Nästa artikel
Provkörning: Toyota Prius
Provkörning

Provkörning: Toyota Prius

Publicerad 10 augusti 2009 (uppdaterad 23 september 2010)
Stockholmarna såg det nog knappt, men de vita Prius som smög runt i stan i juni var nästa generation av Toyotas hybrid. Utanpå är förändringarna diskreta men desto mer har hänt i motorrummet. Förbrukningen är nu nere på 0,39 liter/mil.

– Skulle du inte provköra nya Prius, undrade chauffören som släppte av mig vid Arlanda där en rad vita bilar väntade på testförare.

Att det är en ny bil, den tredje generationen av Toyotas hybrid, syns dåligt. Inte ens förarna i äldre Priusbilar lyfte på ögonbrynen när jag susade förbi dem på motorvägen in mot centrum. Jag körde om flera stycken för Stockholm är, per capita, Europas mest Prius-täta stad.

Toyota har sålt cirka 7 000 hybrider i huvudstaden, varav omkring 500 rullar som taxi. Av den anledningen förlades testkörningen av den tredje hybridgenerationen till Sverige - 650 journalister flögs till Sverige för att under tre juniveckor kryssa genom Stockholm med nya Prius.

Kraftigt förändrad
För de flesta ögon ser Prius ut som förut, men den är kraftigt förändrad. Karossen har lite andra proportioner och har blivit någon centimeter längre och ett par centimeter bredare. Med olika tricks har luftmotståndet sänkts till rekordlåga cw-värdet 0,25 och det i sin tur påverkar bränsleförbrukningen i högre farter.

Prius III ska, enligt Toyota, klara blandad körning på 0,39 l/mil och släppa ut 89 gram koldioxid per kilometer, vilket är sensationellt lite för en bil i storleksklass med en Volvo V50. Hybridsystemet har blivit effektivare.

- 90 procent av alla hybridkomponenter har bytts ut, berättade chefsingenjören Akihiko Otsuka.

Som tidigare drivs Prius med en bensinmotor som är ihopkopplad med en elmotor men båda har blivit kraftigare. Bensinmotorn som tidigare var på 1,5 liter och 77 hk, har bytts ut mot en 1,8-litersmaskin med 99 hk.

Elmotorn har blivit mindre och lättare, men starkare: 82 hk mot tidigare 68.
När motorerna jobbar tillsammans ger de maximalt 136 hk och drar iväg bilen till 100 km/tim på 10,4 sekunder. Tack vare den steglösa växellådan blir fartökningen jämn och mjuk.

Varje gång bilen saktar farten går kraft tillbaka till batteriet. Det är kraftfullare än förut och kan nu driva bilen upp till två kilometer enbart på el.

Att Prius blivit en effektivare elbil märktes i stadstrafiken. Ofta rullade den alldeles tyst enbart driven av elmotorn - tror jag. Den nya instrumenteringen är nämligen ganska rörig och otydlig: en mängd ljusblå siffror och streck i ett långt, lågt fönster strax under vindrutekanten.

Som tidigare kan föraren knappa fram en bild som visar hur drivkraften fördelar sig i varje ögonblick men informationen syns dåligt.

Tak med solpaneler
Genomsnittsförbrukningen, 0,28 l/mil under några stadskilometer, antydde dock att elmotorn hade jobbat. Siffrorna steg när jag kom ut på leder med högre fart och slutade på 0,36 liter/mil. Men då använde jag elknappen så fort farten sjönk under 50 km/tim och det fanns kraft i batteriet. Resten av tiden lät jag bilen gå på ECO-läge.

Med knappar kan föraren ställa in tre körlägen: EV (el), ECO som låter luftkonditioneringen gå på sparlåga och som mjukar upp gasresponsen, samt Power som ger blixtsnabbt gensvar på gasen och låter bilen utnyttja all tillgänglig kraft.

Nya Prius är full av avancerad teknik redan i sin enklaste version och den som vill betala mer än grundpriset, 269 000 kr, kan få mer ändå: till exempel ett tak med solpaneler som driver en fläkt vilken ventilerar kupén när bilen står stilla.

Hur effektivt systemet fungerar fick vi dock inte tillfälle att prova. Det kalla, blöta junivädret kunde inte ens Toyota ändra på.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.