Nästa artikel
Honda Insight vs V50 Drive - hybridbil eller snåldiesel?
Test

Honda Insight vs V50 Drive - hybridbil eller snåldiesel?

Publicerad 17 juli 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Hybridbil eller snåldiesel, vilken kostar minst att köra? Och vilken är roligast?
Honda Insight är den nyaste och billigaste hybridbilen på marknaden. Den får mothugg från Volvo vars V50 Drive är lika snål med bränsledropparna.
Vad du än tänker köpa för bil så har du säkert ett krav på den nya vagnen: Den ska dra mindre soppa. Nu börjar det finnas en hel del metoder som sänker förbrukningen och gör bilarna renare. En del biltillverkare, som Honda, tror på hybridteknik, andra, som Volvo, på dieselmotorns möjligheter.

Nyligen lanserade Honda hybridbilen Insight.  Samtidigt drev Volvo en stor reklamkampanj för sin snåla V50 med tillnamnet Drive - 116 mil på en tank! Båda bilarna verkar tämligen likvärdiga på papperet: De är ungefär lika stora, lika dyra och drar lika lite bränsle.

Skillnaden är att Hondan dricker bensin och Volvon går på diesel.
Men den skillnaden har betydelse, visade det sig när vi under ett par veckor och ett par hundra mil testade de båda nya miljöbilarna.

Några månader innan Honda Insight stod hos bilhandlarna presenterades den som "folkets hybridbil". Den konstruerades för att vara billig och priset angavs till under 200 000 kronor.

Sen dök svenska kronan. Allt som skulle betalas i utländsk valuta blev mycket dyrare och inte minst bilar som tillverkas i Japan. Yenen steg med över 60 procent och på prislappen för Honda Insight står nu som lägst 234 900 kr.

Extra utrustad
Vår testbil bar tillnamnet Elegance, vilket betyder att den var extra utrustad, 13 000 kr dyrare och lite törstigare än grundmodellen Comfort. Ingen lågprisbil längre, men fortfarande den billigaste hybriden på marknaden. Toyota Prius, som snart byts ut mot en ny modell, kostar cirka 30 000 kr mer.

Prius har en bensinmotor på 77 hästar i kombination med en kraftig elmotor på 68 hästar. Hondas system är betydligt enklare. Mellan bensinmotorn och den steglösa växellådan sitter en liten tunn elmotor - bara 3,6 centimeter bred - på 14 hästkrafter. Den hjälper till att dra igång bilen, skjuter på under acceleration och kan i låg fart ensam driva bilen korta sträckor - ett par hundra meter eller så.

Fri från magnetfält
Under durken i kofferten ligger ett stort batteri som förser elmotorn med ström och som laddas av överskottsenergi från motorn och av den energi som frigörs när bilen saktar farten. Batteriet driver också vissa av bilens system när den stoppar, för då stannar också bensinmotorn.

Att batteriet ligger bak kan innebära en risk för höga magnetfält i kupén om inte kabeln fram till motorn är avstörd på rätt sätt. Men Honda har förutsett riskerna och eliminerat magnetfälten i Insight. Det konstaterade expertis från EnviroMentor i Göteborg som mätte igenom kupén åt Vi Bilägare.

Den 88 hästar starka bensinmotorn är full av Hondas senaste teknik. Ventilerna - två per cylinder - kan varieras i både lyfthöjd och öppningstid. När bilen klarar sig enbart med elmotorn stängs ventilerna och kolvarna går på tomgång.

Hybridtekniken ska hjälpa Insight att komma ned i en förbrukning på 0,44 l/mil enligt Honda. Elegancemodellen drar två centiliter mer per mil. Lika snål - 0,45 l/mil - har Volvo V50 Drive blivit med hjälp av en vanlig, fintrimmad dieselmotor och lite andra tricks.

1,6-litersmaskinen i V50 kommer ursprungligen från Peugeot och drog en halvliter per mil innan Volvo tog sig an den.

- Vi undersökte helt enkelt hur basmotorn kunde optimeras för V50, för bilens vikt och prestanda, säger projektledaren Peter Ewerstrand. Det gick mycket bättre än vad vi väntat oss.

Men optimeringen gällde inte bara motorn. Även utväxlingen ändrades, vilket märks direkt när föraren växlar från tvåan till trean. Steget är långt, motorn går ned cirka 1000 varv/min och det känns ungefär som att växla från tvåan till fyran på en vanlig bil. Fyran och femman fick också högre utväxling; på femman gör nu motorn över 50 km/tim per 1000 varv, vilket betyder att den i 90 km/tim inte ens kommer upp i 2000 v/min.

Ser ut som vanligt
Lite aerodynamiska justeringar i form av en centimeter sänkt frigångshöjd och specialfälgar med extra lättrullande däck kompletterade konverteringen av V50 till miljöbil.

