Nästa artikel
Långtestrapport: Peugeot 308
Långtest

Långtestrapport: Peugeot 308

Publicerad 21 januari 2015 (uppdaterad 21 januari 2015)
Nu är 2014 års långtest avslutat och summerat. Efter drygt 17 000 mil kan vi nu presentera verklig förbrukning, kostnader och åsikter om de fem bilar som redaktionen ägt under ett år. I dag: Peugeot 308.
Peugeot 308 har redan vunnit en tung titel i år; den blev Årets Bil. Det gjorde att förväntningarna var höga när 308:an rullade in i långteststallet i början av januari. Skulle Peugeoten även utses Årets Långtestbil 2014? Med facit i hand blev det inte alls så. Bilen blev istället näst sist i förarnas omröstning.

Testförarnas kommentarer:


Niklas Carle
– I grunden en toppenbil, som tappar mark på grund många små irriterande och ogenomtänkta detaljer. Ni var ju så nära Peugeot!

Calle Carlquist
– En medelmåtta som obegripligt nog blev Årets Bil. Det enda nya med 308:an  är instrumenthusets placering och den lilla ratten. 

Fredrik Diits Vikström
– De många driftstoppen, det halvdana utförandet och den sega pillriga pekskärmen gör 308 till min jumbo. Årets Bil? Tjenare!

Erik Rönnblom
– Komfortabel Golfklassare med rappa köregenskaper. Men baksätet är trångt, körställningen knepig och vissa detaljer billiga.

Mikael Schultz
– Härlig på långfärd och rapp i reaktionerna vid mer aktiv körning. I övrigt tämligen anonym i mina ögon. En Golf till, liksom.  

Diskutera: Vad tycker du om Peugeot 308?







 
Peugeot 308 1.6T Allure

3 951 mil

Pris, kr: 229 200
Förbrukning, l/100 km: 6,7
Bränslekostnad/mil, kr: 9:68
Värdeminskning/mil, kr: 25:23
Värdeminskning procent: 43
Servicekostnad/mil: 1:92
Seviceintervall mil/år: 2 000/1
Faktisk milkostnad, kr: 41:47
Vägd milkostnad (jämförsiffra beräknad på 4 000 mil): 41:08

Plus:
Behaglig långfärdskomfort, rappa styrreaktioner, sköna framstolar, autobroms standard, trevligt glastak, generöst bagageutrymme, vettig standardutrustning.

Minus:
Bitvis billig detaljkvalitet, dåligt med förvaringsfack, törstigast av testbilarna, undermåliga hjullager, långsam pekskärm, trångt baksäte, trög motor, svåravläst instrumentering.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-01-21 12:27
Raphael

Peugeot 308 är en utmärkt bil och en stor anledning till att den blev årets bil var de nya och förfinade 3-cylindriga 1.2 motorerna, men nu testade Vi Bilägare ingen av de nya motorerna utan körde den äldre 1.6 - därför att de nya motorerna inte fanns tillgängliga i Sverige när Vi Bilägare köpte bilen. Den gamla 1.6-motorn som utvecklades i samarbete med BMW visar än en gång att BMW inte är bra på motorer, och ja det var ett misstag av Peugeot att samarbeta med dem. Runt BMW råder en står mytbildning, men verkligheten talar ett annat språk. Peugeot är bättre på sina egna motorer, som de nya och hyllade 3-cylindriga motorerna har visat i test efter test.

Sedan är det ju intressant att Vi Bilägare visar en bild på kombin, när det inte var kombin som de körde. Varför kan inte Vi Bilägare visa en bild på exemplaret de faktiskt hade med i testet? Kombin har längre axelavstånd och större utrymme för baksätespassagerarna än halvkombin, Peugeot har helt enkelt med halvkombin prioriterat bagageutrymmet framför benutrymmet i baksätet - för de tänker att den som har behov av att frakta stora människor i baksätet den väljer kombin.

