Nästa artikel
Ljustest: Volkswagen Polo (2011)
Ljus

Ljustest: Volkswagen Polo (2011)

Publicerad 19 december 2011

Bländrisk: Toyota Yaris har hög risk för bländning av mötande bilister på halvljuset. VW Polo har acceptabel siktnedsättande bländning.

Lamptyp halv/helljus: Yaris har H4-lampor och en reflektor. Polo har projicerande halv- och helljus med xenonlampor D1S. Men Polo har också ett statiskt kurvljus med H7-lampor och LED dagljusbelysning.

Lampbyte: Båda har god åtkomlighet för byte. Men VW rekommenderar byte vid verkstad när det gäller xenonlampor och avråder bestämt från eget arbete.

Kommentar: Yaris har godkänt halvljus med en räckvidd ungefär som medelbilen och med bra balans mellan när- och fjärrområde. Den höga bländningsrisken sänker betyget en aning.

Polo är avsevärt bättre med dels längre ljuskägla dels, och framför allt, med bredare halvljus och bättre belysning i sidled och snett framåt – dessutom med xenonljusets betydligt vitare ljus.

Helljusbilden är ungefär lika långa, men Polo har bredare och en för ögat behagligare färgtemperatur. Helt klart har Polo bättre belysning. LED som dagljusbelysning sparar dessutom på de dyra xenonlamporna.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Polo 1,4 Masters Toyota Yaris 1,33 Style
Betyg halvljus: 3 av 5
Betyg helljus: 2 av 5

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.