Nästa artikel
Provkörning: Mazda6 2.0 Kombi
Provkörning

Provkörning: Mazda6 2.0 Kombi

Publicerad 10 augusti 2010 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Bekvämare chassi, uppfräschad inredning och snålare motorer. Mazda6 har graderats upp på en rad punkter. Vi provkörde kombin med den nya direktinsprutade 2-litersmotorn på 155 hästkrafter. Den höll nästan vad den lovade.

Mazda6 är en lite underskattad bil i Sverige. Trots en rad positiva egenskaper har försäljningen aldrig riktigt tagit fart och modellen har på senare år stadigt varit parkerad på nedre halvan av försäljningstoppen.

Hittills i år har 513 nya Mazda6 registrerats och det räcker bara till plats 58 på 100-i-topplistan. Men kanske kan den omfattande uppdatering av modellen som nu gjorts hjälpa upp den blygsamma placeringen.

Enligt Mazda har bilen förbättrats på över 400 punkter och mycket av arbetet har lagts ned på motorerna, som genomgående är bränslesnålare än tidigare. Vår provkörningsbil var utrustad med en, för 6-serien, ny direktinsprutad 2-litersbensinare på 155 hk som sannolikt blir volymmotorn i Sverige.

I bränsledeklarationen anges förbrukningen till 7,0 l/100 km och den siffran håller överraskande bra i verklig körning. Vi landade, efter 163 mil under varierande förhållanden, på en snittförbrukning på 7,5 l/100 km. Det är en bra siffra för en stor och rymlig bensindriven familjekombi.   

Ett extra plus får Mazda6 för köregenskaperna, som är livligare än i de flesta standardbilar. Mazda-kombin är underhållande kvick i styrreaktionerna på krokiga vägar, där den rinner fram nästan som en sportvagn. Växellådan, med korta distinkta slag, förtjänar också beröm och bidrar aktivt till den fina körkänslan.

På snabba raka landsvägsetapper är bilen inte riktigt lika harmonisk. Den vandrar lite på vägen och kräver en viss passning för att gå helt rakt. Riktningsstabiliteten är inte hundraprocentig och det är en egenskap som känns igen från tidigare Mazda6-modeller.

Extra rostskydd krävs
Däremot har Mazdas chassitekniker kommit en bra bit på väg med bilens tidigare akilleshäl, däckbullret. Det är betydligt bättre dämpat i den uppgraderade 6:an, även om det är en bit kvar till de bästa konkurrenterna i den grenen.

Fjädring/dämpning har också mjukats upp och bilen upplevs inte längre som lika stum mot underlaget som innan chassiändringarna. Så när det gäller åkkomforten har Mazda6 tagit ett rejält kliv uppåt.     

När det handlar om utrymmen och praktiska finesser hör Mazda-kombin, precis som tidigare, till de smartare i sin storleksklass. Baksätenas ryggstöd fälls, hur enkelt som helst, via handtag i lastutrymmets sidor och insynsskyddet följer med upp när bakluckan öppnas. Så mycket enklare kan det inte bli.

Även priset talar för Mazda-kombin, speciellt med tanke på den utrustning som följer med på köpet. Det mesta är standard och de flesta köpare behöver inte välja till särskilt mycket för att få en komplett bil.   

Men en sak bör man tänka på om man ska behålla sin Mazda6 länge. Rostskyddet håller inte högsta klass och en extrabehandling är att rekommendera.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Mazda6 2.0 Kombi

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Relaterade bildspel

Mazda6 2.0 Kombi

Pris, kr från: 236 900 kr.

Modell: Femdörrars kombi.

Säljstart: Nu.

Mått, cm: L 479/B 180/H 149.

Tjänstevikt/släpvikt, kg: 1 465/1 500.

Lastvolym min/max, l: 519/1 751.

Motor: Fyrcylindrig bensinmotor, 1 999 cm3. 155 hk (114 kW) vid 6 200 v/min. 193 Nm vid 4 500 v/min.

Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda (femstegad automat tillval för 12 000 kr).

Prestanda: Toppfart 211 km/tim (aut 202). 0-100 km/tim på 10,4 s (aut 11,3).

Bränsleförbrukning: 7,0 l/10 km (aut. 7,7).

CO2-utsläpp: 161 g/km (aut 178).

Konkurrenter: Toyota Avensis, VW Passat, Ford Mondeo, Opel Insignia, Renault Laguna med flera.



Vad nytt? Snålare motorer, omarbetat chassi, uppfräschad inredning.

För vem? Den som vill ha en praktisk och rymlig kombi, som dessutom är underhållande att köra.

Bra köp? Ja. Priset är konkurrenskraftigt och driftskvaliteten hög. Värsta plumpen är det klena rostskyddet.



Plus: Spänstig att köra, smarta kombifinesser, fina utrymmen, generös standardutrustning.

Minus: Dovt däckbuller, stum förarstol, krångligt mittbälte bak.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

+ Visa äldre kommentarer (7)
#8 • Uppdaterat: 2010-08-10 18:01
Gösta (ej verifierad)

Intressant att Toyota är billigast. Det slår i detta fallet sönder myten att japanska bilar skulle ha dyra reservdelar. Det traditionen verkar har tagits över av Koreanerna med KIA i spetsen, 40 000:- för en katalysator.

#9 • Uppdaterat: 2010-08-10 23:33
orre (ej verifierad)

Men hallå där!
Toyota billig? Knappast om man ser till vad bilarna VERKLIGEN kostar att serva etc. Toyota må ha hyfsade priser på delarna MEN hutlösa priser på service och dess reparationer. Hade en Toyota Avensis 2005:a som var alldelses för dyr att äga. Toyota är en överreklammerad - överskattad - bil att äga. Tex har kvaliteten fallit drastiskt sedan Toyotas riktiga kvalitetsbil lades ned 2002. Det var Toyota Camry 2,2 liters. Den var verkligen bra! Min Avensis var en riktig skitbil efter ca 9000 mil. Köpte den ny. Bytte bort den mot en VW och nu först vet jag vad riktig kvalitet är frånsett min fina Camry som tyvärr rostade bort i förtid...

#a • Uppdaterat: 2010-08-11 04:59
Östen Rosberg (ej verifierad)

Har haft en Mazda 6 diesel kombi, en 2007:a, i tre år nu och tycker den funkar bra, Måhända att de är prisvärda, men några dumsnåla saker finns att anmärka på. Om det är så på de senaste 6:orna vet jag inte, men ett tips är att undersöka följande saker om du är spekulant. Staget för att öppna motorhuven är bara en "vanlig" stålpinne á la 70-tal, manuell bränslepump om du råkar köra slut på diesel, gamla sortens batteri med skruvkorkar som du själv får fylla på med batterivatten (inget "underhållsfritt" m a o), trippmätaren går bara till 999 km och sedan slår den om till noll, lamporna över nummerplåten bak är bara två små plastkupor som sitter ganska osäkert fast och utrymmet runt om är öppet och som gjort för att stora mängder vatten och smuts ska komma in och göra att det börjar rosta i bakluckan! Sedan är bilen ganska bullrig också, men det kanske beror på att det snålats på isolering. Mazda 6 - japansk ingenjörskonst? Nja...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.