Nästa artikel
Rosttest: Honda Insight (2009)
Rost

Rosttest: Honda Insight (2009)

Publicerad 22 september 2009 (uppdaterad 28 november 2016)

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Detta är typexempel på en bil som borde få specialbehandling för de nordiska marknaderna, kommenterar Vi Bilägares rostexpert efter besiktningen av Honda Insight.
 

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Detta är typexempel på en bil som borde få specialbehandling för de nordiska marknaderna, kommenterar Vi Bilägares rostexpert efter besiktningen av Honda Insight.

Någon rostskyddsbehandling värd namnet ges inte vid den japanska fabriken. Det är tomt i alla hålrum, men en del omsorg har lagts på att täta låtskarvarna i dörrarna och på underredet. I bakre hjulhusen sitter innerskärmar av pressad textil som binder fukt. Framkanten på hjulhusen bildar en hylla där mängder av lort kan samlas. Det ser bättre ut framtill. Innerskärmarna är av plast och sluter an mot skärmkanten. Sparklådorna, som har en nedåtvänd skarv, skyddas till viss del av små stänklappar bakom framhjulen.

Största delen av bilens botten täcks av sköldar (för aerodynamikens skull). Under dessa finns ingen behandling men öppna plåtpartier skyddas av underredsmassa. Vissa skarvar är vågformade, som korrugerad plåt, vilket ger bättre ventilation och motståndskraft mot rost. Trots vissa moderna lösningar får Honda Insight bara rostskyddsbetyget två, precis som de flesta Hondabilar vi tidigare besiktat.

Rostskyddsgaranti: 12 år.

Testinformation

Betyg rost: 2 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.