Nästa artikel
Är det vanligt med problem med kopplingen på Volvo?
Bilfrågan

Är det vanligt med problem med kopplingen på Volvo?

Publicerad 2024-04-16 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Har Volvo ofta fel på sina kopplingar? Det verkar vanligt om man läser på nätet. Kopplingen på vår Volvo V70 D4 2015 har havererat tre gånger under 13 500 mil. När vi köpte bilen 2016 hade den rullat 1 300 mil. Vi valde serviceavtal på bilen så länge det går. Alla tre gångerna har jag själv fått stå för lagningen på min självrisk, dock med lite rabatt vid den tredje och senaste reparationen. Men över 10 000 kronor i självrisk på 13 500 mil, det blir hög milkostnad bara för att laga kopplingen! Därtill tillkommer bland annat hjullagerbyte, bromsar och två 12-voltsbatterier.

Jörgen Svensson

Svar: Det låter extremt att kopplingen inte håller längre på din bil. Och din kostnad är dryg, ändå har du ”bara” betalat självrisken och inte själva reparationskostnaderna, vilket ju är lyckosamt i detta fall. Vid ett av tillfällena byttes visserligen endast huvudcylindern och inte själva kopplingen.

Vi kan inte säga att vi har liknande erfarenhet av Volvo trots ganska tuffa tester. Den enda statistik som finns är från Länsförsäkringars maskinskaderapport från 2020. Och i den noterar faktiskt försäkringsbolaget att ”Volvo har en högre skadefrekvens för skador på växellådan/drivningen än medelbilen. Det beror främst på skador på kopplingen, där Volvos 1,6-litersmotor är kraftigt överrepresenterad.”

Totalt sett har Volvo däremot lägre frekvens av maskinskador än medelbilen i Länsförsäkringars rapport. Och just din bil och drivlina hör enligt denna statistik inte till versionen med dokumenterat mer felande koppling.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (15)

  • 2024-04-18 06:07 Hade problem på min 2009 där…
  • 2024-04-17 23:54 Jag köpte en Mazda 929 3,0…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.