Nästa artikel
Sammanfattning av långtestbil: Opel Ampera
Långtest

Sammanfattning av långtestbil: Opel Ampera

Publicerad 7 februari 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Den har många brister, men Opel Ampera är klar segrare bland Vi Bilägares fem långtestbilar 2012. Här kan du läsa varför.

Långteststallets laddhybrid Opel Ampera har bokstavligen glidit in i mål, med hjälp av sin knäpptyst smygande elmotor. Opels innovativa laddhybrid har dessutom tagit hem en stor seger. Inte i något VM, men väl i slutomröstningen om Årets Långtestbil 2012. Inte fy skam det heller!

Hemligheten bakom triumfen kan sammanfattas i tre ord: framtidsteknik som fungerar.

Amperans speciella drivlina har imponerat stort på långtestlaget under året. Det sinnrika maskineriet kan, när batterierna laddats fulla, köras på enbart el i upp till sju mil under gynnsamma förhållanden.

Och när elkraften sinar behöver ingen bli orolig. Då tickar bensinmotorn igång, automatiskt och i stort sett omärkligt, och du kan ta dig fram ytterligare 50 mil. Räckviddsångest, good bye!

Opelns bensinmotor driver dock aldrig hjulen, utan den saken sker alltid via elmotorn. Istället sätter den 86 hk starka bensinaren sprutt på en generator som i sin tur förser elmotorn med ny frisk ström.

Däremot laddar Amperas bensinmotor normalt sett aldrig batteriet. Det får man klara av själv med hjälp av ett (ganska klumpigt) aggregat och en vanlig elkontakt.

Opeln är med andra ord i grunden en elbil, men med möjligheter att ta sig fram fram oändligt mycket längre än sina enbart batteridrivna konkurrenter, typ Nissan Leaf.

Du kan ta utan problem ta Amperan  på semesterturen till Norrland. Det är  något som är helt omöjligt med en utpräglad elbil, förutsatt att du inte är beredd att dela upp resan på ett antal etapper på 10–15 mil. Men vem orkar det om man ska från Stockholm till Luleå? Halva semestern går ju åt!

Finessen med Ampera är att den både  fungerar som ren elbil när så krävs och som en normal familjebil om det finns behov av en längre räckvidd.

Men för att Opeln ska fungera fullt ut som elbil krävs en förare med bra laddningsmöjligheter och rätt körprofil. Då kan han/hon kan ta sig fram i princip helt utan fossila utsläpp under arbetsveckan, även om det är ett antal mil till jobbet.

En man av rätta Ampera-virket är testlagets uppsalabo Calle Carlquist, som varje dag pendlar de 14 milen mellan bostaden och Stockholm, tur och retur.

Han lyckades med prestationen att under en längre tid köra Opeln hela vägen till och från jobbet enbart på el. Det krävde förstås uppladdning både hemma och på redaktionen. Bilen fick heller inte köras för fort, max 90 km/tim, eller med för mycket luftkonditionering på.

Så här skriver Calle själv om Ampera i sin testrapport:

– I mina ögon är den stallets i särklass bästa bil och framkallar dessutom väldigt speciella känslor. Man vill alltid tävla med sig själv om att komma så långt som möjligt enbart på batteri. Samtidigt känner man sig som en modern människa i den.

– Även om slutsummeringen skulle visa att bilen dragit bra mycket mer än de 1,6 l/100 km som anges officiellt ser jag Opeln som en teknisk bedrift. Någon måste ta ett första vettigt steg mot framtidens bilteknik och det har GM gjort med Ampera.

Om Opeln körs enbart på el kostar den  ungefär tre kronor per mil att ratta runt med. Förbrukningen brukar vara ungefär två kilowattimmar per mil vid lugn körning (lite mer i stadstrafik och vid kyligt väder) och i våra kalkyler räknar vi på ett elpris på 1:50 kr/kWh.

För att förstå testlagets entusiasm över Ampera bör man ha i bakhuvudet att redaktionen håller till i huvudstadens centrala delar. Hade vi varit stationerade på landsbygden, med många och långa dagliga körsträckor, skulle Opel-hybriden med all säkerhet bedömts på ett annat sätt. Då hade den fått gå med bensinmotorn igång mest hela tiden och i det läget är en stor del av vitsen med bilen puts väck.

Men trots att Amperan periodvis körts förhållandevis mycket med bensinmotorn igång (alla långtestförare har inte samma optimala körprofil som Calle) så har den ändå inte dragit överdrivet mycket bensin. Snittförbrukningen efter ett år ligger på 3,3 l/100 km och det måste betraktas som snålt, även om det är över 100 procent (!) mer än vad som anges i deklarationen.

Men trots testsegern är Amperan långt ifrån fläckfri och om den inte haft sin unika drivlina skulle den med all säkerhet fått en hel del stryk i protokollen. Det finns mycket  att gnälla över. Bland annat priset (även om staten ger 40 000 kr i miljöpremie), milkostnaden, utrymmena, den bedrövliga markfrigången och trasslet med laddkablarna.

Men, som en testförare uttryckte saken:

– Det är smällar man kanske får ta för känslan att att bekvämt och utsläppsfritt glida omkring och bara njuta av tystnaden. 

