Bild
Nästa artikel

Provkörning: Volkswagen Golf (2012)

Provkörning

Nu är den här – sjunde upplagan av Volkswagen Golf, bilen som gett namn åt en hel storleksklass. På utsidan är Golf försiktigt förändrad, på gränsen till fegt. Men under skalet har det hänt desto mer.

Ändra aldrig på ett vinnande lag. Det tycks ha varit ledstjärnan för designteamet bakom nya Golf, som hanterat ritstiftet ytterst varsamt när den nya generationen av VW:s viktigaste modell togs fram.

Och det är kanske inte så konstigt, om man tänker efter. Att alltför drastiskt forma om den storsäljande folkvagnen skulle kunna sluta med förskräckelse.

Men visst finns skillnader utseendemässigt, även om det krävs ett tränat öga för att upptäcka dem. Fronten är omarbetad, vecken längs karossidorna är skarpare och bakljusen annorlunda utformade. Dessutom har vikten bantats med 100 kilo och den deklarerade bränsleförbrukningen är sänkt med upp till 23 procent.

Jämfört med föregångaren har nya Golf vuxit med sex centimeter på längden och mäter nu 426 cm från till akter. Går man tillbaka till rötterna – ur-Golfen som lanserades 1974 – är det en ökning med nästan en halvmeter! VW Golf kan numera knappast kallas kompakt, utan har snarast tagit ett kliv upp till  lilla mellanklassen.

Det märks bland annat i baksätet, som numera utan större problem rymmer vuxna passagerare. Dessutom är karossen effektivt disponerad och det gör att nya Golf upplevs som en betydligt större bil än vad den faktiskt är.

Förarmiljön är både elegant och innehåller en hel del nya finesser. Väljer man till Master-paketet (à 13 500 kr), vilket de flesta Golf-kunder hittills gjort, ingår både adaptiv farthållare och autombromssystem i priset.


Autobromsen, eller City Emergency Brake, som VW kallar systemet, bromsar automatiskt bilen om föraren inte reagerar inför en hotande kollision i farter upp till 30 km/tim.

Andra nya säkerhetssystem, som är standard på alla Golf-versioner, är ett Pre Crasch-system som ser till att sträcka bälten och stänga sidorutor och eventuell taklucka om bilens sensonser registrerar att en olycka håller på att inträffa.

Hela modellserien är dessutom utrustad med en så kallad multikollisionsbroms som automatiskt bromsar bilen om den blir inblandad i en olycka. Speciellt vid påkörningar bakifrån har det nya systemet potential att göra stor nytta eftersom om det minskar risken för att bilen rullar framåt och krockar med mötande fordon.

Det är inte bara på utsidan nya VW Golf ger ett välbekant intryck. Även körupplevelsen känns igen, fast i en mer förfinad form. Bilen bjuder på rappa, precisa styrreaktioner och är klippstabil böjarna även när den pressas lite utöver det vanliga.

Vid mer normal körning uppskattas den smidiga hanteringen och den fina riktningsstabiliteten. Det senare gör Golfen till en förvånansvärt behaglig bil på långa landsvägsetapper.

Komforten får också tummen upp, såväl nivån på kupébullret som fjädringen är bekvämare än i den tidigare modellen. Samma sak gäller det allmänna kvalitetsintrycket, som skruvats upp ytterligare ett hack i den nya modellen.

En skönhetsfläck på den testbil vi körde – med största dieseln på 2,0 l/150 hk och ett pris på över 240 000 kronor – var att motorn lite ociviliserat skickade upp vibrationer i ratten.

En annan fundering gäller den lågt placerade radarn till den adaptiva farthållaren. Hur  ska den klara svenskt vinterslask och kyla? Den är visserligen uppvärmd, men ändå...

Tyvärr fanns bara de dyraste varianterna av nya Golf på plats vid provkörningstillfället. Bättre hade förstås varit om vi fått tillgång till de versioner som sannolikt blir de mest sålda i Sverige; 1.4 TSI/122 hk och 1,6 TDI/105 hk. De kostar 199 900 respektive 219 800 kronor med Masters-paket.

Allra billigast är Golf 1,2 TSI/105 hk som i grundutförande går på 169 900 kronor (med Masters-utrustning 183 900 kr). Dyrast är fyrhjulsdrivna Golf 2,0 TDI GT 4Motion, med en prislapp på 251 800 kronor. För svenska köpare kan det också vara bra att veta att en kombiversion är att vänta i slutet av nästa år.

