chassidetaljerna. Underrede och innerskärmar är täckta av plast med obehandlad blåt bakom. Vissa balkar har väl utförd vaxbehandlingar. Sedan vi testade Rio senast har Kia ersatt den tidigare stötvisa behandlingen och har ett bättre, mer lättflytande, rostskyddsmedel. Det motiverar en höjning av den tidigare starka tvåan till en trea. Tröskellådans nedåtvinklande skarv är otätad. Även huv och baklucka har otillräcklig tätning. Huven har lämnats obehandlad.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 3/5

Rostskyddsprognos

(Bilarna är besiktigade av Rostskyddsmetoder AB.)

Ford
Ford

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.