Nästa artikel
Provkörning: Citroën DS5 (2011)
Provkörning

Provkörning: Citroën DS5 (2011)

Publicerad 26 oktober 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Vad gör en bil sportig? Fartfyllda karosslinjer. En brummande, stark motor. Många knappar och instrument. Hård fjädring. Trånga utrymmen. Citroën DS5 har allt och resultatet blir en hopplös dissonans.

Tredje bilen i Citroëns DS-serie, DS5, är en ovanligt snygg bil. Läckra detaljer –  till exempel vecket på sidan som slutar vid bakre sidorutan och den kraftiga kromlisten längs huven – ger karossen ett härligt flyt. Men att öppna förardörren blir en smärre chock. Har Citroën fyndat ihop inredningen på bilbranschens årliga loppmarknad?

Kupén är klädd med ett tiotal olika slags paneler med slät eller mönstrad plast eller aluminium. Instrumentbrädan är ett hopkok av varenda tänkbar form, hästskoböj inräknad, och varhelst ögonen landar finns det knappar av olika storlekar och modeller – jag räknar till 87 men är inte säker på att jag hittat alla.

Ett tiotal knappar sitter på en bred konsol uppe i taket. Vart de går ser jag inte för symbolerna är så små att jag inte kan tyda dem och läsglasögonen har jag inte med mig.

– Vi har försökt skapa en interiör som i en cockpit och vi vill att föraren ska känna sig som en pilot, påpekar Pierre Monferrini som är ansvarig för DS5.

Det är i så fall ett mycket litet flygplan, för förarplatsen är ovanligt trång. Den påminner mer om en bur. Vart jag än vänder blicken, ser jag balkar: vindrutestolparna delar sig till två bastanta stag, taket är försett med tre små rutor, omgärdade av kraftiga karmar och backspegeln avslöjar att även bakrutan tudelas av en plåtbjälke.

Balksystemet kanske behövs för att ge karossen den vridstyvhet som krävs av en sportmodell. Bilen baseras inte, som man kan tro, på C5 utan är betydligt kortare, men lite högre. Basen kommer till stor del från C4 Picasso. Citroën hoppas att den som kör DS5 ska ”fullt ut känna glädjen av en enastående bil som förvånar med stil, intelligent design och teknologi”.

Rätt morrljud
Stilen och intelligensen i designen kan man ha synpunkter kring, men teknologin verkar det inte vara något fel på. Nästa år kommer DS5 med ett hybridsystem som består av en 163 hk stark dieselmotor i fronten och en 37 hästars elmotor mellan bakhjulen. Dieseln laddar ett batteri som kan driva elmotorn upp till ett par kilometer och göra bilen såväl utsläppsfri som fyrhjulsdriven vid behov.

I början finns DS5 med fyra vanliga motorer. Provbilen är försedd med den starkaste bensinmotorn som har imponerande prestanda: ur 1,6 liter pressar Citroën ut 200 hk (med hjälp av turbo). Vridmomentet är hela 275 Newtonmeter mellan 1 700 och 4 500 varv. Det betyder i praktiken att motorn nästan alltid har ork så det räcker.

Motorn är inte bara styrketrimmad utan har också stämts till rätt sorts morrljud med ett membran vid luftintaget. En kul teknik, men efter att ha lyssnat på den högt brummande maskinen i några mil skulle jag gärna stänga av membranet.

Ingen gasfjädring
En Citroën som karakteriseras av stil och teknologi borde väl vila på en gashydraulisk fjädring, kan man tycka. DS5 har emellertid en vanlig stålfjädring och den verkar ha kommit från rallyavdelningen.

– Vår gashydrauliska fjädring passade inte till DS5, förklarar Pierre Monferrini. Och vi har velat skapa extra mycket vägkänsla.

Jotack, nog finns det vägkänsla så det räcker. 19-tumshjulen hittar ojämnheter överallt och slår och dunsar. Jag skakar och rister som en drinkshaker i förarstolen och får inte en lugn sekund. Baksätes-passageraren lider också. Sätet är lågt och sikten dålig. Efter ett extra gropigt vägparti ber passageraren att få lämna bilen. Han mår illa.

Den styva fjädringen gör förstås bilen väldigt stabil i kurvor, men vassa svängar som gathörn och vägkorsningar, där man måste ta nytt grepp om ratten, kan vara riskabla. Rattens nederkant är så tillplattad att man lätt missar greppet.

Jag blir inte klok på Citroën DS5. Den ser ut som en lyxig coupé men beter sig och låter som en rallycrossbil. DS kanske står för dissonans.