En finess med den nya VW:n är att den är byggd på koncernens flexibla MQB-plattform. Den ger utrymme för en rad olika drivlinor och redan i början av 2014 lanseras exempelvis en helt eldriven Golf.

Missa inte testet av nya Volkswagen Golf i Vi Bilägare 17/2012. Där ställs bilen mot Kia Cee'd, Hyundai i30, Citroën C4 och Opel Astra. Tidningen utkommer den 4 december och kommer till prenumeranter under vecka 48.

Diskutera: Vad tycker du om nya Volkswagen Golf?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Golf 2.0 TDI GT BMT

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Volkswagen Golf 2.0 TDI GT BMT:

PRIS, FRÅN KR: 244 900.
MODELL: Femdörrars halvkombi.
SÄLJSTART: Nu.
MÅTT, CM: L 426/B 179/H 145.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 354.
MOTOR: 4-cylindrig turbodiesel/1 960 cm3. Maxeffekt 150 hk (110 kW), max virdmoment 320 Nm.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda.
PRESTANDA: Toppfart 216 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8,6 s.   
FÖRBRUKNING: 4,1 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 106 g/km.
KONKURRENTER: Ford Focus, Opel Astra, Kia Cee´d, Toyota Auris med flera.

Vad nytt? Hela bilen, även om det knappt syns på utsidan.
För vem? Alla som söker en vettig bil till vettiga kostnader.

Plus: Köregenskaper, teknikinnehåll, ägandekostnader.
Minus: "Feg" design, autobroms kostar extra.

Kommentarer

#1
2012-11-28 10:33

Har precis skrivit en kommentar här och postat. Har sett den - men nu är den borta! Varför?

#2
2012-11-28 10:36

Kan väl vara så att Vw ändrat mycket försiktigt på den nya Golfen men det är ju så att man ändrar inte ett vinnande koncept för mycket, det kan bli som det står i artikeln "katastrof"
Bra att den blivit större i baksätet och bra att man dämpat bullret något.
Jag tror att denna Golfen kommer att bli mycket populär om den inte drabbas av för många tekniska problem.

#3
2012-11-28 10:38

Skriver väl igen då... GasGolfen kommer inom ett år. 1,4TSI kommer också som etanol i vår. Den "nya" 1,4an har kamrem istället för kedja, bytesintervall 30000mil. Som etanolsnurra är motorn snål, drygt 0,5L/mil resp 0,7L/mil Bensin/etanol.

#4
2012-11-28 10:38

Mc Tar, ett sätt att få bort spam är kanske att radera alla inlägg efter en minut?

#5
2012-11-28 11:58

Risk för rejäla stenskott i radarn?
Trist om det lossnar en dubb i motorvägsfart och åker rätt in i radarn.
Å andra sidan så lär det väl inte vara värre än spräckt ruta... bara inte radarn får spel när den går i delar och tvärnitar eller något intressant.

#6
mcregor
2012-11-28 12:00

Ja, E85-versionen av 1,4-moton borde bli rätt poppis kan man tycka.
Hade den funnit när jag köpte min nya Golf Variant för ca: 1 år sedan så hade jag nog kraftigt övervägt den motorversionen. Den går ju trots allt att köra på vanlig bensin också för den som ev har något emot E85. Men man har ju 2 alternativ och det är ju inte så vanligt - gasdrivna bilar undantagna.
Har bara provsuttit den nya Golfen men man kan säga att man kände igen sig - och för mig var det uteslutande på gott eftersom jag trivs väldigt bra med förarmiljön på min Golf. Sen kan jag säga att baksätes-utrymmet på Varianten är bra redan som det är men allt kan ju bli bättre.

#7
2012-11-28 14:49

Lite intressant är att tydligen så finns den dyra multilänk bakaxeln inte kvar på grundmodellerna (upp till 122hk). Bilen blir billigare och grundmodellerna körs antagligen inte så pass hårt att ägarna lägger märke till det... (men kanske experterna på ViB gör det ;-) )

#8
2012-11-28 16:05

Med så mycket beröm får man ta en rejäl titt för att se vad detta kan bero på, men det blir lite onödigt jobb för den närmaste VW/ Audi firman gick i konkurs i sommar, häromkring ville tydligen ingen ha en Golf.

