Bild
Nästa artikel
Tygmössa byts mot bar himmel på 15 sekunderManövern går att utföra i upp till 50 km/tim.
Tygmössa byts mot bar himmel på 15 sekunderManövern går att utföra i upp till 50 km/tim.
Aj! Suffletten ger passagerarna en smocka i bakhuvudet. Utrym eller ducka vid öppning och stängning!
Aj! Suffletten ger passagerarna en smocka i bakhuvudet. Utrym eller ducka vid öppning och stängning!
Mikrofoner i bältet underlättar nedcabbade handsfree-samtal.
Mikrofoner i bältet underlättar nedcabbade handsfree-samtal.
Vindskyddet gör bilen tvåsitsig men skyddar effektivt mot blåsten. Det är tillval för 4 300 kronor.
Vindskyddet gör bilen tvåsitsig men skyddar effektivt mot blåsten. Det är tillval för 4 300 kronor.
Sufflettfacket högst upp i bagageutrymmet fälls upp tillsammans med taket, vilket ökar lastvolymen från 320 till 380 liter.
Sufflettfacket högst upp i bagageutrymmet fälls upp tillsammans med taket, vilket ökar lastvolymen från 320 till 380 liter.
Suffletten sköts med reglage höger om växelspaken. Överlag håller utförandet hög klass.
Suffletten sköts med reglage höger om växelspaken. Överlag håller utförandet hög klass.

Provkörning: Audi A5 Cabriolet (2017)

Provkörning

Audi A5 Cabriolet går på knock. Det är lätt att falla för ett så elegant sommarnöje för fyra – men akta huvudet i baksätet!

Blott ett knapptryck utlöser ett mekaniskt skådespel som garanterat vänder blickar. Suffletten lyfter högt över bilen, vecklas prydligt ihop och får lock över sig. Känslan att glida fram på småvägar och känna värmande sol och svalkande vind är en sommardröm som med A5 Cabriolet kan delas av fyra.

Den nya cabben, som baseras på senaste A5 Coupé, är fyrsitsig på riktigt. Tack vare tunnare framstolar och aningen längre axelavstånd har benutrymmet i baksätet vuxit med två viktiga centimeter mot föregångaren. Personer av medellängd åker hyfsat bekvämt där bak och med taket nere blir det också enklare att åla sig in. De som åker fram får hjälp av elektriska armar som räcker fram bältet.

Bilar från Audi brukar vara genomtänkt konstruerade ner till minsta detalj. Därför blir vi förvånade över hur suffletten öppnar och stänger över baksätet: om passagerarna sitter som vanligt får de en smäll i nacken av takets bakre del. Visst går det att ducka eller att evakuera baksätet men det känns sådär i en bil för de här pengarna.

"Köregenskaperna är lugna, stabila och konsekventa men den där riktiga rattvridarglädjen infinner sig inte."

Vinden är både tjusningen och baksidan med att åka nedcabbat. Om sidorutorna är upphissade är det behagligt i sittbrunnen upp till ungefär 70 km/tim, går det fortare blir det blåsigt värre. Med vindavisaren monterad över baksätet (tillval för 4 300 kr) dämpas luftvirvlarna och framsätet blir närmast dragfritt i 110 km/tim. Tygtaket (som går att få i svart, grått, brunt eller rött) har en klar fördel jämfört med plåtcabbar: det tar mindre plats i nedfällt läge. A5:ans bagageutrymme är djupt och rymligt för biltypen. En ny finess är att sufflettens förvaringslåda automatiskt fälls upp tillsammans med taket och frigör mer lastutrymme. Kruxet är att bilen inte vill cabba ner om det ligger prylar under sufflettfacket. På en stormarkandsparkering fick vi ta ut hela helgpackningen för att kunna hissa ner taket ... För säkerhetens skull är vindruteramen förstärkt och skulle olyckan vara framme är två skyddsbågar redo att skjutas upp bakom baksätets nackstöd. För att kompensera för avsaknaden av ett stabiliserande fast tak är också karossen förstärkt på flera punkter. Allt som allt väger bilen 210 kilo mer än motsvarande A5 Coupé.

