Bild
Nästa artikel
Med dubbla elmotorer smyger E-tron ljudlöst genom sanden. Elbil är ett utmärkt transportme-del när man åker på safari!
Med dubbla elmotorer smyger E-tron ljudlöst genom sanden. Elbil är ett utmärkt transportme-del när man åker på safari!

Provkörning: Audi e-tron (2018)

Provkörning

Audi E-tron vill vara bilen för familjen som önskar en sportig och rymlig suv utan några utsläpp. Supersnabb laddning, hög komfort, fina utrymmen och underhållande köregenskaper talar för att E-tron blir en succé. Vi Bilägare är bland de första att provköra.

Att åka på safari med elbil borde vara nära idealet. Vi smyger helt tyst fram genom sanden i Kalahariöknens utkant och spanar intensivt i alla riktningar. I pressmaterialet vi fått finns fina bilder på Audi E-tron omgiven av giraffer och lagom närkontakt en sådan vore förstås trevligt. Vi ser en flock springbok-antiloper i full karriär genom landskapet, några termitstackar, träd fyllda av vävarfåglars bon samt en imponerande hög med strutsägg, men girafferna har tydligen annat för sig denna dag och håller sig borta.

Nåja, det är inte för djurlivets skull vi är här utan främst för underlaget. Kombinationen saltslätt och sand ger en friktion som påminner mycket om svensk vinterväg.
– Jag har arbetat med utvecklingen av den här bilen i trakterna av Avidsjaur och Arjeplog under nästan tio års tid, berättar Michael Wein, ingenjör med huvudansvar för energiåtervinning och bromskontrollssystem. Underlaget här i Namibia är en väldigt god simulering av hur det är att köra bilen på snö och is i Sverige. Hela eventet syftar till att ge ett litet antal motorjournalister möjlighet att uppleva bilens offroadmöjligheter samt köregenskaper i halt väglag, nog så viktigt för oss häruppe i Norden. 

"Om man inte är bilintresserad kommer man knappt att märka att det här är en elbil."

Det står snabbt klart att Michael Wein och hans kollegor gjort ett mycket bra jobb. Audi E-tron rullar tryggt dit föraren styr och de elektroniska hjälpsystemen gör att den stora bilen håller spåret i det ”hala” väglaget. Det känns lite som att köra på snötäckt is och E-tron går nästan helt neutralt. När farten blir för hög understyr bilen mjukt. Det känns hela tiden tryggt och förutsägbart. 

Vi har kört de första varven på bana som Audis chassitekniker stakat ut i sanden med körlägesväljaren inställd på det automatiska grundläget. När vi dyker ned i menyerna finns ett otal möjligheter att variera styrning, fjädring, antisladdsystem och inte minst fyrhjulsdriften efter vilka egenskaper man eftersträvar. I sitt mest sportiga läge förvandlas bilen till rena rallyjärnet som låter sig slängas runt i sanden med yviga sladdar och gruset sprutande från alla fyra hjulen. Jag lovar att buskörning på avlyst bana är barnsligt roligt även utan motorvrål. Elmotorernas förmåga att utan fördröjning lämna full effekt trollar bort vikten och gör den stora och säkerligen tunga (någon officiell tjänstevikt finns ännu inte) suven väldigt underhållande att köra. 

På vår safaritur utgörs underlaget mest av sand. Quattro-systemet jobbar hårt men bilen rullar stadigt och förtroende-ingivande framåt. Vi kör i Offroad-läget vilket innebär höjd luftfjädring, aktiverad Hill Descent Control som bromsar automatiskt i utförsbackar samt att mer hjulspinn tillåts innan effekten stryps. Vår rundtur är inte alltför krävande men säkert ändå en tuffare utmaning än vad många E-tron-köpare kommer att utsätta sin bil för.  

