Nästa artikel
Rosttest: BMW X5 xDrive 30d 2015
Rost

Rosttest: BMW X5 xDrive 30d 2015

Publicerad 12 juni 2015 (uppdaterad 28 november 2016)
BMW X5 2015.
Skarvarna är väl tätade, men täckkåpor i filt ger minuspoäng i protokollet.
Framskärmar av plast, motorhuv av aluminium, dörrar och bakluckedelar av plåt. Genomgående väl limmade skarvar, bakluckan har behandlad insida. Innerskärmar av filtmaterial bak, plast fram.

Dörrar med behandlad insida. Hjulupphängningarna och deras infästningar fram är av aluminium. Bärarmar bak av aluminium, fästbrygga av stål, vaxbehandlad på insidan. Främre del av avgassystemet, bakre ljuddämpare och rör är rostfria, längsgående rör under bilen av stål. Skarvar under bilen är väl tätade, balkarna invändigt behandlade.

Rostfria band håller tanken. Stora täckkåpor av filtmaterial under bilen är ett minus.
 
Rostskyddsgaranti:   12 år

Testinformation

Betyg rost: 4 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-06-16 23:57
Roger Skagerström

Skulle det där jäkla rostskyddsföretaget kunna visa upp en bil som fått rost på grund av filtinnerskärmar? Ett förbannat tjat om det men jag har aldrig hört talas om en bil som fått rosthål i hjulhuset. Skärmkanterna - sure - men de sitter inte där.

Blir ens insidan av filten fuktig när utsidan är blöt? Absorberar materialet väta på djupet?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.