Nästa artikel
Provkörning: Fiat Panda (2012)
Provkörning

Provkörning: Fiat Panda (2012)

Publicerad 6 februari 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Fiat Panda har aldrig varit någon succé i Sverige. Men nu kanske den får en chans, för nya Panda har blivit större, säkrare och så rymlig att den kan tjäna som familjebil.

I många länder är Fiat Panda en mycket vanlig bil. Sedan den första, kantiga Pandan kom år 1980 har namnemblemet tryckts fast på cirka 6,4 miljoner bilar. Man skulle alltså kunna byta ut hela den svenska personbilsparken mot Pandor och det skulle ändå bli två miljoner bilar över.

Men i Sverige är Panda sällsynt. Första versionen, som tillverkades fram till 2003, har väl rostat bort och den andra generationen blev aldrig någon hit, trots att den valdes till Årets Bil 2004. Under de senaste åtta åren har bara 813 Pandor gått till svenska köpare.

Anledningen är inte bara en svag säljorganisation. Fiat Panda har nog också varit alltför liten för svensk smak. En trestjärnig krocksäkerhet är inget som lockar bilköpare som ska dela vägar med stora suvar och hänsynslösa varubussar.

Men nu kanske Panda blir ett mer intressant alternativ. Den bil som ska lanseras i Sverige i september ser förvisso nästan ut som gamla Panda, men är en helt ny bil med betydligt bättre egenskaper. Den fick visserligen bara fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktest nyligen, men det berodde på att alla versioner inte har antisladdsystem.

Fiat har lovat att ESP ska bli standard (men inte förrän i höst) och då blir Panda lika säker som konkurrenterna i minsta klassen. Säkrare ändå, förresten, för den kan utrustas med ett system som upptäcker hinder framför bilen, bromsar automatiskt och förhindrar kollisioner i farter under 30 km/tim. Det ska erbjudas till ett lågt pris, cirka 400 euro.

Förbluffande stor inuti
Panda är fortfarande en liten bil, trots att längden ökat med elva centimeter och bredden med fem. Men karossens form ger innerutrymmen som är förbluffande stora. Ett par karlar på över 180 centimeter får obehindrat plats i baksätet. Det kan skjutas 16 centimeter i längd, vilket ger ett lastutrymme som varierar mellan 225 och 260 liter – lika stort som i en Volvo C30.

Fiats italienska provkörningar brukar vara kaotiska och att köra Panda blir inget undantag. Med en knapphändig vägbeskrivning skickas vi ut i Neapels galna trafik. Under ett par timmar lyckas vi undvika ett dussin krockar med vespor och upphetsade bilister, för Panda är kvick att manövrera och farorna går att upptäcka tack vare stora rutor.

Vi åker förstås fel och hamnar i en illa underhållen förort där de stenlagda gatorna är trasiga och gropiga.

Undertill är Panda identisk med Fiat 500, men har lite mjukare sättning. Den rullar med lugna rörelser och utan oljud över guppen. Bilen verkar ordentligt ihopskruvad och det är vad man kan vänta, för Panda byggs i Fiats modernaste fabrik utanför Neapel. Där ansvarar cirka 600 robotar för att svetsfogarna hamnar där de ska, de mänskliga arbetarna har fått en gedigen utbildning och kvalitetskontrollen är rigorös.

Stadstrafiken är Pandas rätta element, men förvånande nog finns den inte att köpa med automatlåda förrän nästa år. Den manuellt femväxlade lådan är dock lätthanterlig och det är tur, för den används ofta.

Klen motor
I provbilen sitter Pandafamiljens starkaste maskin, 85 hästkrafter. Den har bara två cylindrar och arbetar med en rätt dov, surrig ton som emellertid inte är oangenäm. Men motorn låter starkare än vad den är.

Vridmomentet är klent och utväxlingen inte så väl anpassad till vridmomentskurvan. Ofta sjunker varvet för lågt och då orkar motorn nästan ingenting. Man får växla ned både ett och två steg för att få sprutt på bilen.

Vilka motorer som Panda får med sig till Sverige är inte bestämt. Det finns tre till, varav en diesel.

I sin nya, större kostym skulle Fiat Panda säkert kunna hävda sig i minsta klassen, även i Sverige. Men hur det går hänger nog inte så mycket på bilen som på om det finns återförsäljare till den.