#9
2012-11-28 19:00

Ev. Golfspekulanter får inte missa att kolla in nya Renault Clio.
Där är det mycket nytt, motorer, interiör och exteriört.
En nyare bil till lägre pris än Golf som börjar dra iväg i pris....

#10
2012-11-28 19:49

Hyss! Man får inte dra in bilar från en annan klass som alternativ. ;)
Skulle inte heller våga erbjuda den rymliga nya Peugeot 208:an som alternativ fastän den med säkerhet är en tystare bil och bekvämare. :)

#11
2012-11-28 23:06

Efter ett inledande grävande börjar ytan redan krackelera, säkerhetsfrågan imponerar inte, sidokrockresultatet mot stolpe är sämre än vad en bil som vill aspirerar på att vara det bästa som finns skall ha.

Enligt Euro NCAP har Golf inte den säkerhetsutrustning som räknas upp här som standard.

Rutan i bakdörren krossas i sidokrocken medan den förblir hel i Astra vilket indikerar att bakdörren ger efter mer, det visar sig vid en närmare undersökning av varför detta inträffar att Golf har få och små balkar i taket och ingen förstärkande balk bakom bakdörren.
Medan Astra har mångdubbelt fler och större balkar i taket och en rejäl balk bakom bakdörren.

Här är en del av orsaken till den låga vikten, men inte ens om Golfen var tillverkad i Titan skulle detta spinkiga och magra utförand se förtroendeingivande ut.

Misstanken att man trixat för att få bra resultat i krocktesterna men offrat marginalerna för oförutsedda händelser för att hålla vikten nere kommer ju osökt.
Så har VW gjort förr, nog ser det ut som man fortsätter med det.

Att sedan Mokka överträffar Golf i sammanlagda poäng och därtill vinner poängtävlingen mot alla de övriga bilarna också ser inte heller imponerade ut.

Sedan kan man elakt lägga till att VW lärt sig av Opel hur symbolerna på rattknapparna ska se ut, nu kan man få en uppfattning om vad som ska hända när man trycker på knappen, tidigare var informationen noll och instruktionsboken oundviklig.

Och den ”imponerande” skärmens grafik är nog inget som jag måste gilla, läsbarheten, tydligheten, siffrornas kontrast mot bakgrunden ser på denna bild inte bra ut, rörigt.
Enkelt och tydligt ska det vara, här tycks syftet vara att mer blända med bling bling än göra ett funktionellt instrument, nix då föredrar jag den äldre och enklare skärmen i Astra här bredvid.

#12
mcregor
2012-11-29 06:22

Halleluja N-iklas - det behövs inga andra bilar än den främsta av alla - Opel !
Alla andra bilars stora förebild ! Varför finns alla dessa dåliga kopior av Opel när man kan köpa det totalt överlägsna Originalet ? ...suck...

#13
2012-11-29 12:40

McTar:
Din kommentar har inte raderats, men något tekniskt strul eller problem med internetuppkopplingen kan man ju aldrig utesluta...

Tillbaka till den övriga diskussionen.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#14
2012-11-29 13:10

Fredrik: Jag vet inte vad som hände, bara att jag postade och såg kommentaren 30sek senare på hemsidan. Efter det var den borta...

#15
2012-11-29 18:16

N-iklas hur gärna du än vill så är samtliga VW-modeller bättre än motsvarande Opel.

Du ensam kan inte rädda det sjunkande skeppet Opel/GM Europa.

Köp en Cheva samma bil men till sitt rätta pris.

#16
2012-11-29 19:41

Ja det är nog fler än opel som ligger illa till av den europeiska bilindustrin.
http://www.svd.se/naringsliv/branscher/industri-och-fordon/perspektiv-vargarna-narmar-sig-bildirektorerna_7711790.svd

#17
2012-11-30 01:53

Sig.

Det där är ju faktiskt inte sant.

#18
2012-11-30 09:16

N-iklas
Kom med lite fakta som motbevisar mig istället.

Visa på något test bil mot bil där Opel slår VW.

#20
2012-11-30 21:43

Det ger mig orsak att försöka förklara.

JAG gör min egna tester, JAG är garanten och auktoriteten.

Men detta handlar om Golf därför måste jag skriva mer om det för att inte bryta mot reglerna.
Svårt eftersom det är för tidigt, det krävs mycket mer detaljkunskap än vad som nu är tillgängligt.
Men kritik mot knapparna vid växelspaken kan ni ju få, en dålig bilbild och Mode??? Vad då ”Mode” och A i cirkel off säger inte mig ett smack om vad detta är, man får trycka och se vad som händer…
Tappar man bort instruktionsboken i en VW är det lika bra att skrota bilen, då är det kört.
(Uppenbart hån och förlöjligande av VW brist på intuitiv ergonomi.)