Instrumentering och användarmiljö väcker kontroverser, och ja antingen gillar man det nya eller så gör man det inte. Peugeot har valt okonventionella lösningar som innebär en mindre ratt än konkurrenterna och att man har ratten längre ner, dvs man ska inte ställa in körställningen på samma sätt som hos konkurrenterna - och tydligen så har Vi Bilägares testförare inte förstått detta. Tydligen så har Peugeot varit för annorlunda för testförarna att de har ställt in bilen fel och därmed uppstår också den klagolåt som de har. Men är det verkligen bilens fel att testförarna har gjort som i andra bilar och inte förstått att denna bil är gjord på ett annat sätt?

Att Vi Bilägare har en konservativ testpanel och mer konservativa än konkurrenterna, det har vi redan förstått. Peugeot 308 kombi blev testvinnare hos Teknikens Värld exempelvis... Fördelen med den mindre ratten som placeras längre ner, det är att det ger kvickare reaktioner och man styr mer med kroppen, alltså en närmare kontakt mellan föraren och bilen a'la Formel 1. Tittar du i en Formel 1 bil så har du en liten ratt som är placerad längre ner än i en konventionell bil, det är detta som har inspirerat Peugeot. Och har man ratten så, så ser man också instrumenten.
Det är när man ställer in ratten som på andra bilar som det blir fel.

Och det är klart att gör man en bil som har en del okonventionella lösningar, som går mot framtiden istället för att göra på samma sätt som andra gör, så provocerar det människor. Det kommer alltid finnas de som vill att saker och ting ska vara som tidigare, och detta gäller ju många svenska journalister som alltid gnäller så fort en tillverkare har reglage, instrument och så vidare på ett annat sätt än tysk standard enligt formulär 1A. Men det annorlunda är inte automatiskt dåligt bara för att det är annorlunda, är man van vid det så är det snarare formulär 1A som blir dåligt och fel.

Jag tycker det är bra med tillverkare som går sin egen väg istället för att göra exakt samma sak som de tyska bilar som Vi Bilägare alltid utser till testvinnare för de finner en trygghet i bilar som fortsätter i samma konventionella, trygga och traditionella spår som tidigare - "trygghet och tradition" verkar ju vara Vi Bilägares ständiga önskemål.

Det är nu länge sedan som jag avslutade min prenumeration på Vi Bilägare, och jag gjorde det därför att Vi Bilägares konservativa syn på bilar är väldigt ointressant. Redan innan man läste ett test så kunde man pricksäkert tala om vad Vi Bilägare skulle reta upp sig på och klaga på, nämligen allt som inte var konventionellt, traditionellt eller på samma sätt som hos de tyska bilarna.

Men Teknikens Värld prenumererar jag på, för jag tycker de är mer öppna och mindre dömande helt enkelt mer liberala och framåtblickande än de bilkonservativa och ålderdomliga värderingar som Vi Bilägare står bakom.

#2 • Uppdaterat: 2015-01-21 12:58
Andreas Svensson

Nu är det rätt bil på bilden, ibland går det för fort i webb-redigeringen.

#3 • Uppdaterat: 2015-01-21 14:09
Percy

Kan bara hålla med Raphael bra skrivet.

#4 • Uppdaterat: 2015-01-21 14:28
Mistro

Ja det är inte lätt det här med bilar vilket även omdömena visar mellan testförarna. Slutkommentaren ifrån Schultz knyter ihop begreppet "att vi alla är olika" när han skriver: En Golf till liksom!
Är det dåligt eller bra?

Det som jag tycker är lite anmärkande den här gången är att just 308:an redan ifrån början har fått hårda ord för saker som inte direkt är bilens fel. Man kunde ha formulerat sina ord bättre i rubrikerna då många tyvärr läser mellan raderna och bildar sina uppfattningar därefter.

#5 • Uppdaterat: 2015-01-21 15:54
Boxer

Historiskt sett har nästan ingen bil som valts till Årets bil blivit annat än floppar. Så det var nog helt rätt att den blev vald.