I sitt högsta läge blir fjädringen hård men i normala fall är komforten väldigt bra. Utrymmena är generösa då E-tron ligger närmare Q7 än Q5 i yttermått.Bagageutrymmet är stort men ska man lasta tungt kan det bli påfrestande för ryggen då lastgolvet är högt. I baksätet är det gott om plats, sittdynan är hög vilket ger bekväm benvinkel för vuxna passagerare. I framsätet är utrymmena goda och stolarna på de testbilar vi kör är mycket bekväma. Vägbuller är en viktig fråga för oss nordbor men den saken får vi återkomma till när vi fått köra bilen på hemmaplan. 

Instrument och reglage känns igen från övriga nya modeller från Audi. Pekskärmarna på mitt-konsolen har haptisk återkoppling.
Instrument och reglage känns igen från övriga nya modeller från Audi. Pekskärmarna på mitt-konsolen har haptisk återkoppling.

Förarmiljön påminner starkt om nya Audi A6, A7 och A8. Framför föraren sitter en lättavläst digital skärm för de vanliga instrumenten. I mitten av mittkonsolen finns en stor pekskärm för infotainmentsystemet och därunder en mindre pekskärm för bland annat klimatanläggningen. Bägge dessa pekskärmar har haptisk återkoppling vilket innebär att man får en liten vibration i fingertoppen som kvitto på att man aktiverat en funktion. Jag tycker Audis system fungerar bättre än många andra pekskärmar men vidhåller bestämt att de är svårare att använda under färd och kräver mer uppmärksamhet från föraren än traditionella knappar och vred. I E-tron underlättas dock manövrerandet av den nedre skärmen en smula tack vare att man kan använda växelföraren som stöd för handleden. 

Någon växellåda finns förstås inte i traditionell mening men reglaget på mittkonsolen ser ut som om det skulle kunna sitta i vilken modern fossilbil som helst. Det är på något sätt hela essensen av E-tron. Om man inte är bilintresserad kommer man knappt att märka att det här är en elbil. Såväl utseende som körupplevelse är väldigt lik den i en ”vanlig” bil.
 
Enligt Audi är detta den första elsuven med helt elektrisk så kallad ”brake by wire”-teknik som automatiskt ser till att maximera energiåtervinningen vid retardation. Den vanliga användaren märker ingenting då bromspedalen känns och fungerar som den alltid gjort, trots att sådant som bromscylinder, bromsvätska och bromsrör saknas. 

Men sedan kommer vi till de digitala sidospeglarna som inte liknar något annat i bilvärlden. Som tillval får man en videokamera på varsin sida av bilen. Längst fram på framdörrarnas insidor sitter en bildskärm som visar vad som händer bakom bilen. Till att börja med är det svårt att vänja sig vid att inte titta där man brukar för att se vad som händer bakom bilen. De digitala speglarna ger lägre luftmotstånd men jag tror att gimmick-faktorn är viktigare för de kunder som betalar cirka 15 000 kronor extra för dessa.        
    
Nya Audi E-tron är en efterfrågad bil. Redan innan någon kund fått chans att provköra eller knappt ens se den i verkligheten, har 15 000 personer betalat en handpenning på 20 000 kronor för att få ställa sig i kö för att köpa. Ryktet säger att fabriken i Belgien har kapacitet för cirka 20 000 bilar per år, vilket skulle innebära att 2019 års produktion strax är slutsåld. 6 000 av dessa förbeställningar har gjorts i Norge och knappt 600 i Sverige. 

Om bara räckvidden håller de utlovade cirka 40 milen vid vanlig körning kommer de kunderna knappast att bli besvikna. Audi E-tron blir bilen att slå i den här klassen.

Diskutera: Vad tycker du om Audi e-tron?