Volvo V50 Drive ser ut som vanligt, bortsett från fälgarna förstås. Snygg men inte särskilt spännande med andra ord. Annat är det att titta på Honda Insight. Den verkar ha dumpit ned från rymden. En del designdrag kommer från Hondas vätgasbil FCX Clarity men karossen påminner också starkt om Toyota Prius. Det är säkert ingen tillfällighet. Prius är världens mest sålda hybridbil och Honda vill nog gärna åka snålskjuts på Toyotas framgång.

När de båda hybriderna står bredvid varandra märks dock tydliga skillnader. Honda tar tveklöst designpriset. Insight är spänstig och skarp med en klart sportig utstrålning. Prius ser överviktig ut.

Men Hondas låga, slanka kaross har sina nackdelar. Någon taxibil, som Prius, lär den inte bli. Det konstaterade vår 195 centimeter långa testförare när han under stånk och stön lirkade in sig i baksätet. Den starkt vinklade dörrkarmen är låg som en limboribba och till och med småvuxna passagerare har svårt att knixa fötterna genom dörröppningen. Taket skaver håret på alla som är längre än cirka 170 centimeter.

Lätt och pedagogiskt

Volvo V50 är inte heller någon stor bil, men 195-centimeterskollegan satt i alla fall tillräckligt skapligt för att härda ut över 20 mil i baksätet.

Passagerarna tar inte riktigt Honda Insight till sina hjärtan. Det är betydligt roligare att vara förare. Och dessutom lärorikt. Insight är inte bara lätt att köra utan även pedagogisk.

Instrumenten liknar visserligen en översiktskarta från ett nöjesfält, men är inte svåra att lära sig. Det gäller att ställa in ratten korrekt för ovanför rattkransen visas hastighetsmätaren med stora, digitala siffror i ett halvmånformat fönster. Men där finns också annan, viktig information i form av en lysande båge över siffrorna. Ljudbågen kan vara grön, skifta i turkos eller mörkna till klarblått. Allt beroende på hur föraren sköter gaspedalen.

Honda har gjort undersökningar över hur folk kör och kommit fram till att olika körsätt kan ge upp till 20 procents skillnad i förbrukning i samma bil. För att det ska bli någon effekt med hybridtekniken beslöt Insight-teamet att försöka lära ut hur man kör ekonomiskt. Färger, blad och blommor blev hjälpmedlen.

Grön knapp
Det gäller att gasa så försiktigt, att bågen ovanför hastighetsmätaren håller sig grön. Det är inte helt lätt utan kräver att föraren ständigt passar på gasfoten. Tyvärr blir det ganska jobbigt för en del förare, för trots att stolen går att justera i höjd får alla inte till en körställning som är bekväm i längden. Vissa testförare började snart plågas av känningar i högerbenet.

Men de som lyckas köra grönt ett tag får belöning. I ett informationsfönster börjar kala pinnar få små blad. Ju längre den ekonomiska körningen pågår, desto fler kvistar bildas. De får allt fler blad och till slut kan en blomma slå ut i toppen. Men för att nå dit måste man köra snålt väldigt länge.

På testbilen hade dessvärre belöningssystemet vänts ut och in. Föraren fick en full bukett kvistar redan vid start. Om vi körde för hårt och oekonomiskt kunde ett eller annat blad falla av. Det var inte alls lika stimulerande som att samla kvistar - det är roligare att belönas för att man varit duktig istället för att straffas för att man kört klantigt.

Som hjälp att köra extra snålt finns en grön ECO-knapp på instrumentpanelen. När den trycks in ställer elektroniken om motorstyrningen. Effekten sänks med fyra procent och gasresponsen mjukas upp - det känns som om gaspedalen mjuknar under foten. Luftkonditioneringen går också över till sparläge.

Mjuk start
Varje gång bilen stoppar, stängs bensinmotorn av. En grön symbol blinkar lugnande för att tala om att allt är i sin ordning. Motorn förblir oftast tyst tills föraren släpper bromspedalen. Då startar maskinen med en lätt ristning. Elmotorn och den steglösa växellådan gör starten mjuk och det är ingen risk att få motorstopp.

Annat är det i Volvo V50 Drive. Dieselmotorn blir tjurig om varvet sjunker för lågt och flera av testförarna drabbades av förargliga "gubbstopp".
Men i fart är Volvodieseln villigare. Det är klipp i accelerationen och motorn jobbar tyst. På långa resor slår V50 sin japanska konkurrent med hästlängder och det beror inte bara på att räckvidden är över 100 mil. Volvon är mer komfortabel på alla sätt: den har skönare (fast lite trånga) säten, starkare ljus och är betydligt tystare att åka i.

Hondas motorsystem må vara avancerat, men det är inte särskilt diskret. Under acceleration bräker motorn med ett högt, plågat tonfall. Den steglösa växellådan ger ingen lindring av det skavande surret. I landsvägsfart är bullret från däcken  påträngande. Fram- och baksätespassagerarna sitter som isolerade från varandra av en ljudvägg som är svår att tränga igenom. Insight delar hjulupphängningar med Honda Jazz som inte heller utmärker sig för någon vidare ljudisolering.