Testförarnas uttalanden om Vi Bilägares Opel Ampera:

Niklas Carle, chefredaktör: ”Den tänjer på gränserna och skänker ny innebörd åt ordet komfort. Det väger upp bristerna.”

Calle Carlquist, bilreporter: ”En pendlardröm med brett register. Tyst, bekväm, stabil – perfekt för utsläppsfria jobbresor.”

Erik Rönnblom, däck- ljus och biltestare: ”Laddad med ny spännande teknik. Ger nollutsläpp i stan och klarar samtidigt en långresa. Suveränt!”

Mikael Schultz, bilreporter: ”Alldeles för dyr, alldeles för trång, alldeles för opraktisk – och alldeles, alldeles underbar...”

Marianne Sterner, testchef: ”Tekniskt imponerande, men som bil har den många brister. Kabeltrasslet vill jag helst glömma.”

Opel Ampera har varit en av Vi Bilägares långtestbilar under 2012, och har testats regelbundet under hela året. Den är vinnare bland fem långtestbilar.

Klicka här för att se en film om Opel Ampera.

Diskutera: Vad tycker du om bilen?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Opel Ampera (slutade på plats 1 av 5 i Vi Bilägares långtest 2012)

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Opel Ampera

Körda mil: 3 158 mil
ViB:s inköpspris, kr: 416 800
Testförbrukning, l/100 km: 3,3 + 4 715 kWh
Bränsle- + elkostnad/mil, kr: 7:18
Värdeminskning/mil, kr: 43:29
Värdeminskning procent: 33
Servicekostnad/mil: 0:53
Seviceintervall mil/år: 3 000/1
Faktisk milkostnad, kr: 58:60
Vägd milkostnad, kr: 49:10

Plus: Perfekt för miljöpendling, utsökt ljudkomfort, skön fjädring, bra infotainmentpaket, stadig väghållning, snitsig design, bra driftsekonomi.

Minus: Högt pris, bara fyrsitsig, snålt bagageutrymme, klumpig laddenhet, låg markfrigång, märklig bromskänsla, dragkrok/takbågar ej tillåtet.   
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-02-07 16:02
Roy J

Brist på nyheter?

#2 • Uppdaterat: 2013-02-07 16:06
Hackenbush

Jag pendlar 6,6 mil om dan och skulle nog klara mig på enbart el med denna bilen för jobbpendling men det tar tid att tjäna in den extra inköpskostnaden det blir om man jämför 417.000:- med om man köper en mellanklassbil med hyfsad bensinförbrukning för ca 200.00-250.000:-

#3 • Uppdaterat: 2013-02-07 16:33
PREVIA

"Samtidigt känner man sig som en modern människa i den."
Skriver Calle Carlquist , nu behöver man bara förbättra utrymmet , markfrigången, bränsleförbrukningen,möjlighet att bära takräcke, och att den bara rymmer tre medpassagerare och är något tung.
Menar Calle att man inte känner sig som en modern människa i en bil som enbart drivs av ett helt fossilt bränsle som är ändligt.

#4 • Uppdaterat: 2013-02-07 16:55
Leif Larsson (ej verifierad)

Är det inte som så att det ligger i tiden att prisa "miljöbilarna!?

(tycker att med allt minus som den får, är konstigt att den blivit vinnare bland testbilarna)

#5 • Uppdaterat: 2013-02-07 19:25
Gunnar Lindberg

Nog hade det varit bättre om man hade pekat ut den bil man kunde rekommendera normalbilisten att välja vid ett nybilköp. Ampera är en mycket speciell och dyr produkt som endast passar ett fåtal. Den hamnar nog sist i ett sådant test.

#6 • Uppdaterat: 2013-02-07 20:35
Lars58

Är väl den klaraste segern i denna tidning någonsin.
Alla testförare är så lyriska att dom helt enkelt struntar i vissa svagheter.+++++

#7 • Uppdaterat: 2013-02-07 20:38
Enatro

"Då kan han/hon ta sig fram i princip helt utan fossila utsläpp under arbetsveckan, även om det är ett antal mil till jobbet." Tänk på att elen i dem flesta länder tas från kol. T.ex. USA kol 42% + gas 25% = 67% av elen kommer från den fossila bränslen ;)

#8 • Uppdaterat: 2013-02-07 23:25
PREVIA

Snart blir det en ändring i var elen produseras ser man tex i Tyskland där man nu har en större produktion av el från förnyelsebara källor än som vi i Sverige har från vattenkraften och kärnkraften sammantaget .
http://cleantechnica.com/2012/07/26/germany-26-of-electricity-from-renewable-energy-in-1st-half-of-2012/

#9 • Uppdaterat: 2013-02-08 04:00
Roy J

Jag väljer att citera slutklämmen från min egen kommentar när det här var aktuellt i mitten av december - och det är ett tag sen:

Visst ska man uppmuntra ny teknik - om den är bra, som den i detta fall i princip är.
Men är bilen verkligen bättre än den som vann både sommar- och vintertestet?
Är det verkligen logiskt?

#a • Uppdaterat: 2013-02-08 08:37
Enatro

@crister_1 problemet är propaganda för en bil som inte alls är miljövänligt som man påstår. Räknar du in energiförlusten in inser man att vanliga bilen är mycket mer miljövänligt än dessa bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.