Nästa artikel
Provkörning: Toyota GT 86 (2012)
Provkörning

Provkörning: Toyota GT 86 (2012)

Publicerad 3 februari 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Ingen turbo, ingen fyrhjulsdrift, inga breda däck... Toyota GT 86 är som sportbilar var förr: enkel och bakhjulsdriven. Den är helt rätt och den är skitkul att köra!

Klart det måste märkas att ett bilföretag har en racertokig verkställande direktör. Akio Toyoda hinner knappt komma in till en träff med oss journalister förrän en stor filmduk fylls med rytande racerbilar, gnisslande däck och segerglada förare – däribland Toyoda själv.

Men att han skulle vara skyldig till att Toyota nu släpper sin första bakhjulsdrivna sportbil sedan 1986, förnekar Toyotas vd.

– Vi har specialister och ingenjörer som tar initiativ till och utvecklar våra bilar, mumlar han anspråkslöst.

Det kan man tro vad man vill om. Som vd har han sista ordet i alla projekt. Han hade nog inte svårt att säga ja när GT 86 kom på tapeten för några år sedan.

– Vi ville göra en sportbil som föraren verkligen känner att han kan kontrollera. Och det utan dyrbara hjälpmedel som fyrhjulsdrift och superbreda däck, förklarar ingenjör Yoshi Sashi.

Motor från Subaru
GT 86 är en liten bil, något kortare än en Volvo C30, men mycket lägre. Taket når mig bara till hakan fast jag är kort. Huven är så låg och bakdelen så kraftig att det ser ut som om bilen har motorn baktill. Men det är fel.

I fronten sitter en tvåliters boxermotor från Subaru. Att Toyota hämtat tekniken från sitt dotterföretag har sina skäl. Boxermotorn är platt och dess tyngdpunkt ligger ungefär 15 centimeter lägre än på en vanlig fyrcylindrig motor.

En låg tyngpunkt är A och O för en lyckad sportbil och GT 86 är den lägsta bil som Toyota någonsin gjort.

– Tyngdpunkten ligger 46 centimeter över marken. Det är nästan lika lågt som Ferrari 360, säger ingenjör Yoshi Sashi stolt.

Jag får köra bilen sex varv på den lilla racerbanan Sodegaura, någon timmes bussresa från Tokyo. Övningen blir stressig. Vi är uppdelade i ivriga grupper och när bilarna kommer in från banan blir det huggsexa i depån. Jag upptäcker för sent att jag rusat fram till en bil där ratten sitter på höger sida. Det är bara att gilla läget, en flaggvakt viftar frenetiskt att jag ska köra ut på banan.

Boxermotorn ylar som ett jakthorn när jag trycker gasen i botten. Ljudtrimmarna har gjort ett fantastiskt jobb och inte låtit någon tjock ljuddämpning förstöra upplevelsen. Maximala motoreffekten kommer först vid 7 000 varv och uppe i det registret darrar magen av motorsången.

Reptilsnabb styrning
Motorn utvecklar 200 hästar och det sker med hjälp av en fiffig insprutning: den är både direkt och indirekt. Först duschar bränslet rakt in i cylindrarna, sen kommer en andra bensinpuls via insugsrören.

Banan är knepig med svängar som nyper och blinda krön och ett strilande regn gör det inte lättare att bedöma var bästa spåret går. I början ser jag fel och missar dessutom växlar. Det är svårt att växla med vänster hand, trots att den lilla spaken har korta, exakta lägen.

Men här och där får jag till det och kan dra ut kurvorna med tung gas och högt varv. Då lirar GT 86 som den ska! Bakhjulen driver ut och med en motknyck på ratten kan jag hålla bilen på lite sladd – styrningen är reptilsnabb och ratten klädd med ett specialskinn som ger extra bra grepp.

GT 86 är skapad för att kunna göra lycka i sladdtävlingar som är ytterst populära i Japan. Det går att stänga av antisladdsystemet men det vågar jag inte på den hala banan. Så fort jag gasar till kickar bakvagnen ut som en hästspark. Även med bakhjulen i elektronisk boja är kurvorna äventyrliga.

Bakhjulen är bara 215 mm breda och har inget vidare grepp i vätan. Men de smala däcken är en viktig komponent hos GT 86. Hjulen tar inte så stor plats och bilens bagageutrymme räcker precis till för fyra tävlingsdäck och en domkraft, om nu någon skulle vilja köra vagnen till och från en tävling.

