Bild
Nästa artikel

VW Passat EcoFuel - ska vända trenden för biogas

Provkörning

Klassikern Volkswagen Passat utrustad med stark och snål gasmotor kan bli miljöbilen som vänder trenden för biogasen i Sverige.

Sedan vi i december 2006 för första gången fick möjlighet att prova prototypen till vad som skulle komma att bli Volkswagen Passat TSI EcoFuel, har vi väntat tålmodigt på den färdiga bilen.

Idén är extremt intressant. Genom att kombinera turbo och kompressor i TSI-motorn har Volkswagen fått en maskin som kan överbrygga gasdrivna motorers svårighet att ge hög dragkraft vid låga varvtal. Med cylindervolymen begränsad till bara 1,4 liter, blir dessutom förbrukningen låg.

90 mils räckvidd
Eftersom gas kräver stort lagringsutrymme i skrymmande gasflaskor har tidigare gasbilar oftast plågats av kort räckvidd och/eller inskränkningar av bagageutrymmet. I vissa fall har flexibiliteten påverkats då gasflaskor mellan baksätets ryggstöd och bagageutrymmet förhindrat normal fällning av baksätet.

Passat TSI EcoFuel lider inte av dessa problem. Gasflaskorna ligger under golvet och det enda som fått offras är reservhjulsbaljan. Bilen kommer istället med en punkteringssats med lagningsvätska och kompressor. Räckvidden vid gasdrift är 48 mil.

Smidig låda
Som standard är bilen utrustad med en smidig sexväxlad manuell växellåda. Som tillval finns den nyutvecklade sjustegs DSG-lådan, pris 19 000 kr, som bilen vi provkör idag är utrustad med. En rejäl slant men den effektiva automatlådan sänker faktiskt förbrukningen ytterligare ett snäpp. Dessutom är den smidigare än tidigare generationers DSG, särskilt vid pillriga manövrar i låg fart som exempelvis fickparkering.      

Passat känns igen

Inuti känns Passat igen. Instrumenteringen är sig lik men mätaren som tidigare upplyste om kylarvattnets temperatur, berättar nu istället om hur mycket gas som finns kvar. Bilen startar alltid på bensin men kopplar sedan automatiskt över till gasdrift så snart styrdatorn anser det lämpligt. Om gasen tar slut kopplas bensinreserven in. Föraren kan inte själv välja bränsle.   

93 gaspumpar

Säkerheten håller hög nivå. Passat är krockad enligt Euro NCAP: s gamla betygssystem och fick då full pott, fem stjärnor. Volkswagen försäkrar att gasflaskorna inte innebär någon ökad risk vid en olycka. Antisladdsystem är standard liksom sidokrockkuddar, sidokrockgardiner samt framstolar med aktivt skydd mot pisksnärtsskador.


I dagsläget finns 93 gaspumpar som är tillgängliga för allmänheten. Inom några år lovar branschorganisationen Svenska Gasföreningen att antalet tankställen ska ha fördubblats. Att köra gas-Passat problemfritt kanske inte ännu låter sig göras i hela Sverige men i stora delar av landet är det nu fullt möjligt.

Kör man på biogas reduceras utsläppet av fossil koldioxid med ca 90 procent. Det innebär att en biogasdriven Passat EcoFuel tillhör de minst klimatskadliga bilarna på marknaden.

Texten kommer från Tommy Wahlströms provkörning som redovisas i sin helhet i Vi Bilägare nummer 4. Missa inte hela reportaget!
Volkswagen Passat Ecofuel

Pris, kr: 306 500 (grundpris från 278 500 kr)
Säljstart: Nu
Modell: Femsitsig kombi      
Mått, cm: L 477/B 182 /H 152
Tjänstevikt, kg: 1 694  
Max släpvagnsvikt, kg: 1 500
Motor: Fyrcylindrig bivalent motor för metangas/bensin med turbo och kompressor. Cylindervolym: 1 390 cm3. Max effekt: 150 hk vid
5 500 varv/min. Max vridmoment 220 Nm från 1 500 varv/min.
Prestanda: Acc 0-100 km/tim på 9,9 s. Toppfart 208 km/tim.
Bränsleförbrukning, blandad körning : 4,4 kg gas/100 km, 6,8 l 95-oktan bensin /100 km.
CO2-utsläpp: 121/158 g/km (gas/bensin).
Konkurrenter: Mercedes B-klass NGT, Volvo V70 2,0 F, Ford Mondeo 2,0 Flexifuel.   

Taggar: Provkörning

Kommentarer

#1
göinge
2009-02-24 10:20

Jag kan inte förstå hur det kan vara så många tusen och åter tusen som älskar gas, men som inte vill ha bilarna. Det är fortfarande i princip bara kommuner som köper gasbilar. (Och kom nu inte med snacket om få tankställen, för när det såldes flera hundra fler gasbilar i månaden än dagens 100-150 fanns det färre tankställen.)

