Bild
Nästa artikel
Provkörning: Citroën C5 Tourer (2012)

Provkörning: Citroën C5 Tourer (2012)

Provkörning

Det har kommit mycket nytt från Citroën. Nu görs en blygsam ansiktslyftning också på C5. Det är främst toppmodellen som putsas till med starkare motor och automatlåda som standard.

Citroën uppdaterar C5 med några smärre förändringar. Ser vi till utseendet så är det verkligen mest ett kosmetisk ingrepp där emblemet i fronten fått det nya utseendet med de speciella mjukare rundade vinklarna. För övrigt är karossen orörd. Nya 17-tums lättmetallfälgar hör också till nyheterna precis som en ny färgnyans i brunt som ju blivit lite av en innekulör.

Till  "Exklusive" kan man numera också välja en ny klädsel som utgör en mix av skinn och textil. Och som tillval finns ett nytt navigationssystem eMyWay, vars display på Tourer dessutom kan kombineras med en backkamera för att öka säkerheten.

Men den stora nyheten är att dieselmotorns volym ökats till 2 179 cm3. Det innebär att man kan öka effekten med ytterligare 40 hästar till 204 hk samtidigt som vridmomentet höjts från 340 till 440 Nm vid 2 000 v/min. Så det är en rejäl höjning av effekten. C5 får det motoralternativet med sexstegad automatlåda på Tourer Busines Plus som är toppversionen.

Det var inte möjligt att testa bilens förmåga fullt ut vid provkörningen några timmar omkring Stockholm. Det vi kan säga är att motorn viner iväg med hela ekipaget tillräckligt snabbt och utan ansträngning. Med motorns styrka och den suveräna gasvätskefjädringen blir det här en utmärkt bra dragbil.


Lastförmågan har för övrigt ökats till 472 kg och maximal släpvagnsvikt till hela 1 890 kg.  Med B-kort får man visserligen inte släpa mer än drygt 1 100 kg. Men eftersom tågvikten också höjts till 3 967 kan man möjligen få nytta av detta om svenska regler harmoniseras med EU. Trots rejält ökad effekt och kraft har bränsleförbrukning och CO2-utsläpp minskat något med den nya motorversionen.

Från Citroën Sverige har man en tydligt mål och det är att komma tillbaka bland topp 10 på försäljningslistan. Därför vässas modellutbudet också med små men viktiga förändringar.

I den klass C5 befinner sig består motoriseringen till drygt 80 procent av diesel. Citroëns komfortfjädring tycks inte vara ett avgörande köpargument i segmentet, vilket i sig kanske är lite förvånande.

Men konkurrensen är hårdare än någonsin och det brukar gynna de mest etablerade fabrikaten. Långa garantier och låga servicekostnader slår bättre. Och där erbjuder Citroën – på de dyrare versionerna – fri service i tre år eller 4 500 mil.

Trygghetspaketet "Free Drive" skulle säkert vara minst lika intressant för de som väljer en enklare utrustad C5.

Diskutera: Vad tycker du om Citroën C5?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Citroën C5 Tourer HDi 200 Aut6

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Citroën C5 Tourer HDi 200 Aut6:

PRIS, FRÅN KR: 309 900.
MODELL: 5d kombi.
SÄLJSTART: Säljs nu.
MÅTT, CM: L 478/B 186/H 156.
TJÄNSTEVIKT, KG: 1 841.
MOTOR: Fyrcylindrig direktinsprutad turbodiesel, 4 ventiler per cylinder, två överliggande kamaxlar. Volym
2 179 cm3. Max effekt 204 hk (150 kW) vid 3 500 v/min. Max vridmoment 450 Nm vid 2 000 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift via sexväxlad automatisk växellåda.
PRESTANDA: Toppfart 230 km/tim.Acceleration 0–100 km/tim på 8,3  s.  
FÖRBRUKNING: 6,1 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 159 g.
KONKURRENTER: VW Passat, Volvo V60, BMW 320d, Audi A4, etc.

Vad nytt? Uppgraderad starkare dieselmotor.
För vem? Främst tjänstebilsåkare.

Plus: Starkare motor, ökad släpvagnsvikt och lastförmåga, välutrustad.
Minus: Elektroniska antikrocksystem (citysafe) ej tillgängligt.

Kommentarer

#1
2012-10-31 13:50

C5 är en utmärkt bil med hög kvalitet och klassledande komfort. Märkligt ens att den kan erbjudas med vanlig stålfjädring, men det lär bero på att det finns de som är skeptiska till gashydraulik. Jag förstår inte varför, det är ju ultimat komfort nästan en svävande känsla.

Snygg exteriör design också.

#2
2012-10-31 15:23

Motorn i sig är väl inte ny, utan har redan använts i bl.a. Peugeot och Jaguar. En urstark motor baserad på gamla HDi.

#3
2012-10-31 21:20

Raphael. Den "svävande känslan" är just det som diskvalificerar C5 för mig och och många med mig som gillar att köra bil/känna vad bilen förmedlar.

