Bild
Nästa artikel
Avslutat alko-test

Avslutat alko-test

Långtest

För den goda sakens skull bar det oss emot, men av praktiska skäl har vi nu låtit demontera alkolåset på vår Volvo V70.

Bilen körs av många chaufförer och alla har inte funnit rätt blåsteknik samtidigt som det ständigt varit brist på nya fräsha munstycken.
Efter sex års testverksamhet kan vi konstatera att det inte  inneburit några större umbäraranden att använda alkolåset. När det har varit riktigt kallt har det hänt att startprocessen fördröjts med någon minut, normalt ska det ta  fem sekunder, den tid det tar att blåsa i munstycket. Vid kortare stopp, upp mot en halvtimme, kan bilen startas utan alkotest.

Volvo Alcoguard kostade drygt  8 000 kronor att installera. Översyn och kalibrering har krävts, ofta har det skett i samband med service, efter ungefär 1 000 mil. En varningslampa har talat om när det har varit dags. Kalibreringen har i genomsnitt kostat 500 kronorvarje gång, och nedladdning av program och demontering kostade nu 834 kronor.

Diskutera: Vad tycker du om alkolås?
Taggar: Långtest, Volvo V70

Kommentarer

#1
2014-12-02 11:31

Kul att läsa om ett långtest där läsare får bättre bild av hur det fungerar i praktiken.
Alkolås under en viss period borde tex vara krav för de som dömts för rattfylleri/grovt rattfylleri när dessa ska börja köra bil igen.
Det kommer självklart aldrig lösa problemet med bilförare som kör drog/alkoholpåverkade helt, men kan det stoppa några så är det bra.

#2
2014-12-02 23:32

Har kört med alkolås i lastbilar sen 2008, aldrig stött på problem.
Sitt eget munstycke har man med sig, om man kör olika bilar.
I början var det mekigare att blåsa, först blåsa sen avsluta med kort sug,
Nu är det bara att blåsa nästan hur som helst!

#3
2014-12-04 08:43

Har den motsatta erfarenheten. Alkolås är en högteknologisk pryl, och så som alla andra sådana går det sönder eller har fel/brister. Tyvärr anses ett alkolås ha dubbel 100% funktionsfrihet (att vid indikering är individen påverkad och att alla indikeringar (positiva som negativa) är alltid korrekta), men så är det inte alls. Var med otaliga gånger när ena indikerade positivt medan i ett annat fordon gick det bra. Eller att man kunde starta utan att blåsa o.s.v.

#4
2014-12-04 21:28

Det beror kanske på hur länge sen du provade, bortom.
Åkeriet jag kör för har alkolås i alla bilar, ca 150 st, och jag har själv aldrig haft problem.(och inte hört någon kollega heller)
Kan det vara typ av alkolås, det vi har är dräger, vet inte om det finns många olika på marknaden.
Tidiga lås godkände inte om man rökte när man skulle blåsa, men då tog man ett par djupa andetag, och blåste igen, så gick det.
Nyare lås är lättare att blåsa i, lite äldre krävde teknik.....
Men visst, är man stressad, hjälper det inte att det ska värma upp, blåsas i, analysera......

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.