Bild
Nästa artikel
Ljustest: Volkswagen Polo (2011)

Ljustest: Volkswagen Polo (2011)

Ljus

Bländrisk: Toyota Yaris har hög risk för bländning av mötande bilister på halvljuset. VW Polo har acceptabel siktnedsättande bländning.

Lamptyp halv/helljus: Yaris har H4-lampor och en reflektor. Polo har projicerande halv- och helljus med xenonlampor D1S. Men Polo har också ett statiskt kurvljus med H7-lampor och LED dagljusbelysning.

Lampbyte: Båda har god åtkomlighet för byte. Men VW rekommenderar byte vid verkstad när det gäller xenonlampor och avråder bestämt från eget arbete.

Kommentar: Yaris har godkänt halvljus med en räckvidd ungefär som medelbilen och med bra balans mellan när- och fjärrområde. Den höga bländningsrisken sänker betyget en aning.

Polo är avsevärt bättre med dels längre ljuskägla dels, och framför allt, med bredare halvljus och bättre belysning i sidled och snett framåt – dessutom med xenonljusets betydligt vitare ljus.

Helljusbilden är ungefär lika långa, men Polo har bredare och en för ögat behagligare färgtemperatur. Helt klart har Polo bättre belysning. LED som dagljusbelysning sparar dessutom på de dyra xenonlamporna.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Polo 1,4 Masters
Toyota Yaris 1,33 Style

Betyg halvljus: 3 av 5
Betyg helljus: 2 av 5

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.