#4
2012-10-31 22:16

Lars, men då väljer du en C5 med stålfjädring då utan gashydraulik och då får du den körkänsla och vägkommunikation som du eftersträvar. :) Det går alltså att välja på C5. Men jag tar helt klart hydrauliken, och ändå är den inte lika svävande som den är på 70-talets Cittror... Dessutom kan man justera känsligheten för det, det är ju det som görs när man trycker knappen i Sport-läget, den blir mer direkt och är inte alls lika svävande längre. Denna Hydraktiva-utveckling av systemet har funnits i många år.

#5
2012-11-01 07:15

Japp, i Sport läget går programmet oftare till det styvare hållet. Citroen C6 har dock en ännu mera avancerad version av Hydractive i bruk så om det behövs kan man få något ännu bättre till framtidens C5:or. ;)

#6
2012-11-02 15:36

Står i reklamen att C5 har "Hydraactive 3" nu. Har C6 fortfarande en värr version? C6 har ju några år på nacken, eller den kanske faceliftats och fått... Hydraactive ..4? :D

#7
2012-11-02 16:17

Jag tror jag missade där. C5 har också Hydractive 3+ i dagens läge. Men C6 har mjukare "bollar" än C5:an. Provkörde en C5:a med 2-liters diesel härom dagen och i sport-läget var det föraren som fick ge sej före bilen. ;)

#8
2012-11-05 02:48

Om ryktet stämmer får man väl säga att det är synd att de inte kan göra bilen responsiv och kommunikativ när den har så bra väghållning i övrigt.

#9
2012-11-20 17:00

Kör själv en C5 av 2010 år model med gasfjädring. Tycker det bara finns fördelar med fjädringen. Inte alls så man tappar känslan även om man kör med vanliga mjuka läget. Den känns distinkt och trevlig även då. Tar man en kurva blir den styv och trevlig på en gång.

Sedan har det flera fördelar som man inte kan kombinera med stålfjädrar (med luftfjädring skulle det kanske gå). Lastat 1 ½ pall golv gissar att det blev ca 800 kg kanske mer... inne i bilen. Kanske inte att rekommendera att ha det bakom ryggen. Smög hem.. för även om C5an fixade det nästan så man knappt märkte det kunde man ju behövt bromsa. På o plogade vägar tar den sig fram fantastiskt bra då man kan höja upp den så det inte tar i. Har kört i snö där kompisen körde fast med 4-hjulsdriven Audi pga att jag kunde höja upp den. Små vägar med hög mittrygg inga problem.

Alternativet för mig är en suv... men vinner nästan samma sak med en knapptryckning samtidigt som man har kvar en underbar körupplevelse.

Ännu inga problem efter 9000 mil men... Om Citroen kunde fatta att man faktiskt vill stoppa något i magen i bilen då man tillbringar mer än 2 timmar om dagen i bilen till och från jobbet.... Borde inte vara så dyrt men någon mugg hållare och något vettigt ställe att placera smörgåsen på...

Min dröm vore om man man kunde använda sin smartphone tillsammans med en strörre skärm som är fast i bilen. Mjukvaran i blien blir gammal men det är smidigt att byta telefon... Bilen behöver då inte utrustas med gps och navigering som ändå blir omodern och går sönder.

Vad gäller bränsleförbrukningen så tycker jag uppgifterna som de anger stämmer helt för min HDI 1,6 liters diesel med automat. Har jag varit extremt observant på hur jag kört har jag på sommaren kommit ner i 0,45l/mil men då måste man nästan vara rabiat förutseende i körningen och själv bestämma när den ska växla.

#10
2014-02-05 14:36

Jag tycker det är konstigt att inte fler har upptäckt gasvätskefjädringens överlägsenhet över stålfjädrarna, som härstammar från hästvagnarna, ,särskilt vid längre körningar. Närmast i komfortväg är Mercedes luftfjädring men den håller ju inte för sträng kyla och kostar ju betydligt mer

#11
2014-02-13 13:35

Synd inte Citroen använder gasfjädringen i fler modeller.
Hur tror Citroen man ska övertyga någon att välja gasfjädring när man själv inte gör det på fler modeller ?

#12
2014-06-10 22:57

Har tidigare haft en Peugeot 407SW som tjänstebil, den erfarenheten skapade ett visst förakt mot franska bilar...
Dock övertalade en branschkollega mig att provköra Citroën C5, just för fjädringens skull...
Vilket jag gjorde...
Så det blev en C5 Tourer 200 Hdi Business Plus-2013, med Hydractivefjädringen, nu efter 8000mil kan jag bara lovorda komforten...
70-80 mil i ett sträck är inga problem, sköna stolar med massage, otaliga inställningsmöjligheter tacka vare elstolarna, behaglig förarmiljö, lasta "hur du vill" & gasfjädringen sköter resten, hyfsat snål (kör "aktivt"), bra drag med sina 440Nm, släpkörning fixar den enkelt...
Det stora minuset är att det inte finns hållare för kaffemuggen!
I kaffeälskarnas land Sverige blir det tufft att slå sig in utan den...
Men trots avsaknaden av det rekommenderar jag bilen starkt som en utmanare för Er som kör mycket & långa sträckor....
Mycket komfort för pengarna....!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.