Tidigare har det biltidningarna sagt om Golf visat sig vara dels fel, dels ett fragment av historien.

Vad ni övriga ute i världen gör är att ha förutfattade meningar, ni söker efter förut specificerade punkter och egenskaper och mått och bara det enklaste, första, tydligaste som är snabbt och lätt att hantera, bedöma och beräkna tar ni hänsyn till.
Ni bestämmer i förväg vad som är viktigt och oviktigt utifrån era personliga åsikter och värderingar.
När ni tycker att ni fått ihop tillräckligt av det ni söker så drar ni er slutsatts.

Jag söker endast sanningen utan begränsningar utan förutfattade meningar och utan en åsikt om vad som är ”tillräckligt”, så länge det finns något kvar att undersöka eller ta hänsyn till fortsätter jag, därför kommer jag också fram till resultat ni aldrig kan nå eftersom ni aktivt slutar arbeta, slutar söka, slutar undersöka och framför allt har ni aldrig skaffat er den kompetens som krävs för att klara av uppgiften när det är sanningen som söks.

- Men ni söker inte sanningen, sjutton vet vad ni söker egentligen?

Det är självklart att tycka att VW alltid är bättre än Opel om det enda man utgår ifrån är biltester i tidningar och TV.

SOM jag brukar säga - om jag hade trott på samma saker som andra tror på, haft samma kunskaper, samma erfarenheter och inte minst samma målsättningar och värderingar som alla andra så skulle jag utan tvekan ha trott att Opel var möjligen en av värdens absolut sämsta bilar och en totalt värdelös biltillverkare som aldrig gjort något av intresse.

Det är ju det intrycket man får därför att det är det dominerande budskapet som kommer fram, inte ofta i biltester men i de fria tolkningar som människor gör av dessa tester och av den totala avsaknaden av andra berättelser än dessa.

Det skulle jag ha trott på då och det är just vad de tror som inte äger min kompetens och kunskap eller som har samma värderingar och målsättningar som jag.

Men som jag upprepade gånger understrukit så beror mina totalt avvikande påståenden som knappast någon tror på… att jag till skillnad från alla andra har kompetens och kunskaper att göra mina egna undersökningar och analyser, jag har exempelvis ett privat arkiv som upptar tre mindre rum fulla med historiska bilfakta utöver 500 GB på dator och 7000 fotografier.

Jag har varit intresserad av frågan i 30 år och arbetat fulltid i sammanlagt 16 år med ämnet.
Och till skillnad från andra har jag inte utgått från ett bilintresse utan jag kommer från vetenskapens, filosofins och matematikens värld, jag är expert på historia, arkeologi och jag ser på bilen som en detektivgåta som ska lösas.
Medan ni bara bryr er om bilen framför näsan snokar jag i chefers och direktörers privatliv för att utröna deras tänkesätt och värderingar och personligheter eftersom jag är övertygad om att det säger något om deras sätt att tillverka bilar.
VW Ferdinand Piëch har t.ex. varit intressant milt sagt och jag skulle inte köpa bil av honom…

1993 var VW några månader från att lämna in sin konkursansökan, det är det ingen som vill minnas i dag, men det är av betydelse för den samlade analysen.

#21
2012-11-30 23:05

Förövrigt är det värsta över för Opels del, alla de senaste modellerna är klara framgångar utifrån alla positiva åsikter, Mokka tycks kunna bli en succé med alla förbeställningar, allt beröm den fått och toppnoteringar i säkerhet, privatpersoner öser fortfarande galla över Opel men biltestare har inte varit så positiva som nu på många år.

Senast tvålade Astra OPC till Renault Megane ganska rejält i ams. och det har aldrig hänt tidigare
I samma nr får också Zafira imponerande resultat där den kritiserade ”tråkiga” 1.4 Turbo är den energieffektivaste bensinmotorn precis under diesel med renaste avgaserna och lägst nivå av partikelutsläpp av 16 testade bilar – vilket visar att en motor som allmänt anses ålderdomlig och sämre än alla anda ändå kan vara bäst om man bryr sig om att testa fler egenskaper än det vanliga.
Zafira hade kunnat vinna hela detta test före 15 andra bilar om det inte varit för att den effektiva motorn resulterat i obefintlig spillvärme och därmed dålig värme.

