Bild
Nästa artikel

Provkörning: Volvo V70 1,6 Drive

Provkörning

Med en liten fransk fyrcylindrig motor kommer Volvo V70 ned i en förbrukning under en halv liter per mil. Det är bara första steget. För varje år ska Volvos bilar släppa ut fem gram koldioxid mindre och nivåer på 70 gram per kilometer är inom synhåll.

- Det är sensationellt, utbrister föraren häpet.

Vi har åkt ett par timmar i Volvo V70 med tillnamnet Drive. Min kollega har inte snålkört. Han har gasat på motorvägen, kört om långsamma långtradare, växlat ned och accelererat när fartgränserna höjts. Efter halva provkörningen gissar  vi vad förbrukningen hamnat på.

-0,64 liter per mil. Och det är bra, tippar jag.

Färddatorn visar 0,5.

Om det stämmer kan vi förstås inte kolla, men tankmätaren rör sig inte under hela den 25 mil långa provkörningen. Själv har jag gått Volvos kurs i snålkörning, släpper gasen i nedförsbackar, motorbromsar för det mesta och kör på höga växlar. Jag kör min slinga på 0,47 l/mil.

Volvo V70 har blivit bäst i klassen på förbrukning och utsläpp. Den officiella siffran är 0,49 l/mil och 129 gram koldioxid per kilometer. Det har skett med hjälp av en fyrcylindrig motor på 1,6 liter och 109 hk - den kommer från Peugeot/Citroën och sitter även i Volvos mindre bilar.

Men 109 dieseldrivna hästar i en drygt 1,5 ton tung bil… det låter som ett trött ekipage. Inte alls! Den lilla dieseln jobbar tyst och räcker utmärkt.
Accelerationen till 100 km/tim är visserligen inget att skryta med: 12,8 sekunder. Men när bilen väl rulllar känns den förvånansvärt pigg. Omkörningar går kvickt men det är treans växel som gäller. Fyran och femman har lite för hög utväxling för att bilen ska reagera fort på gasen. På femman gör motorn inte ens 2 000 varv/min i 90 km/tim.


Volvoteknikernas goda hand med den lilla dieseln har förbluffat de franska motorkonstruktörerna. (Samma motor i Peugeot 308 kombi uppges förbruka 5,1 l/100 km). Några större ingrepp har inte krävts, motorn har bara fintrimmats för att tjänstgöra i V70.

En rad andra tricks har pressat ned förbrukningen hos Drive-bilen. Karossen har sänkts, vilket minskat frigångshöjden med 1,5 centimeter (till 128 millimeter). Kylargrillen är täckt till 60 procent, pumpen till styrservon är elektrisk. 16-tumsdäcken rullar extra lätt.

Volvo V70 Drive har internt modellårsbeteckning 2010. Med årtal 2011 ska den vara snålare ändå.

- Det sker mycket hos oss nu. Dagens Drive-bilar är bara toppen av ett isberg, säger Peter Ewerstrand.

Han står i spetsen för Volvos kamp mot koldioxiden och har satt bestämda mål för framtiden. Utsläppen ska gå mot noll i fyra steg. Dagens Drive-bilar är det första steget. I steg två kompletteras motorerna med start-stoppteknik och slår av när bilen stannar. Det minskar förbrukningen med ytterligare några procent. Tredje steget är att anpassa motorerna till en ökad inblandning av syntetisk biodiesel (som i dag knappt finns). I fjärde steget kombineras en snål dieselmotor med en elmotor vars batteri kan laddas från elnätet.

Laddhybriden är cirka tio år fram i tiden. Räckvidden med eldrift blir cirka fem mil. Det räcker för 75 procent av de dagliga resorna som görs i Europa.

- Inom de närmaste åren kan vi sänka koldioxidutsläppen med fem gram per år, säger Peter Ewerstrand.Men när vi kommer nedåt 70 gram per kilometer kanske vi inte längre kan hålla den takten.

Med dessa miljömål kan Volvo lugnt fortsätta att göra stora familjebilar. Nästa V70 blir lika rymlig som dagens, men snål som en småbil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.