Bild
Nästa artikel

Nya Skoda Octavia - med inspiration från Superb

Provkörning

Skoda Octavia lanserades för fyra år sedan. Nu är det dags för en ny version - och Vi Bilägares Mikael Schultz har provkört nykomlingen.

"De största yttre förändringarna finns i fronten och det råder ingen större tvekan om varifrån formgivarna hämtat inspirationen. Sedd rakt framifrån är den ansiktslyfta Skodan snarlik nya Superb", tycker Vi Bilägares Mikael Schultz.

Dagens Skoda Octavia börjar komma upp i ålder. Modellen debuterade hösten 2004 och har nu endast två år kvar innan den ersätts av en ny generation. Därför kommer nu en facelift.

Men det är inte bara det yttre som förändrats. En intressant nyhet är bensinturbon på 1,4 l/122 hk, som har beteckningen 1,4 TSI.

"Den lilla turbon imponerar på flera sätt. Trots sin ringa cylindervolym levererar den rejält med kraft över ett brett register och känns fullt tillräcklig för bilen", tycker Mikael Schultz.

Även Octavias säkerhet har uppdaterats. Bland annat har pisksnärtsskyddet förbättrats och bilen har fått bältespåminnare på passagerarplatsen fram.

"Men själva krockstrukturen är oförändrad och det betyder att någon förbättring av betyget hos Euro NCAP inte är möjlig. Modellen står kvar på fyra krocksäkerhetsstjärnor/27 poäng, vilket är lågt i förhållande till de flesta konkurrenter i storleksklassen", tycker  Mikael Schultz.

Provkörningen visar ändå på en förbättrad version av Skoda Octavia.

"Bilen är moderniserad på en rad punkter och det har filats på både teknik och design", tycker Mikael Schultz.

Utdragen kommer från provkörningen av Skoda Octavia i Vi Bilägare #17. Läs hela provkörningen i tidningen!
Taggar: Provkörning

Kommentarer

#1
AB
2008-11-11 13:45

Bra men när kommer den med ETANOL 1,4 TSI. Näe förresten nu kostar ju bensin bara 1,50 kr mer än etanol så ingen ide att tanka miljövänlig!! Varför sänks inte etanolpriset i samma grad som bensin? Det ska inte kosta att köra miljövänligt! Tur att motorn funkar lika bra på bensin o drar 40% mindre då.

#1
Christer
2008-11-11 14:20

Jag håller med föregående talare fullständigt. Här har äntligen biltillverkarna börjat få upp ögonen för att göra mer miljövänliga bilar. Då sänks bensinpriset med flera kronor, och i samma veva höjs etanolen med nästan 1 kr. Detta rimmar illa i mina öron. Som boende i Stockholmsregionen så blir det ännu ett slag i ansiktet när gratis boendeparkeringsavgift tas bort för miljöbilar och även trängselskatten tas bort vid årsskiftet. Precis som AB säger drar ju en etanolbil mer bränsle, men hitils har det ju lönat sig att tanka sprit iallafall, då E85 varit så mycket billigare. Nu är det slut på det så nu ska man bli straffad för att man blivit miljövän. Vad i h-v är detta för tankebanor hos regeringen?

#1
Joakim
2008-11-11 14:58

Kan vara bra att känna till att den modellen som testades av EuroNCAP var den säkerhetsmässigt sämst utrustade Octavian som marknadsförs av Skoda, den säljs i lågprisländer i ett försök att hålla priset nere. Den versionen som säljs i Sverige hade klarat 5 stjärnor då den har hela säkerhetspaketet men det spelar ingen roll då EuroNCAP har sina regler att följa, däremot vore det bra om Skoda Sverige kunde upplysa motorjournalisterna om detta.

#1
Tommy Wahlström, Vi Bilägare
2008-11-11 15:25

Tyvärr Joakim. Den Skoda som Euro-NCAP smällde var fullt utrustad med krockkuddar för förare och passagerare samt sidokrockkuddar och säkerhetsbälten med försträckning och kraftbegränsare. Den fick full högsta poäng i sidokrockprovet men gjorde bort sig i frontkrocken och fick bara 11 poäng. Dålig konstruktion... Förra generationens Golf fick 13 poäng i frontsmällen och Peugeot 407 15 poäng.