GM har de senaste veckorna gång på gång garanterat och försäkrat att man står bakom Opel.
Det går väldigt bra för Opel just nu, det enda handlar om att täppa till truten på dummerjönsar så är saken klar.

#22
2012-12-01 09:41

Hej N-iklas.

Har du kört den nya Golfen?..Eller baserar du dina *tester* på någon halvkass bild här på vibilägare eller kanske har du *all* fakta på din lilla burk hemma? Vad gäller knappmärkning så räcker det att lära sig vad olika symboler betyder EN gång. Eller måste du börja om från 0 varje gång du sätter dig i en bil? Oj...ursäkta..glömde ju att Opel alltid har varit och alltid kommer vara ett föredöme vad gäller ergonomi...
Jag har kört den nya Golfen flera gånger och förstår inget av det du säger om dålig ergonomi. Men det är klart, jag har ju inte ett arkiv hemma att luta mig tillbaka på. JAG provkör bilar och bedömer utifrån det hur en bil är, tittar ej på bilder och anser utifrån det att man gjort en test.

Förutfattade meningar anser du att vi *andra * har, det är väl snarare du som har dessa. Du utgår ju alltid från att Opel är bättre än VW tex. Om någon/några har en annan uppfattning(tex motorjournalister) så har de ALLTID fel eller har ej undersökt bilen ordentligt. Vi vet att du anser att Opel Omega 1999 är den bästa bilen som byggts, eller? Om det fortfarande är så så säger det mer om dig och Opel än vi kanske vill veta.

För övrigt så har jag beställt en ny Golf eftersom JAG gjort ett riktigt test av denna modell. Ej studerat bilder och kommit fram till mer eller mindre obskyra slutsatser som vissa(en) gör.

#23
mcregor
2012-12-01 11:31

Måste hålla med Peter E. Förra hösten provkörde jag de flesta bilarna i Golfklassen inför ett stundande bilbyte. Efter många tankar och överväganden blev det en Golf Variant så givetvis är jag partisk nu när jag säger att du är fullständigt ute och seglar N-iklas när du anklagar Golf för att vara oergonomisk - alltså i detta fall att det skall vara svårt att hitta rätt "knapp". Golfens ergonomi var det som till slut fällde avgörandet för den är väldigt enkel att "umgås med". Det allra mesta sitter för mig väldigt logiskt till och t ex färddatorn är mycket enkel att hantera. Det enda jag möjligen kan klaga på är de knappar som är relaterade till bluetooth-kopplingen och som sitter i konsolen i taket - men dessa är heller ingen nödvändighet att använda för normalt bruk av mobilen. Jag har hittills bara provsuttit den nya Golfen men det omedelbara intrycket var att det mesta var sig likt - och varför inte när förarmiljön fungerar så bra som den gör i Golf 6:an. De mindre skillnader som fanns kan jag säkert komma överens med den dag jag eventuellt byter till en ny Golf. Jag har aldrig några knytningar till det befintliga märket när jag skall byta bil utan provkör många kandidater både en och flera gånger och väljer den som just då passar mig bäst - oavsett om det t ex är en VW, Toyota, Opel eller Kia.

#24
2012-12-01 14:38

Det där är ett typexempel på det struntprat som är helt dominerande och som alla för.
Ni blundar för det ni inte vill erkänna och kallar påpekandet av allt ni inte gillar för idioti.
Ni förlorar eftersom jag har fakta att peka på medan ni enbart har åsikter och tyckande och prat.

Ni förväxlar åsikt med kunskap och fakta liksom hela samhället gör, dagens religion är åsikten, många hävdar rent av att fakta och kunskaper inte existerar, det är bara en variant på åsikt.

Och orsaken är naturligtvis att om kunskap och fakta inte existerar så har ingen fel och alla rätt och för de okunniga och dumma, som utgör den överväldigande majoriteten av befolkningen, är detta naturligtvis en extremt attraktiv religion att ansluta sig till.

Ni reagerar precis som alla andra så fort de blir överbevisade övergår de till förnekelse och håller för öronen.

#25
2012-12-01 17:43

Jag tycker vibilägare ska radera N-iklas senaste inlägg eftersom det inte innehåller ett enda ord om nya Golfen.
Vilket detta inlägg däremot gjort.