Mina varvtider är säkert minuten sämre än vad Toyotas vd skulle prestera, men mina sex varv går ändå alldeles för fort. GT 86 är så rätt tänkt och rätt gjord och helt enkelt skitkul! Jag vill köra mycket mer! Det får jag nog göra, men inte förrän i vår. Då kommer den till Sverige. Priset blir inte så farligt: under 300 000 kronor.

Den svenske importören räknar med att minst 300 gasglada köpare ska anmäla sig. De som kommer längre bak i kön får en andra chans. Toyota GT 86 tillverkas av Subaru, vid samma band som en nästan identisk bil: BRZ. Den kommer också i sommar.

Diskutera: Vad tycker du om Toyota GT 86?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Toyota GT 86

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Toyota GT 86

Pris, från kr: Under 300 000.
Modell: Sportkupé med fyra säten.
Säljstart: Innan sommaren.
Mått (cm): L 424/B 178/H 129.
Motor: Fyrcylindrig boxermotor med dubbla insprutningssystem och dubbla överliggande kamaxlar. Volym 1 998 cm3. 200 hk vid 7 000 v/min. Vridmoment 205 Nm vid 6 600 v/min.
Prestanda: Anges inte.
Förbrukning: Anges inte.
CO2-utsläpp: Anges inte.
Konkurrenter: Hyundai Gensis, Subaru BRZ.

Vad nytt? En äkta sportbil med bakhjulsdrift.
För vem? Alla som gillar att gasa och sladda.

Plus: Motorn, växellådan, styrningen, gasresponsen, motorljudet, sätena.
Minus: Kinkig i halka.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-03 08:57
McTar

Läcker bil! Om man vore ensam eller hade en outtömlig plånbok så vore den intressant. Men varför dessa små svart knappar på instrumentpanelen?

#2 • Uppdaterat: 2012-02-03 09:27
Hackenbush

Njae, den är ju japansk. Italienska sportvagnar är det som gäller.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-03 09:42
erito

Subaru är inte Toyotas dotterföretag. Fuji Heavy Industries äger, utvecklar och bygger Subaru. Toyota är delägare i Subaru och de samarbetar med denna bilen. Kanske kommer de även att samarbeta med hybrid-lösningar för drivlina i framtiden.

Bilen är helt rätt, men Subarus version är fräckare :)

#4 • Uppdaterat: 2012-02-03 10:20
saabnisse

Jag reagerade också på att det står i artikeln att Subaru är Toyotas dotterbolag, det är ungefär som att säga att Peugeot är BMWs dotterbolag för att de har samma motor i vissa modeller.

För övrigt tycker jag att den ser lite tam ut, men det är den säkert inte.

#5 • Uppdaterat: 2012-02-03 10:51
Tobo

Toyota äger 17% av Fuji Heavy Industries (som äger varumärket Subaru). GT86 och BRZ är inte första bilen som är gemensam. Subaru Justy (07-) säljs även som Toyota Passo. Toyota Verso-S säljs även som Subaru Trezia.

#6 • Uppdaterat: 2012-02-03 11:37
A_q

"Det går att stänga av antisladdsystemet men det vågar jag inte på den hala banan. Så fort jag gasar till kickar bakvagnen ut som en hästspark."

Verkar som att hon gjort det.

#7 • Uppdaterat: 2012-02-03 13:07
Simon no1

Hm, spännande helt klart men med familj blir det inte så lätt och i nuläget prioriteras inte sportbil för mig, men sugen är man och speciellt om den kommer med turbo....

#8 • Uppdaterat: 2012-02-03 14:47
quatroporte

Jag har provkört på Grand Turismo och kan säga att den är grym! En av de långsamaste bilarna men såååå kontrollerat överstyrd, en skrikande boxer motor, mums, godis & glädje! Som en Alfa Sprint bör ha varit (älskade vrak). Äntligen gör Toyota världen till en roligare plats (ok Supra och Mr2 är ganska KO också)! PS En typisk sommar bil, används varsamt på en avskild plats. En blivande klassiker, tyvärr kommer det att finnas så många på varje gatuhörn...

#9 • Uppdaterat: 2012-02-03 16:15
Swenssons

En bakhjulsdriven toyota verkar bli en intressant bil. Hoppas att den åxå får dubbelturbo det vore häftigt!!!

#a • Uppdaterat: 2012-02-03 16:39
quattron

Frän!! Man får lite Miata-känsla, fast det är en Toyota och med tak. Annars är det många likheter, inte mer teknik än nödvändigt, bakhjulsdriven, bra och skitrolig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.