Bild
Nästa artikel
Tiguans vassare front är lånad från nya Passat. Volkswagens designteam säger sig ha jobbat enligt devisen ”less is more”.

Provkörning: Volkswagen Tiguan (2016)

Provkörning

Nya Tiguan har inte bara ökat i storlek utan också mognat när det gäller säkerhetssystem. Nu väntar tuff terräng i stenhårt segment.

Fronten måste vara stark, men inte hotande, säger Thomas Treptow, produktchef för Tiguan i Tyskland. Och nog ser andra generationen av kompaktsuven lite hårdare ut. 

Tiguan vilar på goda meriter sedan introduktionen 2007: 22 000 exemplar av föregångaren sålda i Sverige och över 2 000 förbokningar av nya modellen i svenska ordersystem hittills. Kanske är de vassare formerna ett sätt att armbåga sig fram i det numera överbefolkade segmentet? Ingenjörerna i Wolfsburg har plockat fram ett tungt artilleri för att klara uppgiften. 

Tiguan blir första suv baserad på Volkswagens ändringsbara byggplattform MQB. Det innebär att den vuxit några centimeter åt alla håll (utom höjden, där den är tre centimeter lägre) och fått 50 liter extra bagageutrymme. 

Den tar sig lätt runt i terrängbanan som anlagts för biljournalisterna. När det ska balanseras på smala brädor eller krafsas uppför en backe med nosen pekandes uppåt i skyn är det tacksamt att kunna se vad som händer runtomkring bilen med omgivningskameran Area View (tillval, 8 400 kronor). På vägen ner hjälper Hill Descent Assist till att begränsa hastigheten till högst 30 kilometer i timmen. Den kopplas in när lutningen är tio procent. 

Tiguan är lättstyrd och från min höga sittposition manövrerar jag den med lätthet i Berlins stadstrafik utan att den känns klumpig. Enda gången jag känner mig obekväm är när jag hamnar i fel körfält i rondellen vid Segerkolonnen, men det har såklart inget med bilens prestanda att göra.


Tyvärr fick jag inte chans att låta bilen sträcka ut i högre hastigheter på motorväg, där jag upplevde förra modellen som stundtals svajig på 120-sträckor. 

Den sjustegade DSG-lådan växlar med mjuka övergångar redan på låga varv för att maximera effektivitet. Gasresponsen kan dock bli något fördröjd vid kraftiga accelerationer. 

Det är vanskligt att uttala sig om bullernivåer, då den tyska asfalten är mindre grov än i Sverige, men jag upplever nya dieselmotorn som mindre ”knattrig” än den förra.

Förarmiljön känns logisk och är lätt att hitta i. Var sak har sin plats enligt strikt tysk ingenjörskonst. Men blir det så logiskt att det blir tråkigt? Jag upplever hela bilen som rätt så själlös utan vare sig egensinnighet eller personlighet som gör att den sticker ut. En högst subjektiv iakttagelse och kanske är det bara jag som letar fel?

Hur som helst blir den säkert en storsäljare i Sverige. ”Lilla” Tiguan får dra 2,5 ton och av de som förbokat hittills har 96 procent valt dragpaketet (9 900 kronor) med dragkrok och backkamera. 

Den förväntade volymmodellen som vi provkörde duckar precis in under den magiska gränsen på 7,5 basbelopp, vilket gör den till en stark kandidat på tjänstebilssidan. Den är något dyr i förhållande till vissa konkurrenter, men vad som ger Tiguan fördel här är dels dragvikten och fyrhjulsdriften som är standard i alla svenska versioner, dels alla säkerhetssystem som ingår. Ett urval av det som inkluderas i priset är autobroms som upptäcker fotgängare, adaptiv farthållare, parkeringssensorer, samt filhållningsassistent som varnar och motstyr om föraren oavsiktligt lämnar körfältet.  

Vid krock med cyklist eller fotgängare höjs motorhuven med pyroteknik för att minimera skadorna, vilket borde bidra till höga betyg i Euro NCAP:s kommande krocktest. 

Suvens nödvändighet kan debatteras i det oändliga. Speciellt nyttan med alla småsuvar som på senare år ploppat upp som svampar i bilvärlden. 

För mig är ändå Tiguan en vettig suv som vore ett bra alternativ för mina föräldrar. De bor ute på landet, högst upp i en grusbacke med dräneringskanaler för regnvattnet, där 20 centimeter markfrigång kommer väl till pass. Fyrhjulsdriften är en välbehövlig trygghet och hjälp på vintern när den branta backen snöar igen.

Diskutera: Vad tycker du om Volkswagen Tiguan?

Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 190 GT DSG7 4Motion

PRIS, FRÅN KR: 332 200.
MODELL: Femsitsig, femdörrars suv. 
SÄLJSTART: I slutet av maj. 
MÅTT, CM: L 449/B 184 /H 163.
MARKFRIGÅNG, CM: 20.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 792.
DRAGVIKT, KG: 2 500.
MOTOR: Fyrcylindrig dieselturbo, volym 1 968 cm3, max effekt 190 hk vid 3 500 v/min, max vridmoment 400 Nm vid 1 900–3 300 v/min.  
KRAFTÖVERFÖRING: Sjustegad automatlåda. Elektroniskt inkopplingsbar fyrhjulsdrift från Haldex. 
PRESTANDA: Toppfart 212 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8 s.
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 5,7 l/100 km. 
CO2-UTSLÄPP: 149 g/km. 
KONKURRENTER: Nissan Qashqai, Renault Kadjar, Mazda CX-5, Toyota RAV4, Kia Sportage, Hyundai Tucson.

Vad nytt?
Ny bil byggd på Volkswagens MQB-plattform. 

För vem?
De med såväl grusvägar som stadstrafik runt husknuten.  

PLUS:
Behändig storlek, bra överblick.
MINUS:
Pris, intetsägande design.

Kommentarer

#1
2016-06-18 11:10

Det stämmer. Med VW så är det konstant "less". Mer tråkig verkar vara synonymt med bättre för designteamen. Galet trist bil. Har vi inte sett den här designen tillräckligt många gånger?

#2
2016-06-18 11:28

milkylainen - om designen är ett problem för dig så är ju den enkla lösningen att du köper nån annan bil med en formgivning som passar dig bättre. Personligen uppskattar jag bl a förarmiljön i "folkorna" som är enkel att hantera och mycket lättavläst även för oss över 60-strecket. Nu har jag i o f s inte kört denna nya Tiguan men jag skulle gissa att den inte är sämre i det avseendet än i de andra folka-modellerna. Lättavlästa instrument och färddatorer är tyvärr inget som är synonymt med moderna bilar.

#3
2016-06-18 14:11

Har kört Tiguanen........ visserligen gillar jag VW men det är en i klassen svårslagen bil/enhet de fått fram.
Mycket trivsam att köra och åka i .
Tyst, rymlig, bekväm, lättkörd, bra sikt, kort sagt en mycket genomtänkt produkt.

#4
2016-06-18 15:50

Och nu med intern konkurrens med Seat Ateca. Atecan är kanske mer spännande exteriört för vissa?

#6
2016-06-18 22:10

Pi: Det är lungt. Äger redan en Passat. Kommer inte göra det misstaget fler gånger. Men i vilket fall. När även ViB själva tycker designen är intetsägande så har man ju klart kommit rätt långt med att ha en slätstruken design?

Jag fattar inte att folk inte skriker rakt ut? Wtf? Allt som kommer ut ur Wolfsburg med derivat (de senaste åren) ser ut som det gått genom kopieringsmaskinen med några små tweaks.

Hade något annat bilmärke gjort det här hade man väl käkat upp dem i småbitar. Men det här är "Tyskt"... är det okej då alltså?

#7
2016-06-18 22:16

von-Klotenheim: Folk underskattar småbilar med korta överhäng och en jackad fjädring. Fiat Panda typ. Riktiga bergsgetter. Ofta mycket bättre än skitstora åbäken. :)

#9
2016-06-19 15:23

Nya Tiguan utklassar alla i AMS senaste test av suvar.
milkylainen längtar efter en 1 hjulsdriven Toyota..

#10
2016-06-19 16:44

"Jag upplever hela bilen som rätt så själlös utan vare sig egensinnighet eller personlighet som gör att den sticker ut. En högst subjektiv iakttagelse och kanske är det bara jag som letar fel?"

Jag känner likadant som Maria för de allra flesta nya VAG-produkter jag kört/åkt eller bara "klämt" på under senare år, (några undantag finns dock). Samma känsla har jag ofta för Toyota och koreanerna också.

Inge direkt dåliga bilar, (men numer finns det väl knappt några sådana), men de ger mig absolut inga som helst "vill ha" vibbar. Denna Tiguan är också om möjligt ännu tristare designad än vad VW brukar vara och då spelar det ingen roll om den rent egenskapsmässigt säkert är i nivå med konkurrenterna.

Men tydligen tilltalar dessa "själlösa" bilar ändå massorna på något förunderligt sätt....

#11
2016-06-19 20:13

Det där med att bilar har själ. Bla bla bla. Verklighetens bilar är inte Herbie.

Man kan se på bilar som transportmedel eller något att ha kul med, eller både och.
Vad som passar en själv blir subjektiv. Likaså estetiken. Men att påstå att något är själlöst blir lika puckat som att påstå att bil har själ. För många frikyrkliga predikningar?

Vad gäller Tiguan så ska det nog ses mer som ett transportmedel mer än något annat.

#12
2016-06-19 20:19

+1 till Axa's inlägg #11.

#13
2016-06-19 20:47

Håller med Maria om intetsägande design, dragförmågan är ett stort plus men tyvärr är diesel ointressant och DSG totalt ointressant, 0,57 blandad är så klart orealistiska siffror, finns inget med denna som skulle få mig att byta märke :)

#14
2016-06-20 08:13

Kittlande och spännande design brukar jag ganska fort ledsna på. Jag vill ha ordning och reda och alla saker på logiska platser och inget som tröttar ut genom att vara överdesignat.
Därför gillar jag VW och Volvo och har svårt för de Asiatiska bilarna.
Jag har dock inte behov av 2,5T dragvikt eller fyrhjulsdrift så ingen Tiguan för mig.

