Bild
Nästa artikel
Provkörning: Nissan Qashqai (2011)

Provkörning: Nissan Qashqai (2011)

Provkörning

Nissan Qashqai gjorde debut för drygt fyra år sedan med buller och bång. Marknadsföringen var intensiv och fantasifull. Reklamtrick? Ja, men uppenbarligen ett mycket lyckat sådant. Sen starten har över en miljon Qashqai tillverkats och nu är det dags för en uppdatering.

Allting går att sälja med mördande reklam men inte hur länge som helst. Till slut nås en punkt när produkten måste upp till bevis i verkligheten. Det stadiet har Qashqai passerat med råge – och överlevt framgångsrikt.

Nu lanseras alltså en uppdatering av modellen som fått en ny dieselmotor som är mindre, snålare men lika kraftfull som föregångaren. Ny är förresten en sanning med modifikation, det är Renaults 1,6-liters dCi-motor som redan suttit i Megane och Dacia Duster ett drygt år. Qashqai kan nog behöva lite reklamstöd för att övertyga kunderna om det nya.

Å andra sidan har modellen redan en position på marknaden och det räcker förmodligen med en modest förnyelsegrad för att hålla ställningarna. Förstärkt med reklam som talar om att detta är ”storstadsdjungelns okrönte konung” och att ”tråkiga vardagsturer förvandlas till spännande äventyr”.

Nissan tar åt sig äran av att ha skapat det nya segmentet, crossover (blandning mellan suv och kombi), när Murano lanserades 2002 i USA. Med Qashqai och senare Juke i produktportföljen utnämner man sig till crossover-kungar.

Qashqai finns i två versioner, en femsitsig och Qashqai +2 där siffran står för två extra sittplatser längst bak. Båda varianterna finns ute i bilhallarna sedan en dryg månad med 1,6-litersdieseln på 130 hk. Dock utan stopp/start-system, vilket innebär att utsläppet koldioxid är 129 gram per kilometer och förbrukningen 4,9 liter per 100 km.


Planen var att Qashqai med 1,6-litersdieseln skulle ha lanserats miljöbilsklassad (under 120 gram) redan från start men jordbävningen i Japan försenade leveranserna av stopp/start-systemet. Nissan valde att trots det köra igång försäljningen.

– Den nya motorn är i sig ett så stort steg i den tekniska utvecklingen så vi beslutade att inte vänta med lanseringen, säger Pierre Loing på Nissan Europe.

Inte många stopp
Svenska kunder som vill ha Qashqai som miljöklassad får ge sig till tåls till februari. Då kommer modellen med stopp/start som standard och förbrukningen sjunker till 4,5 liter/100 km med ett koldioxidutsläpp på 119 gram/km.

Priset blir måttliga 2 500 kronor högre, vilket är försumbart med tanke på att miljöbilsklassningen ger fem års skattebefrielse och ett renare miljösamvete.

Vid provkörningen hade Nissan fått fram Qashqai med stopp/start men sanningen att säga märktes inte så mycket av systemet under själva körningen. Trots att motorn var varmkörd slog den av förvånansvärt sällan vid stopp.

Effektmässigt är den volymmässigt mindre och därmed snålare motorn lika vass som 2-litersdieseln som den ersätter, både sett till vrid och topphastighet. Det förstnämnda är riktigt bra, 320 Nm från 1 750 v/min. Tills vidare behåller dock Nissan 2-litersmotorn eftersom den till skillnad mot 1,6:an kan fås med automatlåda.

Around View Monitor är ett tillskott på utrustningslistan till Qashqai. Det handlar om ett antal kameror på utsidan av bilen som ger föraren 360-graders koll när han ska fickparkera.

AVM projicerar en bild från fågelperspektiv till en skärm på instrumentpanelen och i princip ska man kunna manövrera bilen enbart genom att titta på skärmen. Ett test av AVM avslöjade att det funkar bra, efter viss tillvänjning.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Nissan Qashqai 1,6 dCi med stopp/start

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Nissan Qashqai 1,6 dCi

Pris, från kr: 230 000.
Säljstart: Februari.
Modell: 5-dörrars crossover.
Mått, cm: L 433/B178/H 161.    
Tjänstevikt, kg: 1 250.
Släpvikt, kg: 1 200.
Motor: 4-cyl dieselturbo, 1 598 cm3. Max effekt: 130 hk vid 4 000 v/min. Max vrid: 320 Nm från 1 750 v/min.
Prestanda: 0–100 km/tim på 10,3 s. Toppfart 190 km/tim.
Bränsleförbrukning, blandad körning: 4,5 l/100 km.
CO2-utsläpp: 119 g/km.
Konkurrenter: Skoda Yeti, Peugeot 3008, Renault Koleos.

Vad nytt? Motorn.
För vem? För den som tvekar mellan en suv och en kombi.
Bra köp? Över en miljon kunder tycker det.

Plus: Förbrukning, körvänlig, tuff design.
Minus: Något stötig.

Kommentarer

#1
2011-12-15 22:47

Tycker nog den var snyggare innan. Sett några långa med en mörk plommonlila färg som är sjukt snygg. Påminner lite om Midnight purple på gamla Skyline R33. Faceliften gjorde den... lite tråkigare tyvärr.

Around View Monitor låter dock som ett riktigt smart tillbehör.

#2
2011-12-16 08:27

Håkan B: Fortfarande är det så att denna motorn INTE har funnits i Megane och Dacia tidigare ( och gör det fortfarande inte )
Motorn har precis lanserats i Scenic och kommer att lanseras i Megane under nästa år.
Detta har jag påpekat för redaktionen men det faktum att det rör sig om en NY motor och inte "gammal skåpmat" som ni får det att låta som,har kanske inte så stor betydelse då det bara handlar om en Nissan/Renault!??
För ett år sedan ansågs nya dCi110 vara mycket bra då den kvalade in Megane som miljöbil ( dock inte scenic )
dCi130 är långt mycket bättre och gör även Grand Scenic till miljöbil,vilket den är ensam om i klassen,...men som sagt så är sådant kanske inte så viktigt!

#3
2011-12-16 08:43

Nissa har fuskat där bak på bilen. Om nån kör på dej bakifrån så blir det dyrt! http://www.youtube.com/watch?v=-MTLf0S002E
Kolla från 1:35 framåt...

#4
2011-12-16 11:22

Kvalitet på journalisterna här... som Mistro skriver är det en NY motor, ersätter 1,9 motorn, som dessutom inte är den som ni menar. 1,5 med 110 hk har suttit i dessa bilar förut. Fast å andra sidan var det ju DEN ni hävdade var en nyhet inför 2012... varför inte bara kolla upp det med leverantörerna, eller tom på renault.se??

#5
2011-12-17 16:19

Onödigt att kolla upp, bättre och snabbare att bara gissa.

#6
2012-07-07 08:02

Världsklass på faktan! :(

#7
2012-08-20 18:22

Säkert blir jag nöjd med min nyinköpta qaschqai 1.6 aut. men byta ett punkterat däck går inte då det saknas reservhjul, ( finns en lagningssats) ej heller byta till vinterdäck då det saknas domkraft och hjulmutternyckel i denna nya modell. Vet dom inte i Japan att det är lag på vinterdäck i Sverige eller ingår det gratis byte hos återförsäljaren???? Snålheten kostar pengar för ägaren.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.