#26
mcregor
2012-12-01 18:18

Håller återigen med Peter E för nu börjar N-iklas gå alldeles för långt. Vi som provkört många olika bilar och t ex valt Golf (eller annan bil förutom Opel) är alltså dumma i huvudet och fattar ingenting om man skall tolka N-iklas inlägg.
Tror att många har betydligt öppnare syn än N-iklas men jag kan bara tala för mig själv och för min familj för i valet av ny bil i denna klass blev valet helt kristallklart sen vi provat Golfen - en av de sista bilarna vi provkörde. Jag kan säga att Astra Kombi var en av de allra sämsta när det gäller plats och komfort i baksätet och sönerna (relativt fullvuxna) vägrade att sitta bak i den bilen. Kia Ceed (förra modellen) var rätt OK förutom att körställningen var omöjlig för mig - bara för att ta ett annat exempel. Den nya Ceeden är nog bättre i det avseendet. Den då "nya" Focusen var tyvärr även den sämre i baksätet än den förra modellen av Focus även om den var bättre än Astran. Men man skall inte bara sitta i framsätet på en familjebil - även baksäteskomforten är viktig och den trivs hela familjen med i vår Golf Variant. För oss passade Golfen bra och jag kan säga som tidigare att vi provade nästan allt i klassen och flera av bilarna flera gånger så jag accepterar inte att du kallar mina egna erfarenheter för struntprat N-iklas. Jag accepterar givetvis att andra har andra åsikter men för den delen kan man inte kalla åsikter som inte överensstämmer med sina egna för struntprat och att man själv är den enda sannings-sägaren och att man själv är den enda kunnige. Nu har du nog avslöjat dig rätt rejält N-iklas.

#27
2012-12-02 11:48

N-iklas, "tvålade till ganska rejält"? Jag läste också det testet men till skillnad från dig verkar jag läst hela... Du missade nog slutet på texten, jag citerar: "Opel Astra GTC OPC är verkligen med i matchen och nockar sånär kungen. Sett till vardagsegenskaperna gör den det. Komfort, baksäte, bagageutrymme är bättre alltihop. På bana är den också med. Banta några kilo så går varvtiden säkert om Renault också. Det finns lite att putsa på när det gäller körupplevelsen: motorljud, styrning, växellåda - det är okej men inte perfekt.---Renault Megane R.S. är inte bäst allround men det är fortfarande namnet på den mest fokuserade Super-GTI:n där ute.---Kungen är fortfarande kung - men med stor marginal är det inte." i totala poäng fick Opel 28,5 Ford 27,5 och Renault 27. (En rejäl tilltvålning...?) men i ronden Bästa Sportbil slog R till med 28,5 mot O på 24,5 och F med 21,5...
Men det är klart, letar du bästa baksätesutrymme och shoppingvänlighet vinner Opel, men då letar du väl ärligt talat i fel bilkategori...? Köp en Astra 1,7 diesel istället och tuffa till dagis med. I kategorin Super-GTI äger fortfarande Renault RS. Om man läser texten i artikeln...

#28
2012-12-02 17:50

Tänkte bara slänga in en kommentar om utseendet på Golfen, trots att tråden verkar ha spårat ur helt och in på en helt annan bana.
Får se om jag läser traven senare.

Lite lustigt att när andra satsar på diverse in- och utbuktningar, vassa veck kors och tvärs och åtminstone skuldror (som Volvo länge värnat om), så kommer Golf med en nästan helt platt sida i ett stycke från c-stolpen (eller snarare plåten) och rakt ner.
Konstaterar, efter att ha läst testet i tidningen, att Golf nu äntligen är värd sitt pris.

#29
2012-12-02 18:37

VW vågar väl inte göra några radikala förändringar på Golf, designkonceptet ska följas. Inget fel i det, precis som med Audi A3 tilltalar den avskalade och rena designen många och det håller väl i längden. Se bara på Golf IV som definitivt inte ser lika gammal ut som flera andra modeller från den eran.
Intressant att kamkedjan fått ge vika för rem, kan nog reta många.
Något som verkligen var dags är större bagageutrymme, bra jobbat där.

#30
2012-12-04 11:31

Golfen är en bra bil, men även på den kan kvaliteten variera, lackproblem, rostproblem och motorproblem åtminstone på vissa motorer är väldigt vanligt. Men det är som med Mercedes dom är bra på att hålla käft om sina problem.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.