Diskutera: Vad tycker du om Citroën DS5?

Relaterade bildspel

Citroën DS5 THP 200

Pris: Inte fastställt.
Modell: Crossover med fem dörrar.
Säljstart: Under våren 2012.
Mått, cm: L 452/B 185/H 151.
Motor: Fyrcylindrig turbomatad bensinmotor med 1,6 liters volym. Effekt 200 hk. Vridmoment 275 Nm.
Prestanda: 0–100 km/tim på 8,2 s. Toppfart 235 km/tim.
Bränsleförbrukning, blandad körning: 6,7 l/100 km.
CO2-utsläpp: 155 g/km.
Konkurrenter: Audi A5 Sportback 2,0, BMW 325i, Ford Focus ST, Opel Astra OPC, Ford Focus Skoda Octavia 2,0 TSI, VW Passat CC 2,0 TSi.

Vad nytt? Tredje modellen och största bilen i den sportiga DS-familjen.
För vem? Den som gillar form, hård fjädring och knappar.
Bra köp? På lång sikt, kanske. Den är så udda att den kan bli en samlarbil.

Plus: Karossdesignen.
Minus: Interiören, fjädringen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-26 09:59
Raymond K (ej verifierad)

Du milde vilken knapphysteri. dom måste ha hittat på extra funktioner för att få till alla knappar.
Näe detta är ingen bil för mig.

#2 • Uppdaterat: 2011-10-26 10:22
Peugo

Har du provkört eller är det bara knapparna som stör? Dom är ändå inte fler än vad som behövs, kolla andra provkörningar istället (rättare målgrupp). 19" är ju tillval så troligtvis har vi 17" däck när vi andra får tillfälle att provköra. Bilen har sagts vara mjukare än D4 som är helt tillräckligt mjuk för mitt tycke och smak (tog ojämnheter väldigt elegant fastän den hade 18" däck).

#3 • Uppdaterat: 2011-10-26 10:22
Raymond K (ej verifierad)

Nu är vi där igen, Man får inte kommentera artiklarna här om man inte har provkört bilen. Jag blir så trött.

#4 • Uppdaterat: 2011-10-26 10:33
saabnisse

Vad har den stora pedalen till vänster om kopplingen för funktion?
Extra gas? :-D

#5 • Uppdaterat: 2011-10-26 10:38
Raymond K (ej verifierad)

saabnisse, det är förmodligen bara en "stödplatta" Förr hade man en ofta en pedal för handbromsen men jag tror inte det är det i denna bilen. Den har säkert en elektronisk handbroms.
Jag har inte provkört denna bilen så jag begår nog ett brott här eftersom jag kommenterar.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-26 10:47
Raphael

Knapparna i taket styr de elektriskt manövrerade jalusierna för de tre glastaken, plus innerbelysningen.

De flesta knapparna tillhör stereon och navigationsanläggningen med telefon-handsfree - och här är det som i de flesta andra bilar med den utrustningen. Denna stereo är inte standard i de lägre utrustningsnivåerna så om man är rädd för knapparna kan man få en mer vanlig stereo utan navigation och telefon.

Med 19" däck så blir de stötigt ja som i de flesta andra bilar med 19", det är tyvärr ett mode sedan flera år att ha stora lågprofildäck som är stötiga.

Om det är mer komfort man är ute efter så tittar man på en av modellerna med mindre hjul och därmed mjukare upplevelse på vägen samt trevlig dieselmotor utan ett "sportigt membran", då får man en snål komfortkryssare.

#7 • Uppdaterat: 2011-10-26 10:48
Raphael

Plattan till vänster om kopplingen är en stödplatta för vänsterfoten. Samma som i flera andra Citroën-modeller.

#8 • Uppdaterat: 2011-10-26 13:41
saabnisse

Det begrep jag faktiskt, försökte bara vara lite lustig....

#9 • Uppdaterat: 2011-10-26 14:24
Konservator

Ingen gashydraulisk fjädring = en meningslös Citroën.

Vill man skaka omkring på extrahård järnfjädring och 19-tummare så har man redan dussintals trista tyska plåtlådor att välja mellan.

Vad håller ni på med, Citroën? Den nekrofila våldtäkten av beteckningen "DS" skall numera alltså betyda att det är en extra lyxig modell, men så sätter ni järnfjädrar i den? "Unmistakeably German", sa Bull.

#a • Uppdaterat: 2011-10-26 16:11
frb (ej verifierad)

Blir nog ingen storsäljare det här men det räknar knappast Citroen med. Jag skulle hellre köpa mig en Golf GTI fast den kanske är i en helt annan prisklass?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.