#1
Markus
2008-11-11 19:31

Visst skulle även jag vilja se en version med modern Etanolmotor.
Att bensinpriset tokdalat de gågna månaderna är bankkrisens fel. I dess spår har oljekonsumtionen sjunkit drastiskt. Oljepriset följer med ner och därmed så sjunker bensinpriset.
Tokigt med etanolen.
Men var lugna. Oljepriset lär börja stiga snart igen.
Men snålare bilar kommer ändå, för EUs regler om max 120g/km ligger fast.

#1
Roland Melin
2008-11-11 19:34

AB o Christer, det är så här:
Det är ert samvete som skall bestämma att Ni betalar nästan lika mycket för bensinen som det miljövänliga blasket, Ni ska med glädje tanka dyrare, dra mer soppa per liter och gynna naturen, fast experterna är ännu inte klara med om det är det fosila bränslet eller en helt naturlig förklaring till rådande milöproblem.

#1
Christer
2008-11-11 22:45

Etanoldebatten är helt sjuk. Varför är det bara Sverige som satsar på Etanol. Åk utanför landet så finns ju nästan inget att tanka. Jag har nu kört 17000 mil på 3 år med SAAB 95 varav 16500 mil med etanol. Vad tjänade jag på det? Gratis vägtull, fri parkering i 3 timmar, lägre förmånsvärde. So far so good
Vad förlorade jag? En massa letande efter etanolmackar med extramil som följd, kortare serviceintervaller och dyrare service, Tätare oljebyte med dyr olja. mycket tid går åt att tanka, Skyhög bränsleförbrukning. och till sist en hackande motor som går ururselt som troligtvis beror på att jag kört på för mycket etanol säger SAAB och då slammar spridarna igen. (Nu kör jag på 99 oktan så bilen går över huvud taget) Totalt har det kostat massor av pengar!
Nu har jag fått nog och beställt den nya Skoda Superb med 170 hk diesel och automat. Det ska bli skönt att bara tanka 1/3 del så ofta. // Christer

#1
Per Karlsson
2008-11-12 00:35

Skoda Octavia är en bra bil - och dessutom en av de bilar som kan konverteras till gasdrift. Tekniska Verken i Linköping har en certifierad metod för konvertering. Gas är sedan länge det billigaste och miljövänligaste bränslet, och antalet mackar ökar hela tiden (vilket behövs). i Europa finns det gott om gasmackar (ca. 800 i Tyskland) och där är gasen ännu billigare - så semesterresan blir extra trevlig. Gas har en stor potential då man kan producera den från avfall. Miljönyttan är dubbel eftersom förbränning av metangas minskar utsläpp av metan till atmosfären. Själv har jag kört på gas i drygt 4 år (Volvo Bi-Fuel) och är mycket nöjd. Vem vill ha etanol?

#1
spectre
2008-11-12 10:35

Vill man vara miljövänlig kan kam na inte bara ska stirra sigblind på bärnslet. Måste man köra varje gång man kör? Ja, jag vet att vissa måste pendla 20 mil per dag i glebyggd men ALLA gör faktiskt inte det. Tvärtom är det väldigt få som absolut måste använda bil till och från jobbet. Så det övriga då? Många kör korta sträcker för att dom inte orkar gå, cykla eller åka kollektivt. Till affären, till gymet eller till kompisen. Tänk efter och ändra livsstil. Sluta med charterflyg. Tänk på vad du köper i affären, dvs köp mat som producerats nära hemorten istället för t ex lågprisflaskvatten som farit runt halva Europa.
Till slut visar det sig att debatten opm gas, etanol m m är aningen fel. Det går att ta helhetsgrepp om sitt miljötänk och uppnå resultat utan att ha religiösa debatter om gram hit eller dit.

#1
Sune
2008-11-14 22:47

AB och andra etanolister!
Hajar ni inte att ni är lurade? Ni har gått på miljäsnacksvalsen! Vi andra tackar för det att ni pröjsar mer skatt så att vi andra slipper. Och inte f-n blir miljön ett dugg sämre för att vi varit kloka!

#1
kl
2008-11-20 17:01

Jag har en Octavia etanol. Drar 0,95 med etanol och ca 0,7 med bensin. Brakeeven vid dryga 11 spänn i bensinpris. Där lär vi hamna ganska snart igen. Trevlig bruksbil. Bara att köra på det som är billigast för stunden. Bra att kunna välja mellan två bränslen. 165 papp efter miljöbilsrabbat för en maxutrustad bil med halvskinn, regnsensor, backvarnare, klimatankäggning mm.Nästa blir en superb dock. Den verkar väldigt fin med de nya tsi motorerna.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.