Audi E-tron

Pris, från kr: 885 000.
Säljstart: Januari 2019.
Mått, cm: L 490/B 194/H 162.
Markfrigång, cm: 14,6–22,2 (ställbar luftfjädring standard).
Bagagevolym, l: 660–1 725.
Tjänstevikt, kg: Ingen uppgift.
Max dragvikt: 1 800 kg.
Motor: Två el, en på varje hjulaxel. Max systemeffekt 408 hk, 300 kW (under max 8 s), max vrid. 664 Nm.
Kraftöverföring: Enstegad växellåda. Fyrhjulsdrift.
Batteri: 95 kWh, litiumjon. 
Normalladdning, växelström: Ombordladdare upp till 11 kW. Full laddning cirka 8,5 tim. (22 kw tillval).
Snabbladdning, likström: Upp till 150 kW CCS. 80 % laddning på 30 min.
Prestanda: Toppfart 200 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 5,7 s.
Deklarerad förbrukning: Ingen uppgift (ännu ej typgodkänd).
Deklarerad räckvidd: Ingen officiell uppgift men Audi hävdar ”över 400 km i WLTP”.
Konkurrenter: Jaguar I-Pace, Tesla Model X, Mercedes EQC. 

Plus: : Utrymmen, komfort, köregenskaper, prestanda.
Minus: Högt pris, dyra tillval, digital förarmiljö kräver tillvänjning.

Vad nytt? Helt ny elbil, baserad på VAG-koncernens plattform MLBevo.
För vem? Audi menar att E-tron ska passa de som söker en stor premiumsuv, oavsett om det är prestanda eller miljöegenskaper som prioriteras.   

Kommentarer

#1
2018-12-02 10:24

Hmm... Audi e-tron -utvecklad av en firma där fusk, mörkningar och allmänt kundfientligt beteende är vad som sitter djupt i Audi's gener, utvecklad under en vd som hamnade bakom galler för kvalificerat fusk och oegentligheter. Den kloke kikar nog någon annan stans, i synnerhet då Audi valt att göra reklam där de säger "Vi uppfann inte elbilen, vi injicerade den med Audi-DNA" -deras DNA ser inte ut att vara något vidare, med alla bedrägerier och chefen i finkan, snarare något man absolut vill slippa i en ny bil.

#2
2018-12-02 10:24

Säkert en ruggig bra bil, som Tesla får svårt med i konkurrensen. Men jag har lite svårt med det som sägs i texten "Audi E-tron blir bilen att slå i den här klassen.". En klass för dem som kan betala runt 1 miljon för en bil, säkert inte många som skriver och läser på denna sajt.

#3
2018-12-02 11:11

95 kWh. Med andra ord sitter det ett 700+ kg blodsbatteri i denna också. Perverst!

.

#4
2018-12-02 11:50

#3 Klarsynt: Blodsdiesel är snäppet värre... det verkligt perversa!

Elbilsbatteriet ser ut att vara ett helgon i jämförelse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_spill
https://news.vice.com/en_us/article/j54dwp/syria-s-oil-industry-uses-lot...
https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/pressmeddelanden/pressmeddelande---...

#5
2018-12-02 12:39

Hahaha, 700 kg räcker nog inte långt... jag gissar att batteriet väger mellan 1000-1200 kg i denna bil. Att det inte finns uppgifter på tjänstevikten är nog inte så konstigt...räckte vågen till?

#6
2018-12-02 12:44

Om man nu skall vara negativ, varför tar man inte fram en vanlig bil som väger hälften? Av en sådan här SUV hade två mellanklass bilar (typ kombi) kunnat tillverkas, både resursmässigt och rent prismässigt hade det varit bättre. Sälja två bilar istället för en överdimensionerad SUV, som ändå inte når bra prestanda pga ineffektiv karosseri.

#7
2018-12-02 13:14

Välkommen till gnällbältet Audi. Ni har inget att vinna, på denna sida, mellanmjölkens moder. Trots att ni har den bästa elbilen, så räcker det inte för att blidka dess innevånare. Här ska man ha en Skoda Octavia som väger 1000 kg och drivs av en tvåcylindrig femtaktsmotor, som drar 0.3 dl per mil, bara för att ge er en hint om vart ni måste ta er i framtiden...

