Nästa artikel
Provkörning: Subaru Levorg
Provkörning

Provkörning: Subaru Levorg

Publicerad 3 april 2015 (uppdaterad 17 februari 2016)
Sportiga kombibilen Subaru Levorg lanseras i Sverige i september.
Subaru fasar ut Legacy-modellen i Europa. Vi har provkört ersättaren Levorg innan den officiella lanseringen.
Levorg GT  är det udda namnet på nytillskottet i Subarus modellprogram. Bilen är i det närmaste identisk med den två år gamla prestandavagnen WRX STI. Största skillnaden, förutom trimmningsgraden av motor och chassi, är att sedankarossen hos WRX STI vuxit till en femdörrars kombi hos Levorg GT.
 
Levorg GT har måhända ett begränsat benutrymme i baksätet men bagageutrymmet sväljer 522 liter och fälls baksätets ryggstöd blir lastgolvet helt plant. När det gäller upprycket i kvalitetskänsla på insidan som skett i storebror Outback så är Levorg GT mer klassiskt Subaru. Det är lite plastigt men rejält.
 
Förarplatsen är nedtonat sportig och man sitter relativt lågt i framstolarna. Tunna a-, b- och c-stolpar bidrar till att sikten runt om bilen ändå är klart godkänd. Skulle du trots det missa att få syn på något så har Levorg GT autobroms, skyltigenkänning och adaptiv farthållare via Subarus Eyesight-system.
 
Platsen där vi fick möjlighet att provköra bilen var ett friluftsområde cirka tre timmar sydväst om Tokyo. Där ringlar sig en fem kilometer lång cykelväg fram mellan två höjder, vägbanan var bred som en mindre svensk landsväg. Subaru hade abonnerat vägen och uppmuntrade oss att testa Levorgs acceleration och väghållning i s-kurvorna och hårnålarna.
 
Enligt Subaru
kommer Levorg GT först och främst importeras till Europa med en nyutvecklad bensindriven turbomotor på 1,6 liter. Tvåstegs turboladdning och direktinsprutning ger 170 hk och 250 Nm, målbilden är både sportkänsla och bränsleeffektivitet. Levorg GT är ingen raket ur startblocken, däremot segdrar bilen fint från cirka 2 000 till strax över 3 000 v/min.
 
Subarus permanenta fyrhjulsdrift och den fina styrningen är den största behållningen när bilen rattas fram på krokvägen. Levorg står emot understyrningstendenser in i det sista och kränger minimalt. Det känns tydligt hur drivningen fördelas mellan hjulparen i kurvorna. Den steglöst automatväxlade bilen pressas med lätthet genom de skarpare svängarna.
 
Det är svårt att ge ett rättvist utlåtande om fjädringskomforten, med tanke på den barnrumpssläta testslingan vi hänvisades till. Hårdheten var dock långt ifrån den hos ursprungsbilen WRX.
 
En plump i protokollet när det gäller körglädjen är det preliminära budet att Levorg endast kommer säljas med steglös Lineartronic-låda. I provkörningsbilarna skulle växellådan simulera stegen hos en sexväxlad automat, men detta först efter att gaspedalen tryckts drygt halvvägs mot stoppet. Det ledde till att motorn ylade osnyggt under belastning.
 
Subaru Nordic var snabba att meddela att de programmerade växelstegen ska ske tidigare i bilarna som når den svenska marknaden. I Japan finns Levorg GT med en 2-liters bensinmotor med 300 hästkrafter och manuell växellåda. Den drivlinan vågar Subarus marknadsansvariga inte lova oss européer, ännu.
 
Diskutera: Vad tycker du om Subaru Levorg?
FAKTA Subaru Levorg 1,6 GT Eyesight

PRIS, FRÅN KR: 269 900.
MODELL: Femdörrars kombi.
SÄLJSTART: Oktober.
MÅTT, CM: L 469/ B 178/ H 149.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 520.
MOTOR: Fyrcylindrig bensinboxer, volym 1 599 cm3, dubbla överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. Direktinsprutning, twinscroll turboladdning. Max effekt 170 hk vid 4 800–5 600 v/min. Max vridmoment 250 Nm vid 1 800–4 800 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Steglös automat. Permanent fyrhjulsdrift.
PRESTANDA: Acceleration 0-100 km/h: 8,9 sek. Toppfart 210 km/tim.
DEKLARERAD FÖRBRUKNING: 6,9 l/100km.
CO2-UTSLÄPP: 158 g/km.
KONKURRENTER: VW Golf Sportback, Skoda Octavia Combi, Peugeot 308 SW med flera.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-04-03 18:28
Roger Skagerström

Helt obegripligt att Subaru, som ändå kan ett och annat om prestandabilsmarknaden, håller på med CVT-lådor. Kan förstöra en i övrigt smakfull anrättning.

Snygg bil är det iallafall. Clean interiör med. Framaxeln skulle suttit en dm längre fram dock.

#2 • Uppdaterat: 2015-04-03 20:09
Rutger Jönåker

Detta kan kanske vara något för mig. Ska helt klart åka och provköra den när den kommer. Sen beror det ju på vad den får för prislapp... Men det verkar vara en lagom stor kombi och med 4WD, vilket gör den intressant. Subarus CVT-låda tycker jag funkar OK i nya Outback, eftersom den har simulerade steg. Vi får väl hoppas att dom programerar lådan i den här så att den också blir bra när den kommer hit.

#3 • Uppdaterat: 2015-04-03 21:19
saabnisse

Håller med, säkert kul bil men korkat namn.

#4 • Uppdaterat: 2015-04-03 21:46
Rutger Jönåker

Ja, hur tänkte dom med namnet? Förkortning av Level of orgasm, eller...

#5 • Uppdaterat: 2015-04-04 01:01
Pi

Citat - "Levorg -- the name is derived from Legacy Evolution Touring"

#6 • Uppdaterat: 2015-04-04 13:19
Peter i Sydney

I Australien har vi fortfarande Lagacy. Australien är Subarus näst största exportmarknad efter USA. Det är alltså inget uddamärke som i Sverige.

#7 • Uppdaterat: 2015-04-04 16:11
Roger Skagerström

Legacy Evolution Touring hade varit betydligt snitsigare på bakluckan ;)

Ja väghållningen är det nog inget fel på. Tänkte bara designmässigt (ang framaxeln alltså). Fördelen är väl kortare hjulbas, mindre vändcirkel och en bil som troligen är villigare att "rotera".

Ska bli kul att se den i verkligheten iallafall.

#8 • Uppdaterat: 2015-04-05 09:55
Hackenbush

Vill jag ha ett busfrö i Golfklassen så köper jag en Golf GTI. Oslagbar busbil för ok summa pengar.

#9 • Uppdaterat: 2015-04-05 12:46
Boxer

Framaxelns placering är given eftersom motorn ligger framför axeln och slutväxeln anger framaxelns placering.
Men jag är skeptisk till att man, som så många andra tillverkare, har hemfallit till downsizing. 250 Nm är i klenaste laget. Det finns inget som slår en rejäl slagvolym.

#a • Uppdaterat: 2015-04-09 09:11
StefanH STHLM

Baklänges blir det Grovel och det betyder kravla, kräla. Kravla fram i lera och sörja, med awd.
Apropå de fasta lägena i automaten så är de bara elektroniska och framtagna bara för när du vill växla själv med rattpaddlarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.