
Provkörning: Mercedes A250e (2020)
Att kalla Mercedes A250e för den perfekta bilen vore att tänja på gränserna. Men en tysk bil med fransk bensinmotor och koreanska batterier bjuder på en mångfald som är svår att motstå – bortsett från prislappen.
Mercedes modellprogram med nya laddhybrider växer snabbt.
Många modeller har ett batteri på 15,6 kWh som kan laddas med antingen 3,7 kW som standard eller 7,4 kW som tillval. Ladduttaget har flyttats upp ovanför bakre hjulhuset, en betydligt bättre placering än bakre stötfångaren.
Ingenjörerna har arbetat hårt för att få plats med batteriet i Mercedes A250e. Battericellerna från koreanska LG Chem sätts ihop till fungerande moduler hos Mercedes dotterbolag Deutsche Accumotive i Tyskland. Den kompakta batterimodulen placeras sedan under baksätet samtidigt som bränsletanken flyttas längre bak.

Allt fler svenska bilförare upptäcker att några mils räckvidd på ren el räcker för vardagskörningen. Har bilen dessutom en snål bensinmotor med rejäl bränsletank för långturer börjar vi närma oss den perfekta bilen.
Batteristorleken på 15,6 kWh kan jämföras med betydligt större Passat GTE som bara har 13 kWh. Det ger vår testbil en klassledande räckvidd på 7,1 mil enligt den tuffare WLTP-cykeln.
Bilens klart bästa gren är drivlinan som växlar sömlöst mellan el- och bensindrift. Dubbelkopplingslådans växlingar går obemärkt förbi förutom vid nedväxling.
Bensinmotorn från Renault ger tillsammans med elmotorn på 102 hk en systemeffekt på 218 hk och 450 Nm. Det räcker för att ta bilen 0–100 på 6,6 sekunder, prestanda värdig en GTI-bil.
A-klassen har fått en del kritik för att vara bullrig och visst hade bilen kunnat vara tystare med tanke på grundpriset. Men med rätt däckdimension lär betydligt mindre vägljud leta sig in i kupén.

Förarmiljön är i en klass för sig och Mercedes gigantiska MBUX-skärm utgör en praktfull syn. Möjligheterna i multimediasystemet är oändliga och det är lätt att drunkna i alla undermenyer. Allting sköts via ratten, skärmen eller mittkonsolen.
Mercedes A250e har en fulländad drivlina med låg förbrukning även vid tomt batteri. Prispåslaget för modellen är saftigt men för vardagspendlaren som kan ladda billig el hemma eller på arbetet lönar sig en laddhybrid på sikt.

Pris, från kr: 399 900.
Svensk lansering: Säljs nu.
Mått, cm: L 446/B 185/H 146.
Bagagevolym, l: 310-1 210
Tjänstevikt, kg: 1 730.
Motor: Tvärställd fyrcylindrig bensinmotor med turbo. Volym 1 332 cm3. Max effekt 160 hk vid 5 500 v/min. Max vridmoment 230 Nm vid 1 620 v/min. Elmotor med 102 hk maxeffekt och 330 Nm l max vridmoment. Max systemeffekt 218 hk och systemvridmoment 450 Nm. Litlumjon-batteri på 15,6 kWh.
Kraftöverföring: Åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Framhjulsdrift.
Prestanda: Toppfart 235 km/tim. Acceleration 0-100 km/tim på 6,6 s.
Deklarerad förbrukning: 1,1 l/100 km. CO2-utsläpp: 26 g/km.
Konkurrenter: Hyundai loniq PHEV, Kia Ceed SW PHEV.
Plus: Drivlina med låg förbrukning även utan el.
Minus: Trångt bagageutrymme och högt inköpspris.
Vad nytt? A-klass som går att köra sju mil utan fossila utsläpp.
För vem? Bilägare med tung plånbok och lätt packning.
Läs mer om:
Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
Kommentarer
Bra bil med Renualtmotor.
Det bör framgå vilket förmånsvärde som denna bil ger, eftersom den främst syftar till denna marknad.