Diskutera: Vad tycker du om Fiat Panda?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Fiat Panda

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Fiat Panda

Pris från kr: Ej fastställt.
Säljstart: September.
Modell: Kombi med fyra dörrar.
Mått (cm): L 365/B 164/H 155.
Tjänstevikt (kg): Cirka 975.
Motor: Tvåcylindrig 0,9 l med turbo. Effekt 85 hk/5 500 v/min. Vridmoment 145 Nm/1 900 v/min.
Kraftöverföring: Femväxlad låda, framhjulsdrift.
Prestanda: 0–100 km/tim på 11,2 s. Toppfart 177 km/tim.
Förbrukning: 4,2 l/100 km.
CO2-utsläpp: 99 g/km.
Konkurrenter: Citroën C1, Hyundai i10, Kia Picanto, Nissan Pixo, Peugeot 107, Toyota Aygo, VW Up.

Vad nytt? En stadsbil som vuxit och blivit mer användbar.
För vem? De som vill ha stora utrymmen men en liten kaross.

Plus: Rymlig, lättmanövrerad, snål, tyst, bekväm fjädring.
Minus: Klen motor.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-06 10:41
Raphael

Det finns mängder med återförsäljare i Sverige för Fiat, mycket tack vare att Chrysler-Dodge-Jeep handlarna nu även säljer Fiat. Fiat finns att köpa i de flesta av Sveriges större och mindre städer så det är inte återförsäljarna som är problemet, utan snarare svenskens fördomar mot italienska bilar.

#2 • Uppdaterat: 2012-02-06 11:17
hultarn

"Den fick visserligen bara fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktest nyligen, men det berodde på att alla versioner inte har antisladdsystem."

Se där, återigen luras kunderna att tro att denna bil inte är säker. Massmedia går ut och talar om att den endast har 4 stjärnor, trots att den har 5 stjärnor med med antisladd, och det lär 100% av köparna välja (om de nu väljer en version som inte redan har det som standard.

Intressant att denna lilla smarta bil har bättre baksäte än många större (skryt-)bilar! Men, så var det ju även på mina gamla kära Uno.

Men, nu är det här en Fiat, och den är dömd redan från början i Sverige. Oavsett om den är bra eller inte.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-06 12:24
Jordnära

En kompis har en fyrhjulsdriven panda och är väldigt nöjd. Mycket bil för pengarna.

#4 • Uppdaterat: 2012-02-06 14:13
Raphael

Ja svensk medias behandling av Euro NCAP-resultaten är ju intressant.
I Europa är det vanligt att antisladd är tillval på flera småbilar, gäller särskilt sydeuropa som inte har den snö- och isproblematik som vi har här. Dessa bilar kan inte få 5 stjärnor i Euro NCAP, men de har det om antisladd vore standard på alla marknader. Fiat Panda är en bra bil och 4 stjärnor i dagens Euro NCAP motsvarar 5 stjärnor i Euro NCAP för bara två år sedan för Euro NCAP har blivit hårdare i sina krav så resultaten är inte jämförbara över tid. Dvs 4 stjärnor är inte 4 stjärnor under hela Euro NCAPs historia. Det är också väldigt förvirrande - inte minst för begagnatköpare...

#5 • Uppdaterat: 2012-02-06 14:21
troll (ej verifierad)

Jag tycker att de äldre är riktigt snygga.
Designen på denna kan diskuteras men det är alltid kul med en bil som ser mer ut som en trevlig kompis än en bil som ser arg eller ledsen ut.

#6 • Uppdaterat: 2012-02-06 14:33
Swenssons

Ser ut att vara en trevlig bil som definitivt kommer att ta kunder från de asiatiska biltillverkarna!

#7 • Uppdaterat: 2012-02-06 16:09
Lommen67

Marianne uppfyller mina fördomar, 2 cylindrar. Enligt Fiat på nätet finns bilen endast med 4 cylindrar...

#8 • Uppdaterat: 2012-02-06 17:03
Raphael

Fiats tvåcylindriga TwinAir Turbo motor, som redan nu finns i Fiat 500 och Lancia Ypsilon, kommer till Pandan också.

#9 • Uppdaterat: 2012-02-06 18:02
Hackenbush

Väldigt fräscht att se en bil utan en massa skarpa veck och konstigheter och dessutom rejäla sidolister. Lite väl rejäla sidolister kanske men dom passar faktiskt till designen.

#a • Uppdaterat: 2012-02-06 18:39
forrenta

Han se ut som än bärplockar´ ..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.