Nästa artikel
Rosttest: Citroën Berlingo Family 1,6 16V (2003)
Rost

Rosttest: Citroën Berlingo Family 1,6 16V (2003)

Publicerad 22 september 2003 (uppdaterad 28 november 2016)

Citroën Berlingo är en gammaldags byggd bil med mängder av fula skarvar i både underrede och kaross, som är helt i plåt.  Andra minusposter är att Berlingo helt saknar invändig behandling i kaross, balkar och andra hålrum. Dörrarna är bara limmade i nederkant och slitskyddet under bilen är sparsamt. En rostfälla, där det måste hållas rent, är de främre nedre infästningarna av skjutdörrarna.

På pluskontot noteras att bra innerskärmar finns både bak och fram samt att den bakre skärmkanten är av vettig konstruktion. Bilen har också stänklappar fram och en bensintank av plast.

Men med tanke på övriga brister och att Berlingo i grunden är dåligt konstruerad för att motstå rost ger Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström bilen sämsta möjliga betyg, en etta.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Betyg rost: 1 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.