Bild
Nästa artikel
Rosttest: Audi Q3 Sportback, Mercedes GLA och  Range Rover Evoque (2020)

Rosttest: Audi Q3 Sportback, Mercedes GLA och Range Rover Evoque (2020)

Rost

Så bra är rostskyddet i Audi Q3 Sportback, Mercedes HLA och Range Rover Evoque.

Audi
Audi

Audi

Motorhuv av aluminium, övriga karossdelar av vanlig stålplåt. Bakluckan saknar invändig behandling. Tätningar av skarvar i dörrar och baklucka är väl utförda. Viss blästerrisk i nedre främre hörn på framdörrarna. Fuktsamlande ljuddämpningskudde vid A-stolparna. Innerskärmar av plast fram, filt bak. Stora plastsköldar skyddar underredet mot grussprut. Under plastsköldarna är de flesta skarvarna dåligt tätade och slitskyddet är bristfälligt, utom längst bak där bilen är som mest utsatt för sprut. I dörrarnas nederkant finns en smutssamlande list (bild 1). Alla balkar under bilen har ett skyddande lager av vax.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 3/5

Mercedes
Mercedes

Mercedes

Motorhuv och framskärmar av aluminium. Bakluckan har behandlats med vax. Bakdörrarna är en del av hjulhuset, vilket kan vara problematiskt men Mercedes har en väl fungerande tätning. Nackdelen är tätningens konstruktion som också gör det svårt att rengöra, den smuts som kommer förbi tätningen kommer inte ut vilket i förlängningen leder till rost. Bakom underredets plastsköldar finns väl tätade skarvar men slitskyddet är dåligt. Motorvaggan fram är av stålplåt, länkarmar av aluminium. Bakvagnens spindelleder och länkarmar är i aluminium och har slitskydd av plast (bild 2). Bakvagnens hålrum är vaxbehandlade.

Rostskyddsgaranti: 30 år

Betyg: 3/5

Range Rover
Range Rover

Range Rover

Tillverkad av stålplåt. Motorhuv av aluminium, baklucka av plast. Det finns viss blästerrisk av skärmkanterna fram. Bottenplattan är ett lappverk med extremt många skarvar (bild 3). Skarvarna är bara bitvis tätade. Dörrtrösklarna/sparklådorna har nedåtvända skarvar. Skarvarna är otäta och på vissa ställen klädda med filt. Otätade skarvar är en bra grogrund för rost. Innerskärmar av filt fram och bak. Bakdörren är en del av hjulhuset. Likt Mercedes är tätningen mot hjulhuset bra, men inte vid dörrhörnen. Invändig vaxbehandling i balkar saknas, bakaxelns hjälpram har börjat rosta (bil av årsmodell 2019, 2 000 mil).

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 2/5

Audi
Audi

Audi

Motorhuv av aluminium, övriga karossdelar av vanlig stålplåt. Bakluckan saknar invändig behandling. Tätningar av sk

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.