Honda Insight är konstruerad för att vara en billig hybrid och det märks på flera sätt. Inredningen håller ingen högre kvalitet. Det är hård plast överallt. Volvo V50 är inredd med betydligt bättre material.

Mer solitt byggd

Man behöver inte köra långt för att få intrycket av att V50 Drive är en mer solitt byggd bil.

- Det räcker med att lyssna på ljuden när dörrarna stängs, konstaterade en testförare.

Men upplevd och verklig kvalitet är inte riktigt samma sak. Vi Bilägares undersökning AutoIndex visar att ägare av Hondabilar är nöjda med kvaliteten. Så är vi till slut framme vid frågan vilken bil som blir billigast att köra.

Som tjänstebil vinner Honda stort med ett förmånsvärde som inte ens är hälften av Volvos. Och som privatbil? När testet gjordes i slutet av april kostade dieseln 60 öre mindre än bensinen. Det kom Volvo tillgodo på två sätt. Den drog också en deciliter mindre bränsle per mil än hybriden. Trots att vi körde försiktigt och med ECO-knappen intryckt största delen av tiden kom vi aldrig ned i Hondas utlovade förbrukning. Men testbilen hade inte gått särskilt långt och det kan hända att förbrukningen sjunker när motorn fått gå lite mer.

Men…
En bil kostar inte bränsle allena. När vi lägger till skatt, försäkring och service blir det annorlunda. Dieselbilar straffbeskattas ju av någon obegriplig anledning - Volvo V50 Drive kostar mer än fyra gånger så mycket i skatt per år som Honda Insight och det är inte allt. Volvo tar också rejält betalt för servicen - det blir nästan dubbelt så dyrt att serva hos Volvo som hos Honda.

Om vi bara räknar driftskostnaderna i 6000 mil blir det ungefär en krona milen dyrare att köra Volvo V50 Drive.
Nu alltså.

Snart kan bilden vara en annan. Bränslepriserna brukar ju åka jojo och vad det kostar att tanka i höst vet ingen. Då får dessutom även V50 Drive en motor som slår av när bilen stannar. Volvo uppger att förbrukningen ska sjunka till 0,39 l/mil och utsläppen till 104 gram koldioxid per kilometer. Det gör bilen billigare att äga - men vad nästa V50 Drive kostar att köpa är förstås en annan femma.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-07-30 04:02
tyujtyw (ej verifierad)

Coach Outlet Store THE London 2012 Olympics begins tonight and looks set to be the most stylish sporting event in history - with designers from all over the world showing their support for their respective countries. Stella McCartney was the first internationally-renowned name to get into the Olympic spirit, announcing that she was designing the Team GB kit in July 2010 and unveiling the collection in full in March this year. Other labels to back their countries by creating their sports kits include Prada, who has designed kits for the Italian national sailing team; Ralph Lauren who has created the kits for the US, Giorgio Armani who has designed kits for the Italian National Olympic Team and Coach who has created kits for the French Olympic equestrian team.

Louis Vuitton Outlet Store THE first Machete Kills film poster featuring Lady Gaga has just been unveiled. The film, which also stars Amber Heard and Jessica Alba, marks Gaga's acting debut. The poster gives us a first look at Gaga's character, La Chameleon, and sees her posing in her underwear with a white wolf stole wrapped around her, toting a smoking gun. "Yes its true, I will be making my debut as an actress in the amazing MACHETE KILLS BY @RODRIGUEZ IM SO EXCITED!!! AH! Louis Vuitton Outlet Filming was insane," Gaga posted on Twitter late last night. Director Robert Rodriguez also took to the social networking site to share his excitement, tweeting: "I just finished working with @LadyGaga on @MacheteKills , she kicked SO MUCH ASS! Holy Smokes. Blown away!" Machete Kills is the sequel to the 2010 film Machete - which starred Lindsay Lohan - and is set for release next year. The singer made her film debut earlier this year in Men In Black 3, appearing as herself for a small cameo role.

Authentic Gucci COCO ROCHA and Vogue cover girl Karolina Kurkova are set to join Naomi Campbell on the panel for her new reality television show, The Face. The pair will be on hand to assist Campbell in her hunt for a new girl to become "the face" of an as-yet-unnamed brand, each leading their own team of aspiring young models. The three supermodels will be in charge of hand-picking their own group of girls, before guiding them through a series of challenges designed to recreate the real world of the modelling industry, according to a statement released by Oxygen. Gucci Outlet Casting for the reality programme is already underway in the US, with Campbell having previously announced that she's looking for "contestants who have the whole package." The show will be hosted by fashion photographer and former model Nigel Barker - who, up until he was axed last year, had been a regular on Tyra Banks' show America's Next Top Model since 2004.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.