
Provkörning: DFSK Fengon 580 (2021)
Nu kan även den stora familjen åka på bränsle av sopor. Kinesiska DFSK Fengon 580 byggs om till gasbil i Växjö och behåller sina sju sittplatser.
Tänk att våra återvunna sopor kan bli soppa för bilen – hur smart är inte det? Dagens utbud av gasbilar är dock inte för alla. Behöver man en större bil och plats för sju åkande finns knappt några alternativ, varken bland nya bilar eller begagnade.
På så sätt löser DFSK Fengon 580 ett problem. Den sjusitsiga suven tillverkas som bensinbil i Kina och konverteras till gasdrift i Växjö. En gastank placeras under golvet i bagageutrymmet och två monteras under bilen. Därmed finns plats kvar för de två nedfällbara sittplatserna längst bak.
Upplägget kan jämföras med gasdrivna Seat Tarraco som endast är femsitsig eftersom alla tankar ligger inne i bilen och fyller hela skuffen.
Vi Bilägare har tidigare rapporterat om rostrisken i att ha gastuber under bilen men Fengon 580 har lyckligtvis komposittankar som inte rostar. Tankarna måste dock friläggas inför besiktningen eller kontrolleras av en auktoriserad verkstad.
Motorn som kommer från Mitsubishi startar alltid på bensin men efter 15–20 sekunder hörs ett klonkande ljud som betyder att temperaturen är tillräckligt hög för att gasen ska kunna släppas på.
Till vänster om ratten sitter en eftermonterad display som med gröna dioder visar hur mycket gas som finns kvar. Gasdriften har ingen koppling till färddatorn, bilen tror alltid att den går på bensin och siffran för snittförbrukning blir därför fel.




Miljönyttan är förstås positiv men motorn ger annars ett oborstat intryck. Den är ganska högljudd, vibrerar en del och känns allmänt trött. Trevligare är den mjuka fjädringen som ger en närmast amerikansk känsla.
Ratten skulle vi gärna ha lite närmare men den går inte att ställa in på längden. Förarstolen har dock god justeringsmån och från den höga sittpositionen är sikten utmärkt. Den eftermonterade stolsvärmen fungerar inte i provbilen. På grov asfalt är vägbullret påtagligt.
Andra stolsraden är skjutbar på längden och här sitter man riktigt bra medan den bakersta raden mest är till för barn eller kanske för kortare turer med vuxna. Utrustningen är riklig och kvalitetskänslan absolut godkänd men helhetskänslan är ändå att Fengon 580 är en generation äldre än märkeskollegan Fengon 5.
Gasdriften innebär fördelar för plånboken. Utöver den låga skatten sponsrar staten bilköpet med 10 000 kr. Fengon 580 kostar ändå närmare 400 000 kr, mycket för en bil från ett oprövat märke med osäkert andrahandsvärde.
Bilen saknar också en viktig säkerhetsfunktion som autobroms och är heller inte krocktestad av Euro NCAP.
Plus: Sjusitsig, välutrustad, mjuk fjädring.
Minus: Surrig motor, ingen autobroms, oprövat märke.
Vad nytt? Märket, bilen, allt.
För vem? Den som vill köra förnybart och behöver plats för sju.
Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
Pris, från kr: 399 900 (389 900 efter klimatbonus), skatt 1 152 kr/år.
Svensk lansering: Finns nu.
Mått, cm: L 468/B 185/H 172.
Markfrigång, cm: 20.
Bagagevolym, l: Ingen uppgift.
Tjänstevikt, kg: 1 665.
Max dragvikt, kg: 1 415.
Motor: Fyrcylindrig gaskonverterad bensinmotor med turbo, volym 1 499 cm3, max effekt 137 hk (101 kW) vid 5 600 v/min, max vridmoment 220 Nm vid 4 000 v/min.
Kraftöverföring: Automatlåda (CVT), framhjulsdrift.
Prestanda: Toppfart 180 km/tim, acceleration 0–100 km/tim på 10,5 s.
Tank: 15 kg gas, 58 liter bensin.
Deklarerad förbrukning: Gas: 6,9 kg/100 km, CO2-utsläpp 183 g/km. Bensin: 9,8 l/100 km, CO2-utsläpp 222 g/km.
Konkurrenter: Seat Tarraco Biogas.