#15
2016-06-20 08:48

http://personbilar.volkswagen.se/content/medialib/vwd4/se/nyheter/news/2...

Inga problem att åka på 0,5 med 190 hk dieseln..

#16
2016-06-20 10:19

Va, skickade du fel länk...hittade bara med bensin motorer och då drog ingen under 0,8 liter/mil. Du klarar knappt köra en V60 under 0,5 liter/mil (diesel).. än mindre en tyngre SUV med fyrhjulsdrift. Vi pratar väl om verkligheten och inte siffror på broschyrerna hos bilhandlarna eller?

#17
2016-06-20 11:05

Jag vet att det är bara bensin bilar i testet. Inga problem att köra en v60 diesel under 0.5. Min v60 hyrbil körde jag på 0.46 mätt vid pumpen. Tiguan väger väl inte mer än en motsvarande v60.

#18
2016-06-20 12:19

Den väger nog minst 100 kg mer, dessutom högre luftmotstånd. Så nä, denna Tiguan kör man nog inte runt på mindre än ca 0,65 liter/mil. Bensin versionerna i länken som jag sade drog runt 0-8-0.9 liter/mil (bensin)... så räknar man om det till diesel så hamnar vi nog inte lägre än ca 0,2 liter/mil ca. Onödigt tunga och skitiga bilar som kommer ut nu med denna SUV trend, helt i onödan när det finns bra alternativ som egentligen inte begränsar användandet, dvs transportera 5 person + last ifrån A till B. Att direkt spinna loss på att man måste ha en SUV med AWD/4WD för att köra på en grusväg vid vinterväglag stämmer ofta dåligt med verkligheten, Hur gjorde vi förr i tiden när SUV inte fanns i Sverige?

#20
2016-06-20 13:38

Synd att alla SUV dieslar som drar under 0,5 l/ milen och som det alltid skrivs om här i VB inte fick vara med i
Spritemonitor där bilarna rullat på Sydeuropas släta asfalt och tankats med de energirika dieseln som bara säljes i sydeuropa. https://www.spritmonitor.de/en/evaluation/economic_models.html

#21
2016-06-20 15:49

PREVIA, alla de där bilarna var små lätta bilar (under 1500 kg). Men visst, imponerande att en Lexus 300h som väger in på 1700 kg klarar dra ca 0,65 liter/mil (bensin). Men det är tack vare lågt luftmotstånd och hybrid systemet. För mig känns det bisarrt när man är nere i ett grustag/grop och kör, det är väl inte "Agne och Svullo" som leker eller? Är det man skall ha sin SUV till, är det inte bättre att gå med i en "offroad" klubb för att mätta behovet av "äventyrligheter" med sin bil på helgerna och köpa en snål bil som är bra för miljön för att använda på de vanliga vägarna?

#22
2016-06-20 18:44

Hur är det med Kambodja nu då? Har sett otaliga Timjan på verkstaden jag jobbade förut det var en auktoriserad Vag verkstad,minst
1-2st varje vecka med kamrat eller för hög oljeförbrukning,och Passat var det Rost för fulla muggar! Otroligt dåligt på nya bilar, Golf
Var inte bättre den heller, Jag åkte Yeti fick byta DSG låda ca 2200 mil helt otroligt dåligt,
Samt att Skoda börjar få samma problem med rosten som övriga i familjen, likadant med kamkedjor bara skräpet, killarna på verkstaden sa likadant bara skit, nej ingen Vag bil för min del tack, har sett och hört för mycket för att kunna ha förtroende för dessa bilar, Skit in skit ut

#23
2016-06-22 11:29

Var och provade nya Tiguan av nyfikenhet för att känna hur en bil som haussas up så mycket i media känns. Ärligt talat var jag inte speciellt imponerad. Kändes ungefär som min gamla Skoda Superb att köra. Tycker generellt att VW-bilar känns ganska likadana att köra, kanske inte så konstigt när de numera bygger på samma plattform. Förstår faktiskt inte varför journalisterna är så imponerade av VW:s produkter. Varken vägegenskaper eller komfort var fantastiska tycker jag.

#24
2016-06-22 16:55

Den alltid, (nåja typ åtminstone till 98% av testtillfällena), extremt VAG-haussande engelska publikationen auto express placerar denna sist! i ett trippeltest mot Kadjar och Qashqai:

http://www.autoexpress.co.uk/volkswagen/tiguan/96028/volkswagen-tiguan-v...

Vad händer...

#25
2016-06-22 20:08

Hur kan det skilja över 225 kg mellan Tiguan i detta testet mot versionen som fanns i autoexpress. Enda skillnaden jag såg var 2WD vs 4WD. Nu räknar jag inte med att fyrhjulsdriften väger extra, för det har man hört så många gånger att jag haft fel på den punkten, fyrhjulsdrift ger inga ökade utsläpp. Kanske därför den kom sist i tester i autoexpress, ljudisoleringen saknades?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.