#8
2018-12-02 15:06

Nästan 1 miljon för en batteribil är ju knappast något gemene man rusar åstad för att teckna kontrakt på förutom ironiskt nog oljestinna norrmän. Batteridrivna bilar är ju i sig ingen nyhet, det har ju funnits i 100 är. Problemet har varit att få dem att gå mer än ett par mil och det har inte funnits något incitament hos de stora biltillverkarna att satsa på denna teknik. Nu har det plötsligt i miljödebattens spår uppstått en efterfrågan, varför alla nu drar igång storsatsningar eftersom batteritekniken utvecklats. Men förhoppningen är väl att det skall bli billigare när tekniken utvecklas mera och massproduktionen sätter igång. Så har det varit med all ny teknik, svindyr i början, se på platt-TV, datorer, quartz klockor and you name it.
Problemet är väl främst den miljöpåverkan batteribilen i sig har. Användningen av miljöovänlig el i tillverkningsprocessen. Utnyttjande av barnarbetare i utvecklingsländer för att gräva fram sällsynta metaller och mineraler som behövs till batterierna. Användningen av miljöovänlig el för att ladda batterierna. Kostnader för att bygga ut eldistribution och laddstolpar mm mm. Här finns hundratals motstridiga artiklar att läsa på nätet.
Endast framtiden kan väl utvisa om detta är en ny bubbla efter etanol och diesel

#9
2018-12-02 18:45

Finessen med en eldriven bil är väl ändå verkningsgraden i motorn. Man eldar ju inte för kråkorna så som i en förbränningsmotor. Visst bör det är riktigt kallt ute är ju restvärmen från en modern diesel med hög verkningsgrad, vid normal körning, mindre än vad som krävs för att värma kupén.
Men annars så måste ju stora delar av energin kylas bort.
Kan man sedan ladda sin elbil med solceller, som bara blir billigare, så är det troligen en god affär både ekonomiskt och miljömässigt.
Och det är väl bra att barnen får jobba, är utifrån vår västerländska kulturs synsätt barnarbete. Inte så många år sedan som dom flesta började jobba efter några år i skolan. Inte kallades det barnarbete utifrån vårt lands normer på den tiden. Att vi kallar det barnarbete är väl en nödvändighet för familjens försörjning i många utvecklingsländer.

#10
2018-12-02 21:59

Bra Audi :-)

#11
2018-12-02 22:06

Skrivs mycket om blodsbatterier i samband med elbilar. Tror att det än så länge är betydligt värre med mängden sällsynta metaller i alla mobiltelefoner som säljs i världen. 2017 såldes det 1 536 000 000 smartphones i världen.....en miljard femhundratrettiosex miljoner.....det blir mycket metaller till batterierna. Om folk kunde sluta byta mobiltelefon varje år (eller ännu oftare) så skulle miljön må LITE bättre.... För att nu inte tala om allt annat som ska vara uppladdningsbart.....

#12
2018-12-03 00:42

Tjänstevikten på Audi e-tron verkar bli runt 2,5 ton och batteripaketet väger 700 kg. I mina öron låter inte detta som en speciellt miljöanpassad bil.

#13
2018-12-03 20:48

Synd att inte alla av spaltens e-bils snackare var och såg verkligheten på EcarExpo i Göteborg i helgen. Då hade ni nog vetat mer vad ni pratade om..
Hybridbilen är snart död - varför lura sig av de 50km av el, när man därefter spyr ut samma mängd skit som en vanlig förbränningsbil? Hybrider är missfoster som politiker o Stockholmare gillar. Kör på el innanför tullarna, men skita ner ute på ”landet”, så slipper du pausa vid elstolpen på vägen till Åre fjällen..
Tesla Model3 var den stora vinnaren på EcarExpo - om man nu inte ”måste” gilla Audi eller Jaguar. Alla (6) elbilarna är bra, men skillnaden i prislapp är oxå skillnad i storlek och kvalitet, förutom Tesla Model3 som har både ”lågt” pris, hög kvalitet, bäst krockresultat och dessutom stort bagageutrymme! Tesla är fortfarande en ”riktig” elbil medan övriga är elbilar tyvärr både känns och liknar fossiler, tycker jag..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.