
Provkörning: DFSK Fengon 5 (2021)
En suv med kupéliknande bakdel och så gasdrift på det. Kinesiska DFSK Fengon 5 är en annorlunda kombination av design och miljönytta.
Trenden att sätta en kupéliknande kaross med sluttande taklinje på en stor suv kan diskuteras. Snyggt eller inte?
Ett nytt exempel är DFSK Fengon 5. Kanske faller den kinesiska bilen inte alla i smaken men den syns i alla fall ute i trafiken.
Vad som gör modellen extra speciell är gasdriften. Bilen börjar sin bana som bensindriven men konverteras av företaget Konvegas i Växjö. De tre gastankarna ligger under lastgolvet där bak, enkla att frilägga inför besiktningen och ingen rostrisk.
Vi kan bara komma på en annan bil som så här tydligt kombinerar design och miljönyttan i att kunna köra på biogas, Audi A5 Sportback G-tron är dock en annan typ av bil.
Karmlösa dörrar brukar höra en kupé till men de här rutorna har vanlig ram. Höjden ger ett bekvämt insteg och även inuti finns mycket att titta på, formgivarna har inte legat på latsidan. Detaljarbetet på dörrsidorna imponerar och kvalitetskänslan är riktigt bra, klart bättre än Fengon 580 som är provkörd här intill.
Till skillnad från Fengon 580 kan också ratten justeras på både längden och höjden. Vi hittar snabbt en vilsam körställning och åker bekvämt i den breda förarstolen.
Motorn som är inköpt från Mitsubishi ger fullt tillräcklig vardagsprestanda och automatlådan fungerar smidigt. Även om det alstras en del mindre eleganta vibrationer är helhetsintrycket mycket mer förfinat i jämförelse med Fengon 580.




Bilen startar alltid på bensin men skiftar automatiskt till gasdrift efter en liten stund, vilket bekräftas med ett klonk. Gasdriften är dock inte sammankopplad med bilens elektronik, färdatorn visar endast bensinförbrukning. En enkel display till vänster om ratten visar kvarvarande mängd gas.
Styrkänslan är hyfsat skarp och den strama men inte för hårda fjädringen känns som en rimlig avvägning mellan åkkomfort och stabilitet. Ljudisoleringen kunde dock varit bättre, grov asfalt genererar ganska mycket vägbuller.
Rymligt är i alla fall baksätet, takhöjden är åtminstone tillräcklig för en 187 centimeter lång passagerare. Djupt men lågt bagageutrymme, inte optimalt om man behöver frakta flyttkartonger.
Även om känslan i bilen är modern finns inte sådana saker som adaptiv farthållare och autobroms. Bilen är heller inte krocktestad av Euro NCAP.
DFSK måste dock vara det enda märket som skickar med dragkrok och vinterhjul (på eftermarknadsfälg) som standard. Låg skatt och klimatbonus kommer med gasdriften. Andrahandsvärdet måste bektraktas som osäkert med tanke på det oprövade märket.
Plus: Design, kvalitetskänsla, miljönytta, dragkrok.
Minus: Lågt bagageutrymme, ingen autobroms, oprövat märke.
Vad nytt? Märket, bilen, allt.
För vem? Fåfänga miljövänner.
Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
Pris, från kr: 399 900 (389 900 efter klimatbonus), skatt 1 592 kr/år.
Svensk lansering: Finns nu.
Mått, cm: L 469/B187/H 165.
Markfrigång, cm: 19,5.
Bagagevolym, l: 379–1 420.
Tjänstevikt, kg: 1 765.
Max dragvikt, kg: 1 435.
Motor: Fyrcylindrig gaskonverterad bensinmotor med turbo, volym 1 499 cm3, max effekt 137 hk (101 kW) vid 5 600 v/min, max vridmoment 220 Nm vid 4 000 v/min.
Kraftöverföring: Automatlåda (CVT), framhjulsdrift.
Prestanda: Toppfart 180 km/tim, acceleration 0–100 km/tim på 9,5 s.
Tank: 18 kg gas, 58 liter bensin.
Deklarerad förbrukning: Gas: 8,3 kg/100 km, CO2-utsläpp 223 g/km. Bensin: 11,8 l/100 km, CO2-utsläpp 271 g/km.
Konkurrenter: Audi A5 Sportback G-Tron, Seat Tarraco Biogas.