#6 • Uppdaterat: 2015-01-21 16:02
Axelman

Biljournalistik är knepigt. Det gäller att blidka läsarna samtidigt som man vill skriva fritt. Ofta tror jag att man är trött efter hundratals provkörningar och skriver på rutin. Ibland verkar det som om man skriver som en reaktion på tingens ordning och vill ha blingbling oavsett om det är bra eller inte bara det bli annorlunda. Som om annorlunda är automatiskt bra...
...
Då jag själv är gillare av ren och stram design kan jag tycka att Volvo, BMW har en tidlös funktionell design eller som Golf. OM jag nu är trött biltestare är det ju inte roligt. Men för mig som användare är det väldigt trevligt att kunna se ut genom sidofönstren, full bakåtsikt och ett enkelt överskådligt instrumentkluster.
...
Andra har kanske andra preferenser. Men när jag förutsättningslöst provade Fiat 500L och knappt kunde avläsa instrumenten i dagsljus så konstaterade jag att hur mycket jag än ville gilla bilen måste jag ju kunna se hur fort jag kör.
...
Peugeot har jag sällan blivit klok på och defintivt inte nu men den konstiga placeringen av instrument. Skulle aldrig köpa den.

#7 • Uppdaterat: 2015-01-21 16:07
hultarn

Boxer: det där är en myt. De flesta av de som blivit årets bil har blivit storsäljare. Kika på listan och se:
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85rets_bil

"En Golf till liksom"...? Så, då är inte Golf (som för övrigt var årets bil 2013) något bra?

" törstigast av testbilarna" Ok, men också den som var ärligast (jämfört med deklarationen) om jag inte minns fel.

#8 • Uppdaterat: 2015-01-21 16:15
Raphael

Nya Peugeot 308 är en succé i Europa och säljer bra, så att kalla den för en flopp stämmer verkligen inte. Den säljer bättre än Toyota Auris, Kia Ceed, Hyundai i30, Mazda 3, Honda Civic, Renault Mégane, Seat Leon med flera och sålde under förra året ung som Opel Astra men ligger i omkörningsfilen då 308:an ökar sin försäljning medan Astran minskar sin. Att kalla 308:an för en flopp är bara larvigt.

Och man ser instrumenten i 308 om man har ratten som konstruktörerna tänkt sig - det är en liten ratt och ska placeras längre ner än en vanlig ratt, och det gör det mer bekvämt med 10.00 och 14.00-greppet. Men många ställer in ratten fel och därmed för högt upp istället för längre ner närmare magen / solarplexus, och då skyms instrumenten.

Tydligen är det ett motstånd hos en del att lära om, men det finns många fördelar med Peugeots körstil - man blir mer "ett" med bilen, känner av bilen tydligare i kroppen och har kvickare reaktioner.

#9 • Uppdaterat: 2015-01-21 19:17
Hackenbush

Där ser man hur en bil som blivit hyllad är att äga och köra i verkliga bilvardagen. Håller inte måttet tydligen.

#a • Uppdaterat: 2015-01-21 20:00
JorgenE

Att få hjullagret bytt på garantin är väl inte riktigt i samma kaliber som att den svindyra DSG-lådans koppling i skodan havererade efter 2400 mil...
I övrigt så uppvisade de övriga i testflottan ingen speciell kvalitet att skryta om.
Men de var väl inte "En Golf till, liksom", så petitesser som kopplingsbyten och defekta drivaxlar räknas väl inte. Liksom...

BMW i3 REX,
-irriterande elektronikbuggar och laddningsproblem.
SKODA OCTAVIA
-Efter 2 400 mil behövdes kopplingsbyte på DSG-lådan. (!)
Testförbrukning 30% över angiven förbrukning.
SUZUKI SX4
-Byte av vibrerande kardanaxel, mjukvaruproblem med styrningens elservo
TOYOTA AURIS
- Testförbrukning 41% över angiven förbrukning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.