Nästa artikel
Nissan Qashqai håller fast vid fyrcylindrigt
Provkörning

Nissan Qashqai håller fast vid fyrcylindrigt

Publicerad 15 oktober 2018 (uppdaterad 15 oktober 2018)
Bilen som definierade hur svensken ville ha sin crossover serverad, Nissan Qashqai, har fått nya motorer anpassade för Euro 6d-Temp reglementet. Reporter Anders Helgesson är och provkör i Barcelona.
Hej Anders! En ny motor i Qashqai låter ju inte som ett paradigmskifte direkt, vad är det som har hänt under huven?
– Nej, det kanske inte är årets viktigaste nyhet, men ändå intressant. Hittills i år har det sålts nära 5.900 Qashqai i Sverige och det är rekord så här ”tidigt” på året och modellen ligger på sjundeplats i registreringsstatistiken. I Sverige älskar vi helt enkelt den är typen av ”mild suv” eller om man så vill crossover. Det som har hänt är att det tidigare bensinmotorprogrammet på 1,2 liter respektive 1,6 liter har rationaliserats till en motor på 1,3 liter.
 
Okej, det låter ju produktionseffektivt. Hur är det med antalet cylindrar, har de också rationaliserats så att fyra har blivit tre?
– Nej, faktiskt inte. Jag är lite förvånad eftersom en hel del av konkurrenterna har gått över till trecylindriga motorer, men Nissans motortekniker menar att det är rätt mängd cylindrar för en bil av Qashqais storlek. De menar att utformningen av den nya körcykeln, WLTP gör att det är klokare att bibehålla fyra cylindrar och samtidigt gå upp lite i cylinderstorlek jämfört med 1,2-liters motorn. Motorerna ger 140 respektive 160 hästkrafter och vridmomentet är 240 respektive 260 Nm. Ett rejält stort hopp upp mot den tidigare 1,2-litersmotorn på 115 hästkrafter. De nya bensinmotorerna kommer bara att kombineras med framhjulsdrift.
 
Hur är det med dieselmotorer då? Några nyheter eller är det slut med diesel i Qashqai?
– Nejdå, efter årsskiftet kommer det en ny dieselmotor på 1,7 liter, och 150 hästkrafter. Den motorn kan kombineras med fyrhjulsdrift men inte med den nya sjuväxlade dubbelkopplingslådan som kommer till den kraftigare bensinmotorn. Mer om både bensinmotorer och dubbelkopplingslådan kommer förstås i ett kommande nummer av tidningen.

Diskutera: Vad tycker du om Nissan Qashqai?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-10-15 09:59
saabnisse

Den primära anledningen till att många satsar på trecylindriga motorer är ju kostnaden, De är billigare och enklare att tillverka och har färre delar, men en fyrcylindrig har många andra fördelar även om bränsleförbrukningen kan öka i vissa fall.
Det ska bli intressant att se hur man lyckats här.
Och så hoppas jag att man lyckats reducera bullret i bilen!

#2 • 2018-10-15 10:18
mso 1000

Ja det är väl smart av tillverkaren att bara behöva tillverka en bensin motor storlek och erbjuda två hästkrafts alternativ.

#3 • 2018-10-15 13:10
Klarsynt

Ja, då har vi svart på vitt vad jag alltid vetat men som nu framkommer tydligt. Alla som nu kör med trepipare gör det för att tillverkaren av deras bil har bedömt att det är bästa motorn för att klara NEDC. Inte för att det är den bästa motorn för bilen. Så nu när det finns en ny körcykel (som är mer realistiskt) så gör man då motorer som skall klara den nya körcykeln. Vi kommer att se allt färre trepipare på större/tyngre fordon, det kan jag lova.

Sorry alla ni som kör runt med trepipare. Ni har antagligen högre förbrukning i verkligheten än om ni hade fått en större fyrcilindrig motor i er bil. Men så gjorde ju inte tillverarken motorn för er utan för europeiska politiker.

.

#4 • 2018-10-15 16:06
Axa

Klarsynt
De flesta modeller med trepipare kan även väljas med annan motor. Så då är det ju kunden själv som avgör vad som är bäst motor för denne. Eller vad menar du?
Det är väl inget som säger att en fyrcylindrig alltid är bättre än en trecylindrig.

#5 • 2018-10-15 17:57
Klarsynt

@ Axa

Jag tror du får läsa mitt inlägg en gång till, och tänka till lite. Visst väljer kunden, men en biltillverkare skall erbjuda de motorer som är bäst för fordonet och kunden - inte de som är bäst för NEDC och därmed förbrukar mer än om de inte vore bäst för NEDC.

Finns det en trepip på tillvalsistan så inte tänker kunden "aha, de försöker lura mig" och väljer något annat. De tror ju självklart att eftersom den finns där så är den anpassad för fordonet. Vilket den inte är. Den är anpassad för NEDC.

NEDC har innebärit förhöjd förbrukning - inte tvärtom - eftersom den har tvingat fram ruggiga avarter.

.

#6 • 2018-10-15 18:23
Axa

Klarsynt
Hm, kan du ge konkreta exempel på att en trepipare har varit ett sämre val? Och nu tänker inte jag på självklarheter som för stor bil.
Det jag har läst är att de trepiparna varit snåla.

#7 • 2018-10-15 19:17
Styggavargen

Har en Seat med tre cylindrar och en Skoda med fyra cylindrar. Bränsle snålare har jag inte märkt!? SEAT går precis lika piggt och är fullt tillräcklig när det kommer till acceleration. Man märker ingen direkt skillnad.

#8 • Uppdaterat: 2018-10-15 19:34
Axa

Stygga
Men är det samma effektuttag på motorerna?

#9 • 2018-10-15 20:36
Klarsynt

@ Axa

Läs artikeln här ovan, vet jag :)

.

#a • 2018-10-15 20:45
Axa

Klarsynt
Ok, så de har utformat motorerna för att passa den nya körcykeln...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.