
Provkörning: Dacia Sandero Stepway (2021)
Nya Dacia Sandero är fortfarande Sveriges billigaste nya bil. Mycket av den billiga känslan är dock som bortblåst – och de justerbara takräckena på den upphöjda varianten Stepway är sällsynt smarta!
Priset var närmast sensationellt när Dacia Sandero lanserades i Sverige 2009. En spartansk men helt ny bil för 79 000 kr! Så billig är inte den nya tredje upplagan av den rumänska budgetbilen men frånpriset på 116 000 kr är alltjämt lägst i Sverige.
De flesta köparna förväntas dock välja den lätt upphöjda versionen Stepway som börjar på 126 900 kr. Vår provbil är en sådan. Utrustningsnivån Comfort (+15 000 kr) och automatlåda (+13 000 kr) gör att priset stiger till 154 900 kr men då handlar det om en bil som är allt annat än spartansk.
Om föregångarna kändes mossiga i framtoningen är den nya mycket mer nutida. Den ser inte ut som en lågprisbil helt enkelt. Ta bara en sådan sak som LED-strålkastare, otänkbart modernt i de tidigare modellerna men nu standard (helljuset är halogen).
Sandero Stepway är visserligen fyra centimeter högre än vanliga Sandero, mycket tack vare större hjuldiameter, men någon utpräglad suv handlar det inte om. Lite högre sitter man dock och följaktligen blir insteget smidigare.
Insidan är som natt och dag jämfört med gamla Sandero. Designen är inte längre enklast möjliga utan riktigt utarbetad. Kolla bara på ventilationsgallren och tyget som löper över instrumentbrädan och dörrsidorna – snyggt och ombonat!
Klimatanläggningen styrs med rediga reglage som är hämtade från Renault Clio och det är ingen slump. Dacia ägs av Renault/Nissan och Sandero är byggd på samma grund som senaste Clio. Tidigare har Dacia dragits med gårdagens teknik men inte längre.
Från den franskjapanska bilkoncernen kommer också motor och växellåda. Dömt av prestandasiffrorna skulle man kunna tro att Sandero är hopplöst trött men ute i trafiken är upplevelsen en annan. Bilen är ingen raket men kraften är tillräcklig och motorn knogar på utan att kännas överdrivet ansträngd och surrig.




Att Dacia inte är lika förfinad som Renault märks dock på vibrationerna. Särskilt på tomgång ruskar bilen osnyggt.
Automatlådan är i grunden av steglös typ men Dacia har lagt till konstgjorda steg för att efterlikna en vanlig automat. Den fungerar galant och bidrar tillsammans med den lätta styrningen till en smidig körkänsla. Farthållare är standard.
Som besparingsåtgärd har Sandero en halvstel bakaxel men fjädringen gör ett oväntat bra jobb med att dämpa ojämnheter. Isbarksvägar är svårare att hantera men inte ens där känns bilen obekväm. På grov asfalt får man dock stå ut med ganska mycket vägbuller.
Glädjande är att föraren fått bättre justeringsmöjligheter för att hitta rätt körställning. Ratten går nu att ställa in på både längden och höjden. Man sitter absolut okej, även om det känns att stolarna är av enklare snitt efter några timmars körning.
Med utrustningsnivån Comfort kommer en åttatums pekskärm med inbyggd navigation och stöd för trådlös telefonspegling (Apple Carplay och Android Auto). Grundnivån Essential får hålla till godo med färddatorn och en telefonhållare. I Comfort ingår även de smarta takbågarna, dödavinkelvarnare, start-i-backe-hjälp, parkeringspipare och flera andra finesser.



Utrymmena är bra för bilstorleken. Kupén är ganska smal men två vuxna åker bekvämt i baksätet, Isofix-fästen finns på ytterplatserna.
Här och var märker man ändå att Sandero är en prispressad bil: några synliga skruvhuvuden, knappt någon inklädnad av bakluckan, trumbromsar bak, fasta kurvhandtag, ingen höjdjustering av bälten. Kanske har man också sparat in på korrekturläsningen, menyalternativet ”stängning vid bortgång” är lite olyckligt. Framlyktorna på provbilen verkade också känsliga för kondens.
Säkerheten har i alla fall fått ett lyft. Radarbaserad autobroms som stannar för fordon men inte fotgängare och cyklister är standard. Antalet krockkuddar har ökat från fyra till sex. Vi väntar dock på resultat från Euro NCAP:s krocktest.
Läs också: Dacias tuffa nyhet – som utmanar Toyota RAV4
Plus: Mycket bil för pengarna, smarta takbågar.
Minus: Osnygga vibrationer, vägbuller, ej krocktestad.
Vad nytt? Helt ny modell.
För vem? Den som letar ny bil till humant pris.
Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
Pris, från kr: 154 900 kr. Skatt 3 968 kr/år (år 1–3), 976 kr/år (år 4+).
Svensk lansering: Finns nu.
Mått, cm: L 410/B 185/H 159.
Markfrigång, cm: 17,4.
Bagagevolym, l: 410–1 455.
Tjänstevikt, kg: 1 122.
Max dragvikt, kg: 1 100.
Motor: Trecylindrig bensin med turbo, volym 999 cm3, max effekt 90 hk (67 kW) vid 5 000 v/min, max vridmoment 142 Nm vid 3 750 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, steglös automatlåda (CVT).
Prestanda: Toppfart 163 km/tim, acceleration 0–100 km/tim 14,2 s.
Deklarerad förbrukning: 6,2 l/100 km, CO2-utsläpp 139 g/km.
Konkurrenter: Citroën C3 Aircross, Ford Fiesta Active, Hyundai i20, Suzuki Swift, med flera.