Viktökningen märks ute på vägen, cabben är inte fullt lika rapp i reaktionerna som kupéversionen av A5 eller basmodellen A4. Köregenskaperna är lugna, stabila och konsekventa men den där riktiga rattvridarglädjen infinner sig inte. Provbilen är försedd med extra styvt sportchassi och 19-tumsfälgar och föga förvånande blir åkkomforten lidande. Det går stötigt över vägskarvar och annat ojämnt. Vi skulle hellre valt standardchassi och mindre fälgar för att få mer ”glidarkaraktär”.

Motorn under den långa huven är en tvåliters bensinturbo på 252 hästar. Gott om kraft finns över hela registret och vi gillar karaktären med mjuk och tyst gång vid jämn belastning och det dovt kraftfulla ljudet vid full gas. Så fort föraren släpper gaspedalen går motorn ner på tomgång och låter bilen ”segla” fram. Sittpositionen är låg, framstolarna ger lagom kurvstöd och den avfasade ratten med perforerat grepp ligger skönt i händerna. Funktionerna är lättskötta med rediga reglage och rattknappar och allt som fingrarna rör har en påkostad känsla.
 
Tekniska finesser
finns i överflöd men det mesta kostar extra och Audi är bra på att ta betalt. Några exempel: chassi med ställbara stötdämpare (11 900 kr), digital instrumentering med navigator (29 900 kr), nackvärmare i framstolarna (5 900 kr), inredningsdetaljer i nappaläder (17 000 kr). Säkerhetsutrustning som automatisk nödbroms är däremot standard. Provbilen är välutrustad men på intet sätt fullsmetad och kostar ändå närmare 700 000 kronor. Nog är det en elegant bil men prislappen är inte helt lätt att svälja.
 
Diskutera: Vad tycker du om Audi A5 Cabriolet?

Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI Quattro S Tronic

Pris, från kr: 514 000. 2.0 TFSI 190 manuell: 441 000. Provbilen: 691 800.
Säljstart: Nu.
Mått, cm: L 467/B 185/H 138.
Bagagevolym, l: 380 (320 med öppet tak).
Tjänstevikt, kg: 1 879.
Motor: Fyrcylindrig bensinturbo, volym 1 984 cm3, max effekt 252 hk (185 kW) vid 5 000–6 000 v/min, max vridmoment 360 Nm vid 1 600–4 500 v/min.
Kraftöverföring: Fyrhjulsdrift, sjustegad dubbelkopplingslåda.
Prestanda: Toppfart 250 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 6,3 s.
Deklarerad förbrukning: 6,6 l/100 km, CO2-utsläpp 151 g/km (med 19-tumshjul).
Konkurrenter: BMW 4-serie Cabriolet, Mercedes C-klass Cabriolet.
 

Plus: Dragfritt för två åkande, stort bagageutrymme, hög finish.
Minus: Dyr, dum takfällning, stötig med sportchassi och 19-tumsfälgar.

Vad nytt? Fällbart tygtak på Audis senaste mellanklassare.
För vem? Den som vill ha en elegant och rymlig cabriolet.
 

Kommentarer

#1
2017-09-03 10:28

Cab är roligt i 5 minuter, sen vill man bara ha på taket.

#2
2017-09-04 07:31

Här var det drag i kommentarerna.....ointressant bil?

#3
2017-09-04 08:38

Ja den är ointressant, beror på att cabbar i Sverige är ungefär lika användbara som snöskotrar är i Grekland... :-)

#4
2017-09-04 11:17

Lite knepig fällning av taket i en bil i 'fina' segmentet kan man tycka! Jag har en cab, BMW 3-serie (plåt). Manuell, optimerad sugsexa, riktig hydraulisk servo, m-sportpaket. Av många säkert betraktad som en dinosaurie (bilen alltså), men helt underbar att köra! :)

#5
2017-09-05 11:24

Inte bara kommentarerna det är drag i, det blir även drag i bilen med nedfällt tak.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.