#1
Saabnisse
2009-02-24 10:28

En anledning är att det hittills inte funnits några bilar på marknaden med tillräcklig aktionsradie, en annan är att de som funnits varit ganska små och slöa och en tredje att sveriges mest sålda bil, V70, fick sluta med sina gasdrivna bilar.
Nu har Volvo börjat igen med gas och både VW och Opel kommer med turbomotorer.
Gasen är absolut ett framtidsbränsle som kommer mer och mer, vi i Sverige är som vanligt ganska tröga, men titta på hur det ser ut på kontinenten.

#1
Robert
2009-02-24 12:22

Och på kontinenten kör man på fossil naturgas från Ryssland. Vem är det som är efter? Vi har satsat på biogas till största delen och det är definitivt en bättre väg att gå (köra?).

#1
Calle
2009-02-24 12:45

Kanon VW - blir denna eller liknande som min nästa tjänstebil...
Måste bara köra klart till aug -2012, när gratis biltullar försvinner, även för mig som kör etanolbil! Gissa om det då kommer att bytas många 4-6 år gamla (behållna) miljöbilar!
OKQ8 - se bara till att det finns tankställen för gas!
Körde f ö den första 1,4 lit (75 hk) VW Golf, köpt ny -höst -98, utan några större problem i 7 år. Dvs down-sasing av motorer är inte ett nytt fenomen!

#1
S-E S
2009-02-24 16:14

En downsized motor är vad jag har förstått en motor med liten cylindervolym (/1,4 l) som känns som en större motor (2,0 l) när man kör och dessutom har motsvarande hk och vrid men mindre bränsleåtgång. En av de nya 1.4 l motorerna med twincharger och direktinsprutning som sitter i t ex Golf TSi 140 och 170 är en dylik motor. Bra att denna utmärkta motor anpassas för gasdrift också.

#1
Sven
2009-02-24 16:50

Har någon krockat en sån här bil?
Hur går det med gastankar och krockvåld?

#1
Sven
2009-02-24 16:51

Det måste väl vara bättre att elda upp gasen och göra el som sen kan driva elbilar?

#1
S-E S
2009-02-24 17:09

Gastanken håller säkerligen bättre än en bensin eller sprittank i plast. Dessutom verkar tankerna vara relativt löst fastsatta (spännband) så att de flyttar på sig om våldet blir stort. Eldar du gasen och gör el förlorar du mycket energi. Först minst 50 % när du tillverkar elen (kraftverkets verkningsgrad) och 30 % av det som är kvar i laddningsförluster när du laddar batteriet. Kunde du köra 10 km på en viss mängd gas så kommer du bara 3,5 km på elen du tillverkar av denna gasmängd. Energislöseri.

#1
Saabnisse
2009-02-24 21:06

Robert, även om man kör på fossil naturgas från Ryssland är det betydligt bättre än att köra på fossil bensin eller diesel.

#1
Per_K
2009-02-24 23:40

Göinge, du kan lita på att intresset är stort för gasbilar nu. Det gäller inte minst Passaten - över 800 kunder har förhandsbeställt den - se http://www.privataaffarer.se/nyheter/Pressmeddelanden/pressmeddelande.xml?intPressReleaseID=135162
Sven, som framgår av artikeln är bilen krocktestad med gott resultat. I allmänhet är metangas säkrare än flytande bränslen eftersom det är en flyktig gas, vilket innebär att branden inte sprider sig på marken.
Passat EcoFuel är just nu marknadens i särklass mest intressanta bil!

#1
Lasse
2009-03-02 12:18

Kanske man skulle skicka Saab's gubbar på kurs hos VW. Sen kanske dom lär sig att bygga bilar som går att sälja.

#1
Lupo 3L
2009-03-13 12:09

Synd att budskapet om att biogas är ett ypperligt drivmedel inte nått fram till alla..
1. Om gasen tillverkas lokalt på ett reningsverk eller annan anläggning blir transporterna korta!
2. Biogas är en gas som uppstår i en rötningsprocess när biologiskt nedbrytbara ämnen bryts ner. T.ex. slaktavfall, gödsel från lantbruk, slam i reningsverk mm. En del av dessa produkter skulle normalt brytas ner i naturen i alla fall och då är det bättre att göra drivmedel av det, eller hur?
3. förbränning av gasen ger relativt rena avgaser..
4. Vi blir inte lika beroende av oljebolagen och har "eget" bränsle.
Det finns säkert många fler argument men detta visar på att gasen är ett miljövänligt alternativ (till skillnad från etanolen). Men politikerna kommer säkert att sätta höga skatter på gasen i framtiden, var så säkra..

#1
Ola C
2009-03-23 23:35

Suverän miljöbil med en mycket imponerande DSG-låda. Bilen håller en hög, upplevd kvalitetsnivå. Jag beställer inom kort denna som min nästa tjänstebil, skönt att i fortsättning köra med ett betydligt renare miljö-samvete!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.