Bild
Nästa artikel
Rosttest: Audi A3, BMW 1-serie, Mercedes A-klass och Volkswagen Golf (2020)

Rosttest: Audi A3, BMW 1-serie, Mercedes A-klass och Volkswagen Golf (2020)

Rost

Så bra är rostskyddet i de nya modellerna.

Audi
Audi

Audi

Till skillnad från Golf har A3 en motorvagga av aluminium. Hjulupphängningarna är i stålplåt. Där underredet inte täcks av plastsköldar har det ett bra slitskydd. Bakom de stora plastsköldarna saknas slitskydd. Väl utförda skärmkanter fram och bak. Stänklappar saknas men innerskärmarna fram är av plast och har har konstruerats på ett sådant sätt att de skyddar hjulhuskanten (bild). Baklucka och dörrar är väl tätade. Inpassningen av vänster bakdörr kunde vara bättre, blästringsrisk. Avgassystemets mellanljuddämpare är av rostfritt stål. Kaross- och chassidetaljer i aluminium motiverar ett högre betyg än VW Golf.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 4/5

BMW
BMW

BMW

 Huv och baklucka av aluminium, övrig kaross i stålplåt. Dörrarna är ovanligt vältätade (bild, visar även dörrens dränering) och har likt bakluckan en väl genomförd vaxskyddsbehandling. Skärmkanterna har en utformning som inte samlar smuts. Slitskyddet under innerskärmarna är bra med god tätning av skarvarna. Stänklappar saknas men utformningen av innerskärm är sådan att blästerrisken är låg. Trösklarna är inklädda med skyddande plast. 

Underredet täcks av stora plastsköldar och bra slitskydd. Skarvarna är välgjorda och balkarna är skyddsbehandlade. Krockbalkarna fram och bak är av aluminium.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 4/5

Mercedes
Mercedes

Mercedes

Efter 00-talets synnerligen rostbenägna modellflora har Mercedes förstärkt rostskyddet. Motorhuv och framskärmar är av aluminium, övriga karossdelar av stålplåt. Alla skarvar i de olika karossdelarna har mycket välgjorda tätningar. Dörrarna är rostskyddsbehandlade.

Hjulupphägningarna är delvis av aluminium. En smutssamlande hylla vid det nedre fjäderfästet bak innebär en viss rostrisk. Plastsköldar täcker underredet, skarvarna under sköldarna har väl utförda tätningar. Nedåtvända tröskelkanter. Alla balkar under bilen är vaxbehandlade. Trots avsaknad av stänklappar fram är blästerrisken låg.

Rostskyddsgaranti: 30 år

Betyg: 4/5

Volkswagen
Volkswagen

Volkswagen

Kaross och chassi i stålplåt. Dörrar, huv och baklucka saknar invändig behandling men har väl tätade hörn. Innerskärmarna är utformade för att skydda mot stenskott men stänkskydd saknas. Innerskärmar av plast fram, filt bak.

Underredet har ett bra slitskydd med vältätade skarvar (bilden), men under de täckande plastsköldarna saknas behandling. Balkar och håligheter är vaxbehandlade. Den fuktsugande ljudisoleringen bakom de främre hjulhusens innerskärmar har ersatts av hårdplast. Bara den bakre ljuddämparen är i rostfritt. Välbyggd bil, men vissa genvägar och billiga materialval motiverar en trea.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Betyg: 3/5

Audi
Audi

Audi

Till skillnad från Golf har A3 en motorvagga av aluminium. Hjulupphängningarna är i stålplåt. Där underredet inte

Är du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Läs allt – Bli Premium-medlem

Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.

✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.